S najväčšou pravdepodobnosťou je Kočner spolupáchateľom, hovorí Žitný, ktorý ho odfotil so Zsuzsovou pred hotelom

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Ste autorom fotografie z 26. januára, ktorá tri týždne pred vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice zachytáva stretnutie podnikateľa Mariána Kočnera s obvinenou Alenou Zsuzsovou v hoteli Ponteo v Rusovciach. Ako k tomu prišlo? Čo ste tam robili?

Bola to náhoda. Mal som stretnutie koncom januára v hoteli v Rusovciach. Sedel som v kaviarenskej časti a prišiel môj partner, ktorý ma upozornil, že v reštauračnej časti sedí Marián Kočner s jednou ženou a dievčaťom. Spýtal som sa ho, či ma videl. Partner mi povedal, že áno, keď som prišiel. Predpokladal som teda, že sa zastaví, keď bude odchádzať.

Zrazu som videl, že vychádzajú von a hovorím, že ani sa nezastavil napriek tomu, že sa poznáme skoro 25 rokov. Okrem toho som chcel o Kočnerovi nakrútiť posledný diel seriálu Súmrak bossov. Najskôr s tým súhlasil, ale napokon, keď som ho chcel ukázať ako fenomén postkomunistickej éry, ktorý sa pohybuje vždy na hrane, tak sa toho zľakol a odskočil. Niekto navyše potom písal výmysly, že televízia to zakázala. Snažil som sa ale vysvetliť, že od spolupráce odstúpil Kočner a ja som to bez neho nakrúcať nechcel. Rátal som však s tým, že Kočner sa v tej kaviarni za mnou zastaví. Nezastavil sa.

Stále pri sebe nosím minimálne jeden fotoaparát. Reflexívne som teda siahol do brašne, vybral foťák a cvakol som ich. Najskôr iba autá a potom, kde je pri červenom mercedese dcéra Aleny Zsuzsovej a aj ona samotná s Kočnerom. Vtedy som ich ale nepoznal.

Ako ste si teraz spomenuli, že máte takúto fotografiu?

Často premazávam fotografie z archívu pre miesto na disku. Keď sa po zadržaní štyroch obvinených z vraždy Kuciaka začali šíriť informácie, tak som zachytil, že k objednávke prišlo asi mesiac pred vraždou, ktorá sa udiala 21. februára. Vtedy som si spomenul, že som Kočnera odfotil niekedy koncom januára. Hľadal som teda v archíve. Najskôr zle cez nesprávny dátum. Nakoniec som ho našiel a zistil som, že fotografia vznikla 26. januára. Presne to teda zapadalo do toho, kedy sa mala udiať objednávka vraždy.

Neskôr som na základe uznesenia Špecializovaného trestného súdu zistil, že Alena Zsuzsová objednávala vraždu koncom roka 2017 až začiatkom roka 2018. Objednávku od neznámeho objednávateľa tak musela mať už predtým.

Nie je teda možné, že pokiaľ bol Marián Kočner dlhé roky s Alenou Zsuzsovou vo veľmi blízkom a priateľskom kontakte, tak aj keby nebol objednávateľom, že by ho ona neinformovala toho 26. januára, keď už všetko bežalo. Naozaj si neviem predstaviť, že by Marián Kočner nebol informovaný už len z preto, aký mal on problém s Jánom Kuciakom.

Minulý týždeň ste v rozhovore pre denník Pravda povedali, že sa vám zdá nepravdepodobné, že by si vraždu Kuciaka objednal Kočner. Teraz sa vám to teda pravdepodobné už javí?

Stále nie sú dôkazy. Ja som naučený od roku 1992, keď som pracoval v komisii pre lustračný zákon, pričom sme sa riadili trestným poriadkom, že pokiaľ nemám nezvrátiteľný dôkaz, tak nebudem nikoho obviňovať. Ešte stále je možnosť, že Marián Kočner nebol objednávateľom, pretože nemáme dôkaz, iba tvrdenie sprostredkovateľa vraždy Zoltána Andruskóa. To je pre mňa málo.

Myslím si však, že Kočner nemohol nevedieť, že bola takáto objednávka zadaná. V mojich očiach to z neho robí spolupáchateľa, pretože ak bol informovaný, čo považujem za veľmi pravdepodobné, tak bolo jeho povinnosťou oznámiť to orgánom činným v trestnom konaní. S najväčšou pravdepodobnosťou je teda spolupáchateľom istého druhu.

Kam teda podľa vás vedú stopy, ktoré boli doposiaľ zverejnené? Najskôr sa hovorilo o talianskej mafii, teraz o Mariánovi Kočnerovi.

Talianska stopa sa ukázala ako falošná hneď v úvode. Pre mňa bolo jasné, že za tým nie je Vadala a spol., keď média zverejnili Kuciakov pripravovaný článok o Vadalovi a Troškovej. Už dva roky predtým predsa vyšiel ten istý článok s tými istými menami v Plus 7 dní. Nešlo teda o nič nové. Navyše reportérka Anka Šimečková bola v kontakte s Vadalom, čiže vedel, že sa pripravuje taký článok a nezabil ju, dal na ňu maximálne trestné oznámenie. V konečnom dôsledku, keby bol Vadala podozrivý z vraždy, tak by ho nevydali Talianom.

Čo sa týka Mariána Kočnera, tak mi ide iba o fakty a ešte raz fakty. Nechcem sa verejne zaoberať indíciami a špekuláciami.

Vy ste však po vražde povedali, že tri šálky na mieste činu naznačujú, že sa s páchateľom poznali a že ho dobrovoľne vpustili dnu.

Vychádzal som z informácií, ktoré boli k dispozícii. Zároveň som opakoval, že nevidím do vyšetrovacieho spisu a vychádzam len z toho, čo je zverejnené. Veľmi mi však prekážala hystéria, ktorá sa tu spustila, pretože keď vládnu emócie, tak rozum ide bokom. Nakoniec to skončilo námestiami, pádom vlády a veľkými politickými otrasmi. To nie je pre krajinu, ktorá je parlamentnou demokraciou, dobré.

Ak sa potvrdí, že bol objednávateľom Marián Kočner, tak čo to bude znamenať aj pre tých ľudí, ktorí s nim boli dlhé roky kamaráti?

Predbiehate. Až sa tak stane, tak sa o tom môžeme rozprávať.

V celej veci sa poukazuje na správanie Aleny Zsuzsovej a aj jej vzťahy s rôznymi politikmi. Osobne ju stretol napríklad Boris Kollár, ktorý to priznal. Tiež po internete koluje jej údajná komunikácia s Danielom Lipšicom. Čo si o tom myslíte?

Z toho, čo zatiaľ o jej činnosti vieme, je pravdepodobné, že jej niekto dával úlohy, napríklad s kým má nadväzovať vzťah a koho kontaktovať. Ďalšia úroveň mohla byť: zobrať dotyčného do súkromia, nafotiť v intímnej chvíli a potom ho diskreditovať či vydierať.

Marián Kočner sa veľakrát vyhrážal novinárom. Krátko pred vzatím do väzby spustil spravodajský kanál Na pranieri. Ako by ste ohodnotili túto jeho aktivitu? Nemohlo ísť o prípravu na vstup do politiky?

On predsa minulý rok v lete oznámil, že pôjde do politiky a že zamýšľa založiť politickú stranu. Možno pre to, že videl, aký bol úspešný Boris Kollár, ktorého poznal od začiatku 90. rokov. Z toho dôvodu nie som presvedčený, že bol objednávateľ. Som však takmer stopercentne presvedčený, že nemohol o tom nevedieť. Keďže ho však poznám 25 rokov, tak si stále myslím, že viem, kde sú jeho hranice, lebo ak niekto verejne vykrikuje na novinárov, že bude o nich zverejňovať informácie, tak sa mi nezdá byť logické, že by si objednal vraždu.

Nemohla to byť práveže arogancia moci?

Nebudem vstupovať nikomu do hlavy. Hocikomu môže v jednej chvíli „rupnúť“. Nevylučujem, že takéto niečo sa môže v ktorejkoľvek ľudskej hlave stať v nejakom silnom emočnom vypätí. Stále to ale nie je dôkaz.

Meno Aleny Zsuzsovej sa objavilo aj v prípade osem rokov starej vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Tiež mala údajne spolu s Tomášom Szabóom plánovať vraždu námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Čo tieto skutočnosti môžu znamenať pre bezpečnosť štátu?

Nerobme si ilúzie, že sme štátom, ktorý nemá nejakú temnú minulosť. Po štyridsiatich rokoch komunizmu, kde neznamená ľudský život absolútne nič, tu máme mať zrazu kovaných demokratov? Dokonca aj tí, ktorí sa za nich vydávajú, sú často autokrati, ktorí nepripustia iný názor, len ten svoj. Niekto sa čuduje, že sú tu ľudia, ktorí nemajú problém za pár tisíc eur zabiť? Ja sa tomu vôbec nečudujem. Žijem tu už dlhý čas na to, aby som to dokázal vnímať. Boli Nemci prekvapení, keď tam vyčíňali ultraľavicoví teroristi?

Nie je rozdiel v tom, že medzi obvinenými je bývalý policajt či bývalý vojak?

Ľudia, ktorí inklinujú k zbraniam a fyzičnu, majú istú predispozíciu. Nemôže ísť predsa do armády či polície človek, ktorý má problém zabiť v nejakej konkrétnej krajnej situácii na základe prísne stanovených noriem. Keď ten človek však vyjde z toho prostredia, tak jeho mentalita sa len tak ľahko nezmení.

Veríte teda, že sa vraždu Kuciaka podarí vyšetriť tak, že skončia za mrežami vykonávatelia a aj objednávateľ?

Skúsme nepracovať s krištáľovými guľami. Už za to, čo dokázali orgány činné v trestnom konaní, dávam hlboký kompliment. Aj sudca Štefan Harabin povedal, že už dlho nevidel takto precízne a dobre zdokumentované dôkazy, preto nemal dôvod pustiť obvinených z väzby.

Mohla k tomu prispieť aj medzinárodná účasť vyšetrovateľov?

Vôbec neviem, pretože nie som vo vnútri vyšetrovacieho tímu a neviem, čo všetko sa žiadalo od zahraničných partnerov. Nakoniec pre každého z nás je to dobré, pretože orgány činné v trestnom konaní si majú svoje know-how chrániť.

- Reklama -