SMK vymenila pána Bugára pre korupčné pozadie. Vstup Mosta do vlády ma teda neprekvapil, hovorí Pál Csáky. Prezradil, čo od neho chcú v strane

0
Pál Csáky (Autor: TASR)
Ako vnímate spoluprácu medzi Maďarskom a Slovenskom v rámci EÚ? 
 
Vítam slovensko-maďarskú spoluprácu aj bilaterálne, aj na európskej úrovni. Ide podľa mňa o logicky politický krok. Dovoľujem si pripomenúť, že som bol osem rokov podpredsedom vlády SR a spolupráca aj vtedy bola veľmi dobrá. Rozumnú spoluprácu by sme mali udržať aj v budúcnosti.
 
Čo bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a jeho južnými susedmi?
 
Slovensko-maďarské politické vzťahy sú teraz dobré, to ale neznamená, že boli doriešené všetky otvorené otázky medzi SR a MR. Terajšia spolupráca je skôr pragmatická ako principiálna. Na pokračovanie je treba viac úprimnosti a empatie.
 
Ako hodnotíte súdržnosť krajín V4 vo veciach migračnej politiky EÚ a vplyvu ich odmietavého postoja na výsledky nedávneho summitu EÚ o migrácii? 
 
Dnes už každý z V4 vie, že štyri hlasy spolu znamenajú veľa, jeden izolovaný hlas nemá vysokú politickú hodnotu. Z uvedeného dôvodu jednoznačne podporujem spoluprácu krajín V4. No chcem aj upozorniť, že to nie je viac ako silná lobistická skupina v rámci EÚ. Ak by ktokoľvek chcel použiť toto zoskupenie ako protiváhu spolupráce EU27, je odsúdený na neúspech. Migrácia je len jedna téma na spoluprácu, kde sa ukázala táto spolupráca ako mimoriadne úspešná. Pripomeniem však, že ide o obdobnú socializáciu spoločností V4, kde reakcia občanov všetkých krajín V4 bola obdobná, teda konanie politikov bolo možné ľahko koordinovať. Inými slovami chcem upozorniť aj na skutočnosť, že existujú aj témy, kde vlády V4 zastávajú odlišné názory. 
 
Ako sa staviate k sprísneniu európskej legislatívy o zdieľaní osobných dát na internete?
 
Som zástancom slobody slova a využívam internet veľmi intenzívne. No zdieľam názor môjho priateľa-farára, ktorý hovorí, že internet je ako nôž: je to veľmi užitočný nastroj, ktorý uľahčuje náš život, ale niektorí môžu pomocou neho aj zabíjať. Som teda za rozumnú reguláciu kybernetického priestoru a za adekvátnu ochranu slobody integrity každého užívateľa.
 
Čo pre vás znamená sloboda slova v súvislosti s reguláciou sociálnych sietí?
 
Na Facebooku mám až dve stránky, osobnú a stránku verejnoprávneho činiteľa. Spolu mám 28-tisíc nasledovateľov. Týždenne tri-, štyrikrát zverejňujem správy o mojej činnosti na oboch stránkach, no niekedy musím aj anulovať niektoré neprijateľné príspevky niektorých ďalších používateľov Facebooku. Každému pripomeniem v takejto situácii, že moja sloboda siaha do takých rozmerov, kde neobmedzuje a nedehonestuje iných. Nikdy nebudem tolerovať urážky ľudí za ich názory. 
 
Preferencie SMK-MKP na Slovensku rastú, zatiaľ čo Most-Híd klesá. Aké sú šance, že sa strany vymenia v slovenskom parlamente a aký bude postup v prípade, že sa tak stane? Plánujete prípadný návrat do domácej politiky? 
 
Veľmi často na mňa vyvíjajú nátlak, aby som prevzal vyššiu funkciu v SMK alebo aby som aj kandidoval na prezidenta SR. Doteraz som odolal takýmto tlakom, lebo som si vedomý, že slovenská politická scéna – vrátane vedenia SMK – potrebuje generačnú výmenu. Uznám ale aj to, že ak generačná výmena neprinesie kvalitatívnu zmenu, môže sa stať aj kontraproduktívnym prvkom. Udalosti roku 2019 prinesú ďalšie odpovede. SMK je v každom prípade na križovatke, musí preukázať svoje schopnosti. Osobne chcem prispieť k tomu, aby sa stala životaschopnou alternatívou.
 
Ako vnímate účasť Mostu na súčasnej vláde a kandidatúru Bélu Bugára na prezidenta?
 
Pravdupovediac, nebol som prekvapený, že Most-Híd vstúpil do tejto korupciou živenej koalície. SMK vymenila pána Bugára pre korupčné pozadie SMK v roku 2007, teda SMK pod mojím vedením bola jedinou stranou, ktorá sa očistila od tohto fenoménu. Bohužiaľ, v roku 2010 sme ale nepresvedčili občanov o tejto skutočnosti. Teraz azda každému je jasné, že súčasnú slovenskú vládnu koalíciu spájajú šance na získanie korupčných financií (SNS nákup zbraní, Most-Híd doprava, životné prostredie a menšinové peniaze, Smer zvyšok). Ako seriózne riešenie odporúčam model roku 1998: spoluprácu politických strán, ktoré chcú skutočnú kvalitatívnu zmenu. Slovensko znova potrebuje štátnika – štátnikov.
 
- Reklama -