Rasťo Piško znova o politike: 25 rokov sa tu dejú rovnaké škandály, akurát sú sofistikovanejšie

0
Rasťo Piško (vpravo) s hercom Milanom Markovičom (Autor: mr)

Politická satira je pod Tatrami výrazne spätá hlavne s vaším menom, respektíve menami vašich najbližších spolupracovníkov. Posledná dekáda je však absolútne bez tohto typu programu. Nechýba vám politická satira?

Ako interpretovi nie, ako divákovi, prípadne poslucháčovi možno áno. Sem-tam sa objaví nejaký náznak, no celkovo jej je málo. Mne osobne politická satira nechýba, lebo si ju dokážem vytvoriť aj sám pre seba (úsmev). Horšie je ale podľa mňa to, že sú o ňu ochudobnení ľudia, ktorí si to možno ani neuvedomujú. Viete, prirovnal by som to k padajúcemu snehu. Keď sneh nenapadne päť rokov, ľudia si postupne zvyknú, že vlastne už neexistuje. A potom, keď zrazu napadne, tak sú prekvapení. Je to podobné aj so spomínanou politickou satirou, ktorá zmizla a nie je takmer žiadna. No a keďže ľudia si ju nepýtajú, respektíve tí, ktorí ovládajú médiá, tvrdia, že ľudia ju nepotrebujú a uspokoja sa s niečím iným, tak jednoducho tento typ programu vymizol.

Čiže podľa vás médiá úmyselne používajú stratégiu „zíde z očí, zíde z mysle“ práve na ochranu svojich záujmov? Prípadne pre akési pomyselné „šliapanie na otlak“, ktoré by im mohlo byť nepríjemné?

Každé médium je ovládané nejakou finančnou skupinou, ktorá musí mať, samozrejme, nejaké politické väzby. Je preto logické, že takíto ľudia si nebudú púšťať blchu do kožucha a zaradia do programu radšej nejakú reality šou, prípadne telenovelu. A publikum sa teda pozrie na to.

Takže skôr je to celé o tom, že nie, že vy by ste nechceli prísť s nejakým novým konceptom, no je to skôr o tvrdení médií, ktoré sa rozhodli preferovať iné, podľa nich sledovanejšie programy? Alebo už aj vo vás teraz prevláda skepsa?

Všetko je otázka dopytu a ponuky. Oni tvrdia, že dopyt nie je. A keďže ja aktuálne žiadnu ponuku nemám, tak nemá zmysel, aby som si písal veci len tak do šuplíka. Ale keby prišla nejaká zaujímavá a predovšetkým seriózna ponuka – to znamená bez cenzúry, aby ma tam niekto neobmedzoval, tak by som nad tým uvažoval. A hlavne nad tou formou. Ale že by som sa bez toho nezaobišiel… Robím teraz už úplne iné veci. Keby ma však niekto na takéto veci chcel naviesť, netvrdím, že by som sa nenechal nahovoriť (úsmev). Zatiaľ ma však nikto nenavádzal.

Glosátorské počiny Rasťa Piška na politickú tému sa stali legendami. Zdroj: YouTube

Spomenuli ste, že momentálne vás zamestnávajú iné veci než parodovanie politických špičiek, ako to bývalo v minulosti. Čo konkrétne dnes robí Rasťo Piško?

Robím pre jednu reklamnú agentúru, to ma živí. Tiež teraz dokončujem román, píšem jeden filmový scenár, máme jedno divadelné predstavenie pod názvom Všade dobre, ktoré som napísal so Zuzkou Tlučkovou a Paľom Topoľským a cestujeme s ním po Slovensku. To sú také moje trvalejšie aktivity, ktorým sa v poslednom období venujem.

Rozprávame sa tesne pred v poradí už ôsmym protestom Bonaparte, kde vystúpite spolu s kamarátmi Milanom Markovičom, respektíve Milanom Kňažkom. V poslednom čase však čoraz častejšie zaznievajú z úst politológov slová, že protestovanie tohto typu nikam nevedie a opozícia by s touto formou verejného nesúhlasu mala prestať. Vy však s najväčšou pravdepodobnosťou máte iný názor, keď ste prišli osobne vystúpiť…

Politológovia hovoria, že by sa malo prestať s protestami. V poriadku. No pýtam sa, s čím by sa potom malo začať? Keď si vezmeme politickú situáciu, je tu nejaká koalícia, ktorá má istý počet hlasov, potom je tu opozícia, ktorá ju nemôže prehlasovať a nemôže odvolať ministra. No tak potom prichádzajú na rad občania. To, že tieto protesty vyvolala opozícia, je jedna vec, no ani opozícia a ani hocijaký iný politik nemôže donútiť občana, aby došiel na takýto míting. Skrátka, občanom, či ich je 500, 1000 alebo 500-tisíc, ktorým sa nepáči, čo sa tu deje, majú právo takýmto spôsobom reagovať. Ja si myslím, že je to úplne v poriadku a páni politológovia nech sa naozaj zaoberajú tým, čím by chceli, aby sme sa zaoberali my. To znamená tou vnútornou politikou a motívmi, prečo sa to vlastne deje a prečo neexistuje náprava.

A celkovú situáciu v rámci domácej politickej scény sledujete naďalej pozorne? Alebo už iba sporadicky?

Zďaleka ju nesledujem tak detailne ako kedysi, no sledovať som ju, pochopiteľne, neprestal. Politiku sledovať treba. V každom prípade, už to nie je v takom rozsahu ako predtým. Mnohé veci sa totiž opakujú. Jednoducho, dejú sa tu 25 rokov prakticky tie isté škandály, len za ten čas sa stali viac sofistikovanejšie. Takže aj preto už politiku nesledujem úplne do detailov.

- Reklama -