Skúsený pozorovateľ Ukrajiny prezradil, prečo médiá neinformujú, čo vykonáva ukrajinská armáda na východe

0
Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

V médiách sa o Ukrajine prestáva hovoriť. Napriek tomu sa na východe stále bojuje a ekonomická situácia krajiny je žalostná.

Otázkou je, prečo to tak asi je? Prečo médiá o konflikte a situácii informujú sporadicky? Domnievam sa, že na jednej strane tí, čo riadia priamo alebo nepriamo vrátane verejnoprávnych médií a ovládajú mediálny priestor nielen u nás, ale najmä v Európe vrátane Ukrajiny, na to majú nejaký dôvod. Kto by informoval a upozorňoval na katastrofickú a dlhotrvajúcou politicko-ekonomickú krízu a tiež na to, že na Donbase ukrajinská armáda napriek všetkým sľubom, ku ktorým sa zaviazala, porušila minské dohody a snažila sa tieto dohody, naopak, ako nefunkčné zhodiť zo stola tým, že sa rozhodla ostreľovať ťažkými zbraňami územie Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky?

Médiá však tvrdia, že minské dohody sú porušované zo strán povstalcov, alebo to aspoň relativizujú vyhláseniami, že ich porušujú obe strany. Avšak OSN upozorňuje na zostrené boje trošku s oneskorením, ale hlavne v súvislosti s poslednými civilnými obeťami, tie sú však takmer výlučne na strane povstalcov, čo len potvrdzuje to, čo som už uviedol. Ostatne atentát na Plotnického tiež potvrdzuje, že ukrajinská armáda začala celkovo útok proti povstalcom. OSN však neuvádza výšku materiálnych škôd na Donbase, ktorú spôsobila ukrajinská armáda cieleným bombardovaním za celé obdobie občianskej vojny na priemysle, infraštruktúre, ostreľovaných nemocniciach a školách. Riadenie štátu je zatiaľ stále v rukách prozápadných oligarchov a tí skáču, ako píska Západ, a predovšetkým politici z USA. Vo Vrchovnej rade, keď hovorí opozícia, tak sa im prinajlepšom vyhrážajú ukrajinskí demokrati“ fyzickou likvidáciou a priamo tam vznikajú aj bitky, ktoré sú veľkou hanbou Ukrajiny.

Ukrajinských prozápadných oligarchov riadia politici USA a podľa toho to tak vyzerá. Prečo teda ekonomika ide pod čiarou núdzového režimu a prečo USA má záujem nenastoliť mier na Ukrajine? Túto úroveň a ďalšie represie aplikujú na celé územie Ukrajiny, najmä však tam, kde sú proruské oblasti, ako je Charkov, Dnepropetrovská oblasť, Záporožská oblasť, Odeská a ďalšie. Tajné služby vyvíjajú tlak na ukrajinskú jurisdikciu napríklad tým, aby porušovali medzinárodné právo, odsudzovaním opozície, proruských občanov s iným názorom a taktiež sa snažia zakázať komunistickú stranu. Súdny spor sa vedie od roku 2014 a ukrajinské súdy si s ním nevedia rady. Jurisdikcia nemôže vyniesť rozhodnutie, ktorým by porušila základnú listinu ľudských práv a slobôd.

Ako je na tom dnes obilnica“ Európy? Majú obyvatelia pre vojnové hašterenie čas na zber?

Toto úplne neviem, ale predpokladám, že stav bude zodpovedať stavu ekonomiky a záujmom oligarchov. Na tejto obilnici sa pestuje najviac slnečnica, kukurica, repka a až potom obilie, a to technológiami spred 30 rokov. Ukrajinské poľnohospodárstvo je od rozpadu ZSSR zámerne tlmené a podfinancované. Inak kto zasial, musí zožať, aby mal čo predať, teda ak má prostriedky na pohonné hmoty.

Angažuje sa v poslednom čase Nemecko alebo Francúzsko na Ukrajine alebo to ponechávajú na USA a Izrael?

Ukrajina je stále pod kuratelou USA, pod vedením Nulandovej. Táto žena priam neoplýva schopnosťami, vlastným uvažovaním a ani veľkým rozumovým potenciálom, dokonca ani diplomatickým správaním, aj keď je vo funkcii diplomata. No a keď si predstavíte, aký je stav v mysli Nulandovej, a sčítate to s jej ďalším zadaním, vyjde vám, aký je stav spoločnosti na Ukrajine, len ešte musíte pripočítať strach, beznádej a veľké množstvo mŕtvych, najmä z občianskej vojny. Len určitá časť Ukrajincov si nie je schopná tieto súvislosti uvedomiť a ak áno, rovnako nevie, čo s tým. Myslím, že teraz je úlohou USA latentne udržiavať status quo, pretože Európa má svojich problémov dosť, a tak nemôže prevziať úplné riadenie Ukrajiny do svojej réžie. Zato Izrael má záujem skôr obchodný, predovšetkým ochrániť svoje veľké investície a obchodné teritórium, napríklad tiež obchod so zbraňami. A to za každú cenu.

Je podľa vás rozumné ponúkať stovky a tisíce miest pre Ukrajincov u nás, keď máme ešte nie úplne zanedbateľnú nezamestnanosť?

Pre nadnárodný kapitál je to veľmi rozumné, a hlavne ziskovo efektívne. Navyše to má veľa ďalších výhod. Keď vyhodíte z práce Ukrajincov, hľadajú inú prácu a cez odbory nebojujú za zmenu týchto systémových antisociálnych podmienok. Je to jednoducho vykorisťovanie pracovnej sily v priamom prenose. Pre rast reálnej mzdy u nás je to zle, pretože pracovník z Ukrajiny, kde bývanie stojí jednu osminu či šestinu toho, čo v Česku, bude ochotný pracovať za menej ako Čech. Životné náklady Čechov sú podstatne vyššie. A čo sa týka Čechov, ktorí nemajú záujem o určitú prácu, ktorá je ponúkaná práve týmto Ukrajincom, ktorí musia pracovať ďaleko od domova a od svojich blízkych… Nie je pravda, že by ju nechceli, ale tí ľudia jednoducho nie sú, keďže bol zrušený celý rad stredných učňovských učilíšť, a hlavne odborných odborov, v ktorých sme kraľovali, a teraz sa ukazuje, že likvidácia týchto učilíšť, bol zámer vyplývajúci z vplyvu nadnárodného kapitálu. No a ak skutočne nechcú túto prácu, tak je hlboko reálne podhodnotená. Pre zaujímavosť, značná časť obyčajných ľudí na Ukrajine dnes vyhlasuje, že za Janukovyča boli zlaté časy. Všetci sú unavení a chcú konflikt na východe Ukrajiny čo najskôr ukončiť, ak nie sú doň priamo zainteresovaní alebo sfanatizovaní.

To ste mi nahrali na ďalšiu otázku. Zo Savčenkovej sa stáva mierotvorca. Je to jej pravá tvár? Čo sa to s ňou vlastne deje, že teraz vyzýva k vzájomnému zmiereniu?

Nadja Savčenková je tragická osoba v ešte tragickejšej situácii. Je to odsúdený vrah, ktorý sa usiluje o uplatnenie bodu č. 5 minských dohôd v znení: Zabezpečiť milosť a amnestiu prijatím zákona, ktorý zakazuje stíhanie a trestanie osôb v súvislosti s udalosťami, ku ktorým došlo v niektorých Doneckých a Luhanských oblastiach Ukrajiny.“ To sa nepáči jednoduchým fanatickým nacionalistom a ani väčšine príbuzných obetí na oboch stranách. Takže vo výsledku obhajuje viac či menej iba svoje vlastné záujmy, ako všetci súčasní ukrajinskí politici, čo sú pri moci. Tragická alebo hlúpa je i forma hladovky. Svedčí to o tom, že nemá žiadny vplyv, moc a navyše nie je ničoho iného okrem prázdnych nacionálne šovinistických slov a hladovky schopná. Len sa preukazuje, že pre Ukrajinu je vo všetkých smeroch už de facto nezaujímavá a poslúžila ako propagandistický nástroj pre dosiahnutie vstupu do Vrcholnej rady Júlii Tymošenkovej a jej strane Vlasť, a tiež ako šovinistický a propagandistický prvok proti Rusom, Ruskej federácii a nakoniec aj proti prezidentovi Putinovi.

Do Kyjeva dorazili mierové pochody, protestuje tam však stále Pravý sektor. Je tunajší establishment taký odtrhnutý od reality a diania vo svojej krajine?

Tu je kultúrno-politická ofenzíva neustále pokorovanej pravoslávnej cirkvi promoskovskej, ktorá usporiadala pochod veriacich kresťanov s hlavným posolstvom, docieliť mier na Ukrajine. Tieto myšlienky začína podporovať väčšina ukrajinskej spoločnosti. Pravý sektor dorážal a napádal sprievod, ako len mohol, ale nedokázal zastaviť ani jeden. Všetky do Kyjeva došli. Z toho tiež vyplýva, že situácia je v rukách samotných Ukrajincov a tí si musia nájsť cestu, ako vyhnať parazitov zo západu aj z Ukrajiny. A vynútiť si normálnu legitímnu vládu, ktorá bude schopná vyviesť Ukrajinu z krízy.

Odkedy som spoznal stranu Opozičný blok, myslím si, že v tejto chvíli sú jediným racionálne uvažujúcim a uvedomelým subjektom, ktorý je schopný za pomoci EÚ a Ruska vyviesť Ukrajinu z krízy politickou mierovou cestou. Súčasná vládnuca garnitúra je zúfalstvo samo osebe. Hlúposť, fašizmus, mafiánske formy riadenia štátu. K tomu môžem povedať, ak toto chcú aj naďalej európski politici a EÚ podporovať, skôr alebo neskôr ich to zmetie. To si ukrajinská vláda uvedomuje, a tak si chce predĺžiť život vojnou, obviňovaním Ruskej federácie z agresie a, ako som už povedal, zhodením minských dohôd zo stola. Chvalabohu, masky sú strhnuté a Ukrajinci im to už nežerú. No a európski politici tiež vedia, že túto vládu nemôžu už ďalej podporovať tak ako doteraz. A sme pri tom, prečo sa médiá o Ukrajine málo zmieňujú.

Poľsko nedávno označilo udalosti v období pred a po druhej svetovej vojne za genocídu v súvislosti s Volyňou, kde rukami Ukrajincov zahynuli tisíce Poliakov. Čo by ste nám k tomu povedali?

To sú úplne významné a zásadné výroky a javy, ktoré naznačujú, že Porošenko so svojím hrdinom Banderom a súčasnou mafiánsku vládou pôjdu od valu. Nič viac, nič menej.

Bývalý gruzínsky prezident Saakašvili, dnešný gubernátor, primátor Odesy, sa chvastal, že zatočí s kriminalitou. Zatiaľ sa však nič moc – okrem hádania – nedeje. Ako to vidíte vy?

Gubernátor ukrajinskej oblasti, ktorý nie je Ukrajinec, aj keď prijal od Petra Porošenka ukrajinské občianstvo, bol podľa mňa účelovo dosadený predovšetkým ako rusofób. Smutné je, že je obvinený zo sexuálneho vydierania politikov, defraudácie a zneužívania právomocí svojho úradu. No a podľa toho jeho pôsobenie vyzerá. Myslím, že Ukrajinci ním pohŕdajú a hanbia sa za neho, zároveň nechápu, prečo ho prezident Porošenko vymenoval. To napokon nechápe ani on, keďže to dostal za domácu úlohu, a hádajte od koho.

Proste gruzínsko-ukrajinská nadnárodná hanba, zúfalec, egocentrik, defraudant, vydierač, ťažký populista alebo skôr gašpar a pojedač kravát, ktorý nie je schopný ani plniť to najzákladnejšie zadanie od USA. Miško zastáva významný post a riadi Odeskú oblasť v záujmoch USA. Naozaj smutná postava, neschopná čokoľvek riadiť. Možno pašované bicykle, ktoré rozdáva, aby si kúpil občanov Odesy. Smiešne.

Zdroj: Youtube/Atal3eK

- Reklama -