Slovenský zákazník roky preferuje víno z hypermarketu a toľko je ochotný zaplatiť. Treba si ho vážiť, tvrdia vinári

0
Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

Drobní vinohradníci hovoria o jednom z najhorších rokov za posledné desaťročia. Prečo? Aké sú dôvody?

Je to už tretí ročník, kedy očakávajú vinohradníci menej peňazí za hrozno. V roku 2017 boli mrazy a úroda bola zredukovaná o 40 percent, a keďže cena je za kilogram hrozna, tak mali menej peňazí.

Minulý rok bola nadúroda a stlačila ceny za hrozno nadol. Dnes je z nej na trhu prebytok 5 miliárd litrov vína, ktorý opätovne tlačí ceny za víno nadol a tým aj výkupné ceny za hrozno.

Zároveň v tomto roku sa očakáva o 15 percent nižší priemerný hektárový výnos, práve kvôli suchu, takže opäť menej peňazí.

Spomínali ste sucho, týkalo sa všetkých vinohradníckych oblastí na Slovensku?

To nie je ale len sucho.

Aké typy vína dokázali vyťažiť z tohtoročných klimatických podmienok najlepšiu kvalitu?

Ešte nevieme, aké bude víno, to vieme najskôr v októbri, novembri.

Úroda sa kvalitatívne ukazuje veľmi dobrá, cukry sú na vysokej úrovni, ale zároveň sa udržali aj kyseliny. Nebol žiaden nadmerný tlak ochorení, hrozno je zdravé a vyzreté, krásne aromatické.

Ukazuje sa veľmi dobrý ročník pre biele, ružové aj červené vína. Ochladenie a mierne zrážky teraz vinohradom veľmi pomohli.

Teda aké bude víno 2019?

Aj ja by som rada vedela. Zatiaľ vieme iba povedať, že burčiak je výborný.

Úrody bude menej, ale hrozno je kvalitné. Čo to znamená pre spotrebiteľa?

Ceny sú na Slovensku určované dovezenými nafľašovanými vínami, pretože zaberajú na trhu až 70 percent. Tie sú kvôli nadbytku vína na trhu veľmi  nízke a tak ani naši výrobcovia nemôžu zdvihnúť cenu, lebo by ich nikto nekupoval.

To práve tlačí výkupnú cenu hrozna na veľmi nízku úroveň, lebo aj vinári musia byť konkurencieschopní. Zároveň je na Slovensku limitujúcim faktorom kúpna sila obyvateľstva a tá je na luxusné produkty, akým je aj víno veľmi nízka.

Ktoré vinohradnícke oblasti sú najspokojnejšie čo sa týka kvality alebo výnosu?

Všetky sú na tom viac menej rovnako.

Neprehĺbi sa tak ešte výraznejšie problém s dovozom lacných nekvalitných vín, ktoré likvidujú slovenských vinárov?

Problémom je, že sa nedovážajú len nekvalitné vína. Ceny na svetových trhoch sú na veľmi nízkej úrovni aj za kvalitné vína, práve kvôli prebytku nielen z minulého ale aj predchádzajúcich rokov.

Vo svete sa vinohradníctvo mimoriadne zintenzívnilo a Slovensko v tomto smere zatiaľ žiadne pokroky neurobilo.

Tieto lacné dovozy ovplyvňujú aj výkupnú cenu hrozna. Na akej úrovni je dnes?

Pri dlhodobých odberateľských vzťahoch sú tie ceny na porovnateľnej úrovni ako minulý rok, priemer za minulý rok bol 0,55 Eur/kg hrozna. Dnes sa ceny za výkup pohybujú od 0,20 Eur/ kg do 0.80 Eur/kg.

Pre tých, ktorí nemajú zakontrahovaný dlhoročný odber, je tá cena naozaj nižšia a pohybuje sa na úrovni 0,20 Eur/kg.

Treba na rovinu povedať, že aj vinári upúšťajú od odberu hrozna od úplne malých vinohradníkov, práve pre neefektivitu pestovania a výkupu. Jednoduchšie je dohodnúť sa s družstvami obhospodarujúcimi väčšie výmery.

Spomínate výkupné ceny hrozna na úrovni 0,20 eura za kilogram. Hrozno sa na Slovensku dá dopestovať od 0,42 eura za kilogram, aby to bolo rentabilné. Čo s tým rozdielom?

Hrozno sa aj na Slovensku dá dopestovať lacnejšie. Priemerné náklady sa pohybujú od 0,30 Eur/kg do 0,42 Eur/kg. Priemerné ceny za výkup sa pohybujú na úrovni 0,55 Eur/kg.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska žiadal ministerstvo pôdohospodárstva o štátnu pomoc v tomto roku. Bola zamietnutá.

Je vôbec vďaka týmto cenám vôbec priestor na zlepšovanie? Budú mať vinári peniaze na ďalší rozvoj?

Zväz dlhodobo žiada o koncepčnú marketingovú podporu vinohradníctva a vinárstva na Slovensku, tak ako je to v Česku a Rakúsku.

Je to ale potrebné riešiť prierezovo cez viacero štátnych inštitúcií, nielen cez rezort pôdohospodárstva, ale hlavne ako podpora turistického ruchu – ako agroturistika za vínom. To sa nám zatiaľ nepodarilo.

Môžu tieto problémy – lacná konkurencia, sucho – položiť niektorých vinohradníkov/vinárov? Máte také informácie?

Určite áno, niektorí vinohradníci sú rozhodnutí vyklčovať vinohrady. Ako a koľko to bude ukáže čas. Najmenej ohrození sú tí, ktorí majú široké portfólio, dokážu vyprodukovať aj veľké množstvo lacnejšieho hrozna aj menej ale vysoko kvalitného.

A tí, ktorí majú vlastné spracovanie na víno. To isté platí aj pre vinárov. Za posledné tri roky vzniklo na Slovensku veľké množstvo vinárstiev, ktoré chcú vyrábať iba vysokokvalitné vína, samozrejme aj ho predávať za vyššiu cenu v priemere 10-15 Eur/fľašu.

To nie je cesta, pretože slovenský zákazník už 10 rokov hovorí, že nakupuje hlavne v hypermarkete za cenu do 4 Eur/fľašu. A slovenský zákazník je ten najdôležitejší a treba si ho vážiť.

Občas sa podarí umiestniť vína aj vo svete ale z pohľadu množstva ide o zanedbateľné hodnoty a veľmi vysoké náklady na udržanie. Svetový trh je veľmi neistý a pod obrovským nerovným tlakom dotácií.

V starších viniciach sú priemerné hektárové výnosy na úrovni 7 ton na hektár a pri nových výsadbách je to na úrovni 12 ton. Aký bol tento rok kvôli počasiu slovenský priemer?

Priemerné hektárové úrody pre celú SR sú na úrovni 5,4 tony/ha. (zdroj VUEPP, Situačná a výhľadová správa). A to je naozaj veľmi málo. Pokiaľ sa nezvýšia na celosvetový priemer 10 ton/ha, tak slovenské vinohradníctvo nemá šancu.

Niekedy sa poukazuje na južne položené krajiny, že majú lepšie podmienky a vyprodukujú niekoľko násobne viac hrozna. Ale nie je to úplná pravda, aj vinohrady v našom pásme vedia dosiahnuť výnosy 13 – 15 ton/ha.

Problémom je, že vinohrad nevysádzate na jeden rok ale na tridsať. Ak chcete vinohrad zahustiť výsadbou, tak ho neviete každý rok vyklčovať a nanovo vysadiť.

Zároveň so zmenou obhospodarovania potrebujete nakúpiť aj novú techniku, lebo traktor sa vám pri hustejšej výsadbe nezmestí do vinohradu. A to sú veľké investičné náklady, na ktoré nemajú vinohradníci financie.

Držia vinohradníci tých 8800 hektárov viníc spred dvoch rokov? Alebo sa im darí túto plochu rozširovať?

Nie je podstatné či sa darí plochu rozširovať, ale či sú vinohrady vysadené efektívne a konkurencieschopne. Dnes aj z menšej plochy oberiete pri správnej výsadbe a výžive viac ako pri neefektívnej výsadbe.

Výmera 8800 ha, by bola plne postačujúca, ak by bol priemerný výnos 10 t/ha. Takže skôr je otázka, či už sú všetky vinohrady vo výmere 8800 ha efektívne produkčné. A to je práve problém, že nie sú.

Preto Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska stále trvá na podpornom opatrení reštrukturalizácia vinohradov, ktoré umožňujú zmenu spony, odrody, a hlavne zefektívnenie produkcie hrozna.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -