Sexuálne útoky v Kolíne, obťažovanie na kúpaliskách, kriminalita… Mníchovský šéfkuchár pre PL prezradil, ako sa dnes prudko zmenil vzťah Nemcov k utečencom

0
Na prelome roka pobúrili nemeckú verejnosť útoky arabských prisťahovalcov so sexuálnym podtónom v Kolíne nad Rýnom na miestne ženy. (Autor: Facebook, Bear Witness Central)
Už sa začalo vraždiť aj v Mníchove. Nemáte strach?
 
Priamo strach nie, ale som opatrnejší. Na Oktoberfest určite nepôjdem a na väčšie udalosti, kde je veľa ľudí, tiež nie. Ale to všetko je osud. Napríklad vo Francúzsku vás to môže trafiť v akejkoľvek reštaurácii. Ste potom na zlom mieste v zlom čase.
 
Ako zmýšľate o migrantoch z moslimských krajín?
 
Týmto ľuďom sa musí v každom prípade pomôcť. Problém je, že do Európy prišli ľudia, o ktorých sa nič nevie, nie sú registrovaní, čo znamená veľké nebezpečenstvo prenikania teroristov. Veľké množstvo prichádza cez Balkán, kde sa niektoré krajiny samy usilujú o vstup do Európskej únie. Veľa z nich prichádza len z ekonomických dôvodov. Nejde o politických migrantov a nemajú právo na azyl. Tiež je mylná myšlienka, že sa moslimovia dokážu zžiť s našou kultúrou. Štúdia jednej nemeckej univerzity ohľadom moslimov a súčasnej situácie v Turecku to jasne vyjadrila. Na otázku, čo je pre nich dôležitejšie, či viera alebo vlasť či pravlasť, odpovedalo štyridsaťsedem percent, že viera. A to boli väčšinou moslimovia, ktorí sa narodili už v Nemecku.
 
V nemeckých médiách sa v prípade trestných činov utajujú informácie, či bol páchateľ utečenec alebo Nemec. Vraj aby sa nevyvolávala nenávisť voči utečencom. Lenže obyvateľstvo také hlúpe nie je, veď to zažíva každý deň.
 
Ako vlastne vnímate situáciu v Nemecku, ktoré je cieľovou krajinou utečencov?
 
Spočiatku boli širokou vrstvou obyvateľov akceptovaní. Neskôr, po udalostiach v Kolíne nad Rýnom, obťažovaní žien, nevhodnom správaní na kúpaliskách a vôbec zvýšenej kriminalite, sa vzťah k utečencom prudko zmenil. Dôvodom je aj strach zo zvýšenia daní a poplatkov na zdravotnom poistení, o čom sa vraj uvažuje. Tiež dochádza k ubúdaniu peňazí, ktoré sú vkladané do potrebných oblastí verejného života. Do vzdelania, sociálnej oblasti, zdravotníctva a tak ďalej.
 
Čo si v tomto kontexte myslíte o vítacej politike Angely Merkelovej a jej spriaznených politikov?
 
Keď videla zástupy tých chudákov na hraniciach, konala humánne bez toho, aby si uvedomila, aké to bude mať následky. Navyše konala samostatne bez dohody s ostatnými štátmi Európskej únie. V tom ale zlyhala celá EÚ. Muselo sa konať rýchlo, čo ťažkopádnosť EÚ neumožnila. Čo ma u pani Merkelovej zaráža, že si neprizná vlastné chyby. V tom je rovnaká ako český prezident Miloš Zeman. Až teraz to z nej veta po vete lezie. Po voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku dokonca za ten debakel prijala vlastnú zodpovednosť.
 
Je myšlienka multikultúrnej Európy stále obhájiteľná?
 
Som obrovským zástancom spojenej Európy, ale takej, v ktorej si národy a národnostné menšiny uchovajú svoje tradície a kultúru. Na druhú stranu musia rešpektovať ostatné národy a menšiny. Bez európskej myšlienky by sme možno opäť v Európe boli vo vojne a oveľa viac rozhádaní ako dnes. A po ekonomickej stránke by nás Ázijci a Američania už dávno zahnali do kúta. Bývalé krajiny východného bloku navyše majú z členstva v EÚ viac výhod ako nevýhod. 
 
O tom, že by sa nafúknutá administratíva EÚ mala stenčiť, hádam nikto nepochybuje. Vrátane eliminácie armády úradníkov, ktorí tam majú super zamestnanie. Oni ale predsa nepôjdu sami proti sebe, aby si napríklad znížili platy. To musia urobiť vlády, ktoré ich tam vysielajú. Tiež je potrebné uplatňovať nejakú efektívnu kontrolu. Potom si nebudú vymýšľať nezmyselné zákony a nariadenia len preto, aby preukázali, že sú potrební. Musia si uvedomiť, že do svojich funkcií, úradov a zamestnania neboli zvolení či dosadení, aby zastupovali záujmy svoje alebo spriaznených lobistov, ale aby sa starali o záujmy obyčajných ľudí.
 
Ako vidíte budúcnosť Európy?
 
Osobne vidím len v spojenej Európe, teda v EÚ, záruku mieru a istôt pre nás Európanov a našich potomkov. Musíme si pripomenúť to hrozné minulé storočie, plné vojen, ľudských nešťastí a tragédií, hospodárskych kríz. Mali by sme sa z toho poučiť. Nacionalizmus v akejkoľvek forme je našou záhubou a hrobom pre demokraciu.
 
- Reklama -