Slovensko ako z rozprávky o psíčkovi a mačičke. Všetko vyhodíme, hodnotí Marček. Neuveríte, na čo si trúfa

0
Peter Marček (Autor: mr)

Avizujete nový politický subjekt, kedy vznikne a ako sa bude volať? 

Subjekt už vznikol a existuje. Teraz sa pripravuje nové znenie stanov. Tieto sa prispôsobujú základnej téze strany, ktorou je: Občania, rozhodujte a schvaľujte demokraticky sami všetky zákony, ktoré považujete za rozumné dodržiavať. Táto téza je základom fungovania demokratickej strany, ktorá nielen vyjadruje vôľu občanov, ale ju aj reálne zabezpečuje.

Názov vám neprezradím, lebo ešte nie je registrovaná jeho ochrana a všetky tie právnické papierovačky od domén až po autorské práva s logami. Robíme to profesionálne a kvalitne, lebo sa obávame úspechu a následnej silnej oponentskej vojny.

Potrebuje Slovensko ďalší politický subjekt? Čím budete iní?

Áno! Strana bude na základe nových technológií presne poznať názor každého jedného člena na akúkoľvek otázku a podľa demokratickej zásady budú poslanci, ktorí slobodne prijmú stanovy, hlasovať tak, ako si to budú priať voliči.

Nie je to priama demokracia, ale zastupiteľská. Je to jediná strana, ktorá bude skutočne reprezentovať vôľu voličov pri každom jednom zákone. Hlasovanie je jednoduché, pripúšťa sa delegácia hlasu na odborníka a veľa všelijakých, ale jednoduchých a prehľadných pravidiel. Strana nikdy nevstúpi do žiadnej koalície, ale bude vždy prostredníctvom zákonov riadiť správanie sa vlády. Teda ak budú občania chcieť, aby vláda musela plniť ich požiadavky a nie požiadavky nejakých oligarchov alebo politických predstaviteľov, tak si to navrhnú a prostredníctvom poslancov schvália.

Všetky rozhodnutia budú verejné, všetky zasadnutia budú verejné. Strana nebude, keďže nebude v žiadnej koalícii ani v opozícii, delegovať kandidátov do výkonných funkcií. Bude len vyberať z navrhnutých odborníkov.

Je to tak preto, lebo nemôže sa v jednej koalícii združiť zákonodarná, výkonná a súdna moc tak, aby každá z týchto mocí dokázala nezávisle slobodne a bez vplyvu druhej moci fungovať rozumne. Pozrite sa na dnešný svet. Ako môže niekto potrestať vládu – ministra, ak väčšina v parlamente patrí koalícii. To by si museli sami odťať hlavu. A súd, aj keby to urobil, by si sami riadili so súdnou mocou tak, že by prijal rozhodnutie „skutok sa nestal, hlava sa neodťala”.

Hlasovať môžu všetci členovia. Členom môže byť aj člen inej politickej strany. Prihláška za člena a  členské jedno euro mesačne možno posielať elektronicky a iba z účtu v banke, cez telefón alebo počítač. Stanovy upravujú aj sankcie pre prípad, že by ktorýkoľvek poslanec stanovy porušil. Aj táto informácia bude verejná a prístup k nej bude mať každý občan.

Je to nová koncepcia, ktorá osloví mladých ľudí, strednú generáciu, starých ľudí, ľavičiarov aj pravičiarov. Prosto každého, kto chce so 100 % zárukou riadiť svoju budúcnosť a nechce sa spoliehať iba na „česť“ politikov. Ak získa strana viac ako 75 % hlasov vo voľbách, podľa stanov zaniká, lebo by mala moc, ktorú nesmie mať žiadna politická strana. Túto podmienku môžu zrušiť iba jej voliči a to trojpätinovou väčšinou hlasov.

Na ktorej strane politického spektra budete?

Dnes je na Slovensku veľa politických strán. Tieto strany sa samé radia k ľavicovým, pravicovým, liberálnym, „nefašistickým“. Po voľbách sa však správajú inak, ako to deklarovali pred voľbami.

Predstavitelia každej politickej strany, ktorá sa bez ohľadu na svoje zásady stala členom koaličnej vlády, sa vyhovárali na to, že nemôžu dodržať, čo sľúbili voličom, lebo sa to nedalo presadiť u koaličných partnerov. Tak sa aj pravicové strany musia prispôsobiť ľavicovým myšlienkam a opačne. Tým na Slovensku celé roky funguje nezmyselný kompromis alebo je to ako v rozprávke O psíčkovi a mačičke, keď tortu varili. Jeden dal mliečko a druhý kostičku. A, samozrejme, nedalo sa to jesť. Muselo sa to vyhodiť, lebo to bolo zlé. A to robíme už viac ako 25 rokov. Všetko, čo navaríme, vyhodíme. Ako blázni.

Pritom ľudia presne vedia, čo chcú. Ale politické strany sa chcú predbiehať v predkladaní zákonov. Ročne sa ich predloží viac ako 700. Povedzte mi, ktorý občan chce ročne dodržiavať 700 nových zákonov? Žiadny. A veď ich ani nikto nedokáže vymenovať, nieto ešte dodržať.

Na aké témy sa chcete prioritne zamerať? Aký bude mať strana program?

Náš program sa dá zhrnúť jednoducho do jednej vety. Budeme hlasovať tak, ako to budú chcieť voliči. Žiadna iná politická strana totiž nebude mať praktický význam, lebo náš program je 100 % totožný s vôľou väčšiny voličov.

Myslíme si, že žiadny volič nemá dôvod zbaviť sa práva hlasovať o každom probléme, ktorý sa ho dotýka. To neznamená, že hlasovať musí. Napríklad o ochrane nejakej rastlinky nebudem hlasovať ani ja. Lebo tomu nerozumiem. O tom nech hlasuje možno 10 000 odborníkov a tí určia, či ju chrániť treba, alebo nie. A ich to aj zaujíma.

Dnes je to tak, že v parlamente hlasuje lekár o trestnom zákone a právnik o zdravotnom postupe pri operácii. Veď je to postavené na hlavu. Je nás tam 150 nevzdelancov na všetky zákony. Áno, každý z nás rozumie nejakej oblasti, ale aké slobodné rozhodovanie, keď vždy v parlamente niekto ukazuje palcom hore alebo dole, a ostatní ako opičky ho poslúchajú. Jednak je to na smiech a jednak to nie je odborné, lebo lobisti za danou stranou uplácajú politikov a im je potom jedno, čo chcú ľudia. V našej strane by musel oligarcha uplatiť väčšinu voličov. A to sa nikomu nepodarí. Nič protikorupčnejšie nevymyslíte.

Kto tam bude? Odborníci, známe osobnosti?

Štruktúra strany je jednoduchá. Je to tak preto, lebo z praxe vieme, ako sa po Mečiarovom, Dzurindovom, Ficovom, Slotovom, Sulíkovom a po iných chrbtoch vyšplhali niektorí politici hore a potom stranu a kolegov vymenili, odkopli, opustili. Z prieskumu, čo sme si dali spraviť, vyšlo, že viac ako 70 % energie musia vrcholové osobnosti politických strán namiesto užitočnej práce pre voličov investovať do udržania sa vo funkcii v strane a bojovať s vlastnými. Na to nemáme ani čas, ani chuť.

Pozrite sa na Lipšica, na Prochádzku, Moravčíka, Kňažka, Žitňanskú, Mikloša, Kaníka, Kováča, Mihála, Beblavého a stovky ďalších v krajoch, okresoch, mestách a obciach. To je strata času. Nejde o diktatúru jednotlivca, lebo práva funkcionárov sú len v oblasti správy a riadenia. Ciele a program tvoria voliči. Do verejných funkcií funkcionári ísť nemôžu. Takže jediné, čo môžu robiť, je zabezpečovať chod demokratického mechanizmu hlasovania a prípravu podkladov pre návrhy zákonov. Aj preto čakáme so zverejnením, lebo nevieme, čo vymyslia súčasní poslanci v avizovanom zákone o politických stranách.

Martina Šimkovičová nejde s vami do projektu, nie je vám to ľúto, keďže máte vynikajúce vzťahy?

Martina je veľmi šikovná, pekná a múdra žena. O projekte veľa vie, lebo sme jej ho predstavili ešte v roku 2016. Nikdy doteraz nepovedala, že do strany ide alebo do nej nejde. Veľmi podobne odpovedá aj Rasťo Holúbek, lebo predsa je to nová forma politiky, ktorá sa určite nestretne s podporou súčasných politikov. Preto to Martine vyčítať nielenže nie je korektné, ale dokonca ju aj treba chápať. Je to veľmi perspektívna kandidátka na europoslanca. Ak sa nájde politická strana, ktorá ju navrhne podľa svojich vnútorných pravidiel, budem len rád.

Je pravda, že v novej strane nevieme nikomu zaručiť žiadny post v žiadnom parlamente. Kandidátov si na základe stanov z uchádzačov vyberú občania. A to je prosto riziko, že niekto neuspeje. Ale tí, ktorí uspejú a zaviažu sa dodržiavať naše stanovy, splnia tvrdé výberové podmienky a následne budú za kandidátov vybratí verejne občanmi, tí budú aj zvolení a budú zastupovať záujmy svojich voličov.

U nás nehlasujete raz za štyri roky za „mačku vo vreci“. U nás môžete hlasovať o každom návrhu a demokratická väčšina hlasovaním určí, aký zákon bude prijatý. Teda ak aspoň 25 % ľudí bude chcieť rozhodovať o svojom živote.

- Reklama -