Škandál Bruselu. EÚ tajne financuje radikálne neziskovky. Tieto sú najnebezpečnejšie… Izraelský profesor politológie varuje

0
Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

V Európe sa objavuje čoraz viac ľudí, ktorí sú kritickí k takzvaným mimovládnym organizáciám (NGOs) a k tomu, ako niektoré z nich netransparentným spôsobom podporujú islamských radikálov. Mešity sú podporované zo Saudskej Arábie, aby sa v nich kázal prevažne radikálny spôsob islamu. Máme veľa takzvaných „multikultúrnych“ organizácií, ktoré podporujú masovú migráciu do Európy. Aká je situácia v Izraeli?

NGO Monitor som založil v roku 2001, keď som sa ako akademik začal zaoberať politickým vplyvom mimovládnych organizácií, a to najmä v Izraeli a na Blízkom východe. Hoci NGO (non-governmental organization) znamená „mimovládna organizácia“, mnoho mocných politických mimovládnych organizácií, ktoré si vzali na mušku Izrael, získava veľkú časť svojich financií od európskych vlád. Inými slovami, vládni predstavitelia využívajú tieto mimovládky, aby podporovali nepriateľské politiky a agendy mimo demokratického procesu bez transparentnosti alebo zodpovednosti.

Považujete nekontrolované a netransparentné mimovládne organizácie za hrozbu demokracie v európskych štátoch?

Je veľmi dôležité pochopiť, že v Európe dostávajú ročne mimovládne organizácie miliardy eur prostredníctvom EÚ a jednotlivých vlád. Mocný „priemysel mimovládok“ („NGO industry“) je neregulovaný a netransparentný – dokumenty a rozhodnutia o financovaní neziskoviek zo strany Európskej únie sú supertajné, nevedú sa o nich žiadne parlamentné debaty, neprebieha žiadne nezávislé vyšetrovanie a nevychádzajú žiadne seriózne články novinárov. Tento stav je totálne nedemokratický.

Ako sa dá zaistiť, aby mimovládne organizácie financované zo zahraničia nepodvracali politickú a sociálnu stabilitu a suverenitu štátu?

Prvou požiadavkou musí byť úplná transparentnosť zo strany vládnych poskytovateľov financií a verejná debata o rozpočtoch mimovládnych organizácií – mimovládky nemôžu byť vyňaté zo základných požiadaviek demokracie. Mimovládky by takisto nemali tajne reportovať o tom, ako míňajú peniaze, naopak, vládne agentúry musia tieto záležitosti pozorne vyšetrovať. Vždy, keď cudzia vláda poskytuje peniaze miestnej mimovládnej organizácii, musia predstavitelia oboch krajín prediskutovať detaily, aby sa to nedialo za chrbtom parlamentu alebo aby sa to nezneužívalo na narušenie suverenity.

Dá sa povedať, že Európska únia priamo alebo nepriamo podporuje islamských teroristov? A ako? Môžete prípadne spomenúť nejaké príklady?

Táto záležitosť je mimo mojej odbornej spôsobilosti, s výnimkou tých prípadov, keď európske vlády štátov ako Švédsko a Švajčiarsko poskytli peniaze mimovládnym organizáciám, ktoré sú pridružené k palestínskym teroristickým skupinám.

Hovorili sme o demokracii a transparentnosti. Považujete samotnú administratívu v Bruseli za transparentnú?

Nie. Pokiaľ ide o milióny eur, ktoré dávajú predstavitelia Európskej únie každý rok radikálnym mimovládnym organizáciám, neexistuje žiadna transparentnosť a sloboda informácií. Toto je vážny škandál.

Mimovládky často hovoria o takzvaných „ľudských právach“. Nie je to pre ne akýsi druh zbrane, aby mohli tých, ktorí im oponujú, obviniť z nehumánnosti? A nie je naším ľudským právom žiť vlastným spôsobom života v bezpečí bez teroristických útokov?

Radikálne politické mimovládky ako Amnesty International a Human Rights Watch zneužívajú a manipulujú ľudské práva v spolupráci s islamským blokom v Organizácii Spojených národov a teroristickými štátmi ako Venezuela. Používajú peniaze a moc, aby podporovali politické riešenia, ktoré porušujú princípy univerzálnych ľudských práv vrátane práva na sebaobranu. Zakladateľ Human Rights Watch odsudzuje svoju vlastnú organizáciu za to, že opustila svoje morálne základy a zneužíva hodnoty ľudských práv, aby útočila na Izrael.

Čo si myslíte o Georgeovi Sorosovi a jeho aktivitách?

Nie som oboznámený s aktivitami Sorosa mimo Blízkeho východu. V Izraeli jeho nadácie poskytujú peniaze najradikálnejším protisionistickým mimovládkam.

A ktoré mimovládne organizácie považujete za najnebezpečnejšie?

Human Rights Watch, Amnesty a Oxfam sú najmocnejšie a svoju moc používajú na to, aby útočili na západné demokracie.

Keď už hovoríme o mimovládnych organizáciách, existuje kritika proti takzvanej proizraelskej loby typu AIPAC-u, vraj tieto organizácie majú veľký vplyv na politiku USA. Čo si o tom myslíte?

Neexistuje žiadne spojenie medzi americkými mimovládnymi organizáciami typu AIPAC-u a mimovládnymi organizáciami, ktoré zneužívajú ľudské práva.

- Reklama -