Šimkovičová: Blahová oklamala amerického veľvyslanca aj Kisku. Nicholsonová tomu nerozumie

0
Na kombosnímke vľavo Martina Šimkovičová, vpravo zhora dole Lucia Ďuriš Nicholsonová a Natália Blahová (Autor: TASR)

Cieľom vašej novely Civilného mimosporového poriadku bolo povoliť podanie žaloby na obnovu konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny. Teraz dala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová Európskej komisii podnet, aby k nej zaujala jasný postoj, lebo táto právna úprava môže byť v rozpore s právom EÚ a tak negatívne ovplyvniť aj jurisdikcie iných členských štátov EÚ, ktoré pristúpili k ratifikácii Haagskeho dohovoru. Čo si o tom myslíte?

Pani Ďuriš Nicholsonová celkom zrejme problematike nerozumie, je zrejme len hlásnikom niekoho. Nerozumie právu a už vôbec nie inštitútu obnovy konania.

Zrejme je predĺženou rukou Blahovej, ktorá bola v tejto veci jediná hlučná a opäť, nekompetentná osoba.

Novela nie je v rozpore s právom EÚ a nijako nevie ovplyvniť právo iných štátov EÚ. Už len slovné spojenie „môže ovplyvniť jurisdikciu iných štátov“ dáva jasný dôkaz, že osoba, ktorá toto vyslovila, právu nerozumie a súčasne nerozumie tomu, čo vyslovila.

Jurisdikcia štátu je právomoc štátu rozhodovať o práve, vykonávať právo a zvoliť, kto a aké právo bude vykonávať na území toho-ktorého štátu Únie. Používa výrazy, ktorým nerozumie.

Dôležité je zdôrazniť, že žalobu na obnovu konania môžu podať všetci účastníci konania, teda žalobu je možné podať aj v prípade, ak návrat dieťaťa nebude nariadený.

Podstatou podnetu europoslankyne je, že novela je v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa pre dĺžku času, kým súd príde k definitívnemu rozhodnutiu. A podľa údajov Európskej komisie aktuálne trvá konanie o návrate dieťaťa uneseného jedným z rodičov cez hranice až 24 týždňov. 

Obohratá fráza, pani poslankyňa však nevysvetlila, v čom má byť novela v rozpore so záujmom dieťaťa. To dodnes nevyslovila ani Blahová.

Argument, že konania sa budú predlžovať, vychádza z neznalosti práva a celkovej nekompetentnosti osôb, ktoré toto hovoria.

Reagovala predtým Európska komisia k našej úprave? Vy ste v rozhovore pre náš web hovorili, že v rozpore s Haagskym dohovorom nie je.

Nie, nemá dôvod. EÚ nemá prečo vstupovať do právneho systému štátov, EÚ sa nijako ani vnútroštátnym právam členských štátov nevenuje, okrem prípadu, že niekto podá podnet.

Ale nikdy to nie je tak, že by poslanec členského štátu podal podnet na vlastnú krajinu, to len slovenskí poslanci, vždy z tej istej politickej strany. Oni robia Slovensku hanbu, nie parlament, ktorý prijíma zákony.

Hovorili ste s Luciou Ďuriš Nicholsonovou o jej podaní?

Nie, nehovorila. Pani Ďuriš Nicholsonová ma nikdy nežiadala o stretnutie v tejto súvislosti ani v žiadnej inej. 

Vy ste spolu už mali taký konflikt, vytýkali ste jej, že nepredložila, či má maturitu. Asi sa spolu nemusíte…

To je zvláštne, že práve mne kladiete túto otázku, pretože to bola pani Nicholsonová, ktorá sa v relácii Na telo vyjadrila na adresu nás troch poslancov, že sme zapredanci. Ona bola tá, ktorá ako prvá prišla s týmto konfliktným vyhlásením.

Ja som to povedala už mnohokrát a poviem to opäť, že tak, ako hlasujem s koalíciou, hlasujem aj s opozíciou, ak je zákon dobrý. Nepozerám na to, či je to koaličný, alebo opozičný návrh, pozerám na jeho obsah.

Jej tvrdenia beriem tak, že sú na úrovni jej zmýšľania.  

Takže – nevytýkala som jej nič, len som sa pýtala, prečo je také ťažké ukázať po mnohonásobných výzvach, dokonca už aj výzvach širšej verejnosti, maturitné vysvedčenie. Tie otázniky tam z nejakého dôvodu vznikli.

A reagovala som tak práve preto, že strana SaS a menovite pani Ďuriš Nicholsonová sa rozhorčene vyjadrovala na adresu pána Danka pre jeho rigoróznu prácu a vyzývala ho, aby vyvodil dôsledky. 

Už sa stalo, že Brusel niektoré právne úpravy na Slovensku zrušil, spomeňme mimoriadny odvod obchodných reťazcov. Bude to aj tento prípad?

To sú absolútne neporovnateľné normy, novela Civilného mimosporového poriadku je smerom do vnútra právneho systému, odvod nadnárodných reťazcov je právna úprava smerom von zo štátu, platiaca na území Slovenska.

Môže novela negatívne ovplyvniť aj jurisdikcie iných členských štátov EÚ, ktoré pristúpili k ratifikácii Haagskeho dohovoru, ako spomínala europoslankyňa?

Nie, na toto nemá žiadna novela zákona dosah, Haagskeho dohovoru sa táto novela netýka. Ide o nepochopenie práva ako takého a nepochopenie aplikácie vnútroštátneho práva a práva EÚ.

Poslanci novelu schvaľovali na dvakrát, pretože ju vetoval prezident Andrej Kiska, no aj tak platí od júna. Čo ukázala dvaapolmesačná prax?

Prax ukázala, že novela nie je zneužiteľná a ani sa nezneužíva, Slovenské súdy neevidujú žiadnu žalobu o obnovu konania, ktorá by bola zneužitím práva, ako o tom hovorila poslankyňa Blahová a teraz pani Nicholsonová.

Toto je skôr otázka na tieto dve dámy, nech predložia konkrétny prípad a dôkaz toho, o čom hovoria. Paradoxne táto novela je viac využívaná tými rodičmi, ktorým súd nevyhovel návrhu a deti nenavrátil.

Čiže úplne opačne, ako obe političky uvádzajú. 

Od začiatku je okolo tohto návrhu zmeny v návratových konaniach veľa emócií, napríklad aj medzi vami a vašou kolegyňou Natáliou Blahovou. Boli ste označená za spolupracovníčku únoscov detí či ich právnych zástupcov. Do prípadu sa vložil aj americký veľvyslanec. Prečo bolo dôležité zaviesť do zákona možnosť odvolať sa aj v takomto prípade, keď súd rozhodol a zveril dieťa do cudziny?

Veľvyslanci boli o obsahu novely oklamaní pani Blahovou, rovnako ako prezident Kiska.

Keď sme im následne na výbore vysvetlili, o čo ide, a že aj ich právne systémy, domáce právne systémy majú rovnaký alebo obdobný inštitút nápravy rozhodnutia, boli veľmi sklamaní z konania pani Blahovej a cítili sa až zahanbene, že sa nechali nahovoriť na takúto vec, kde utŕžili akurát odbornú blamáž.

Americký veľvyslanec si dokonca po rozhovore s pani Blahovou myslel, že chceme zaviesť do konania dve odvolania, teda prvé odvolanie neúspešné a ak som neúspešný, hneď môžem podať to isté odvolanie opakovane – toto bola tá lož, s ktorou išla pani Blahová na veľvyslancov. 

Sledujete priznanie Michala Trubana k experimentovaniu s drogami? Ako ste vnímali jeho postupné priznanie?

Už niekoľko mesiacov je verejná mienka intenzívne masírovaná Progresívnym Slovenskom (PS) a jej čelnými predstaviteľmi. Zachytila som, že pre parlamentné voľby 2020 sa registruje až 30 nových politických strán, zbierajú podpisy.

Počuli ste niečo o zvyšných 29? Ja nie. Neviem o nich, s výnimkou strany pána Kisku, absolútne nič, pretože žiadna zo spomínaných strán nedostáva žiaden mediálny priestor.

To privilégium vyjadriť sa ku všetkému, skoro denne a to dokonca aj v hlavnom vysielacom čase, má, zdá sa, iba strana PS a bolo to tak už aj v čase pred prezidentskými voľbami či eurovoľbami.

V tomto kontexte vnímam aj dianie okolo pána Trubana. 

Aj negatívna reklama je reklama. Som veľmi zvedavá na ďalší vývoj, pretože osobne neverím na náhody a aj v prípade tohto kandidáta si myslím, že až časom zistíme, aký toto všetko, čo sa deje, malo zámer.    

S Kočnerom sa stretávali Fico, Bugár, na ktorého mal nakričať na dovolenke, telefonoval si s vtedajším ministrom vnútra Kaliňákom. Mal kontakty v najvyšších politických kruhoch, justícii, na polícii. Myslíte si, že sa spoločnosť alebo aspoň svet politikov po prevalení celej špiny môže nejakým spôsobom očistiť? Môže to slúžiť k nejakej katarzii?

Ja si hlavne myslím, že by sme mali počkať na ukončenie všetkých relevantných vyšetrovaní a nemali by sme robiť uzávery z útržkov komunikácie, ktoré niekto účelovo vynáša na svetlo Božie.

Pokiaľ viem, jej pravosť zatiaľ nie je oficiálne potvrdená. A v tomto kontexte si nemyslím, že je na mieste z mojej strany sa k téme vyjadrovať. 

Autor: Ľudovít Kusal

 


 
 

 

- Reklama -