Slovensko je prežraté korupciou, nové vedenie v Piešťanoch je také isté ako predchádzajúce, hovorí lekár Alan Suchánek známy z kauzy CT

0
Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Vo svojom prvom rozhovore po oznámení kandidatúry ste povedali: Koncom novembra alebo začiatkom decembra ma oslovil Ján Mičovský. Bol som prekvapený, nepočítal som s tým. Zobral som si čas na rozmyslenie.“ Ponuka teda prišla začiatkom decembra a už 7. decembra ste vystúpili ako kandidát na poslanca NR SR. A to na reálne zvoliteľnom mieste. Ten čas, keď ste o ponuke rozmýšľali, bol pomerne krátky. Naozaj ste s tým nerátali? Zviditeľnili ste sa v silne rezonujúcej politickej kauze, dostali ste občianske ocenenia…

S kandidatúrou som nepočítal a ani som nad tým neuvažoval. Keď som to rekapituloval, tak ponuka kandidovať prišla 26. 11. 2015 a zobral som si 3, 4 dni na rozmyslenie. Po pánovi Mičovskom sa mi ozval ešte Daniel Lipšic s apelom na prijatie kandidatúry. Prebrali sme to v rodine, ale bolo to stále v nerozhodnutom štádiu. Potom za mnou prišli kolegovia z práce, že na Matovičovu výzvu v médiách by ma chceli navrhnúť na kandidátku, že nevedia, koho voliť a keby som kandidoval, tak by vedeli, koho. Potom som to konzultoval s ďalšími ľuďmi, ktorí na mňa naliehali, že keď nebudú kandidovať slušní ľudia, tak tam budú len tí druhí. To ma posunulo v rozhodovaní.

Pýtali ste sa pána Mičovského, prečo práve vy, alebo koho to bol nápad?

Pán Mičovský ma oslovil s tým, že by chceli slušných ľudí, ktorí už niečo aktívne urobili v boji proti korupcii na Slovensku.

Mali ste podmienky pri zostavovaní? Napríklad, na ktorom mieste chcete byť?

Podmienky som nemal žiadne, keď ma oslovili, tak som to prijal a skôr som to považoval ako moju podporu pre snahy OĽaNO-Nova. Konečná kandidátka ma veľmi prekvapila.

Ako motiváciu na vstup do politiky ste uviedli, že Slovensko je plné korupcie. Myslíte si, že ako poslanec, zrejme opozičný, to zmeníte? Alebo ako to treba chápať s tou korupciou v súvislosti s kandidatúrou?

Slovensko je korupciou prežraté. Aj ekonómovia tvrdia, že tretina DPH sa stráca v šedej ekonomike. No a na Slovensku sa korupcia odhaľuje len sporadicky a väčšinou kauzy prehrmia a zapadnú. Koncovky nie sú žiadne. A to, čo sa odhalí, je len vrchol ľadovca. Kto to tu zmení, ak sa nikto o nič nepokúsi a bude sa pasívne prizerať?

Vnímali ste problémy okolo zostavovania kandidátky OĽaNO v minulosti? Išli by ste vtedy na detektor lži? Ako ste to vtedy vnímali?

Problémy okolo kandidatúry OĽaNO v minulosti som sledoval a celé sa mi to nepáčilo. Zákulisie toho však nepoznám. Čo by som ja urobil vtedy, neviem, ja dnes nemám problém ísť na detektor.

Teraz detektor od vás nikto nechcel?

Detektor odo mňa nikto nežiadal, pýtali sa na to opakovane len novinári.

Podpísali ste záväzok, že nebudete vystupovať proti EÚ a NATO?

Podpísal som dve zmluvy – s OĽaNO a občanmi. Proti NATO a EÚ nemám nič, členstvo v oboch Slovensku prospelo, nielen ekonomicky. Vždy som túžil, aby Slovensko patrilo medzi slušné krajiny, aj keď tam ešte celkom nepatríme, ale plnením niektorých podmienok sa k tomu pomaly približujeme.

Sám ste uviedli, že s Igorom Matovičom ste sa poriadne ešte nerozprávali. Čo keď zistíte, že je pre vás neakceptovateľný?

S pánom Matovičom som sa stretol raz na mítingu. Ale jeho snaha bojovať proti korupcii sa mi páči a z dnešnej opozície sú s pánom Lipšicom v podstate jediní, ktorí to robia – možno okrem pána Beblavého. S Lipšicom som opakovane komunikoval, v čase zverejnenia našej kauzy mi ponúkol pomoc a dôverujem mu. Od viacerých ľudí som sa dozvedel, že je to čestný človek.

OĽaNO nie je štandardná strana, jeho klub nepôsobí konzistentne. Kde si budete hľadať priestor? V ktorých témach?

OĽaNO nie je štandardná politická strana. Ale je aspoň aktívna, má snahu niečo meniť, vrátane kandidátky. Má hlavnú snahu – boj proti korupcii. To by do budúcnosti asi nestačilo, ale teraz je korupcia podľa mňa hlavným problémom Slovenska. Svoj priestor vidím v oblasti zdravotníctva, ktoré nefunguje, plytvá sa v ňom a nie sú zdroje na to, čo skutočne potrebuje. Okrem toho v legislatíve pre n. o. sú problémy, ktorým sa nikto nevenuje a tie ťažia nemocnice ako n. o. – prioritný majetok, ktorý nevyužívajú a nemôžu využívať, ale sa musia oň starať a nemôžu sa ho zbaviť. Okrem toho v sociálnej oblasti zdravotne postihnutých sú problémy, ktoré treba riešiť.

Povedzte mi tri najsilnejšie témy, s ktorými prišlo OĽaNO za posledné štyri roky…

Detektor lži, odpočúvanie Procházku, boj proti korupcii – ten si veľmi cením, lebo je potrebný, je razantný a jasne pomenovaný. To z celej opozície robí najlepšie a najaktívnejšie.

Koľko poslancov bude mať OĽaNO podľa vás v budúcom parlamente?

Desať – dvanásť poslancov.

Ako hodnotíte rozhodnutie zmeniť myšlienku koalície s NOVA za návrat k myšlienke jednej strany, len so zmeneným názvom? Prvé prieskumy hovorili o 11 percentách pre koalíciu, neskôr to už nebolo ani sedem percent…

Zmena myšlienky na jednu stranu – je to pragmatické rozhodnutie, škoda každého hlasu pre opozíciu, ktorý by mohol prepadnúť.

Získali ste Cenu Dávida za rok 2014 a ocenenie Biela vrana. Čo to pre vás znamená?

Ceny, ktoré sme získali, udelili organizácie, ktorých činnosť je prospešná a vážim si ju. A hlavne si vážim ľudí, ktorí v nich pracujú. Z tohto dôvodu majú tieto ceny pre mňa veľký význam. Pri týchto príležitostiach som sa zoznámil s ľuďmi, ktorých som už predtým vnímal ako veľké osobnosti s veľkým morálnym kreditom. Mal som príležitosť stretnúť sa s prezidentom (prvý prezident v samostatnej ére SR, ktorého si môžem vážiť) a ďalšími úžasnými ľuďmi. Ale prekvapilo ma, že prvé ocenenie sme dostali za boj proti korupcii od ambasády USA.

Nemocnica v Piešťanoch, kde pracujete, má nové vedenie. Aké je v porovnaní s predchádzajúcim?

NAW Piešťany, n. o. – odvolaná bola riaditeľka, ktorá nikdy nebola riaditeľkou, vedie ju osoba, ktorá sa nikdy nemôže stať legálnym riaditeľom, lebo správna rada pôsobí stále v rozpore so zákonom a zakladacou listinou, má protiprávny štatút. Čo k tomu dodať? Viac ako dva roky je tu rozpor so zákonom a nič sa nedeje, minister nekoná a nedokážeme s tým nič spraviť. To je obraz súčasného Slovenska.

Komunikuje s vami nový riaditeľ?

Nový riaditeľ nekomunikuje, nemá záujem, CT ho nezaujíma. Správna rada od odvolania starej riaditeľky ešte nezasadala, má byť zajtra, aj to vďaka našej aktivite na jej zvolanie.

Problémy mali tí, ktorí boli za kauzou, odvolaná bola aj vtedajšia riaditeľka. Nové CT za normálnu cenu nie je. Kto vyhral?

Neviem, kto vyhral, najskôr nikto. Nemáme nové CT, staré funguje zle a obmedzene, sú ohrozovaní pacienti aj personál. Bolo by však dobre, keby sa bolo kúpilo predražené? Kto môže za to, že u nás všetko, čo by malo byť vyriešené za niekoľko dní alebo maximálne týždňov, trvá roky a nič sa v tom nemení. Keby sa bolo kúpilo predražené CT – kto by vyhral? Keby sa bolo kúpilo CT v roku 2012, mohli vyhrať všetci, okrem tých, ktorí sú dnes obvinení.

Pavol Paška povedal, že s kauzou nemá nič spoločné a že nevie, kde je v Piešťanoch nemocnica. Čo by ste mu na to povedali?

Pavlovi Paškovi len toľko, že keď bude mať záujem, tak mu ukážem nemocnicu a prevediem ho po nej.

Videli ste video s jeho synovcami? Čo si o tom myslíte?

Nemám rád opitých agresívnych ľudí.

- Reklama -