Rajtár pre PL o absolútnej nehoráznosti, mafiánskych praktikách i svojom asistentovi

0
Jozef Rajtár (Autor: TASR)

Aký je váš postoj k schválenej zmene rokovacieho poriadku z dielne vládnej koalície?

Úplne jednoznačne negatívny. Ako sa vyjadril premiér Robert Fico, keď povedal, že podporuje snahu Andreja Danka, aby sa urobil poriadok s opozíciou v rámci takého zákona. To teda bolo cieľom, teraz to aj dosiahli. Uvidíme, ako sa k tomu postaví pán prezident Kiska.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič si pri prerokovaní návrhu v pléne pomohol kontroverznou metaforou a pôsobenie opozície prirovnal k Židom v koncentračnom tábore. Volili by ste rovnako ostré slová?

To je hyperbola na snahu spraviť z parlamentu miesto, kde by hlavne opozícia nemala priestor na vyjadrenie svojich názorov, postojov. Obmedzením opozičného práva na vyjadrovanie zakrývať kauzy a všetky tie veci. Osobne by som však do takej hyperboly nešiel.

Opozícia kritizuje šéfa parlamentu za údajne predraženú večeru v rámci summitu predsedov parlamentov Európskej únie. Považujete to za dôležitý problém našej spoločnosti?

Náklady a efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov štátnych inštitúcií, aj parlamentu, by mali byť predmetom dôslednejšieho skúmania. Keď sa pripravuje takáto vec, ktorá je veľmi dôležitá pre Slovensko, treba už dopredu skúmať náklady. A v takom obrovskom množstve, čo sa týka kvantity, ktorá bola objednaná, by človek skôr čakal lepšie ceny než zvyčajne.

V súvislosti s Andrejom Dankom sa dostala do povedomia aj téma zlepšenia imidžu parlamentu, napríklad zavedením čestnej stráže. V akom kontexte to vnímate?

Hodnotím to tak, že pán Danko sa sústreďuje na formalizmus, na rôzne formálne zmeny, ktoré majú upraviť zovňajšok a naoko majú budiť dojem výnimočnosti, čestnosti a neviem čoho. O to viac však zanedbáva podstatné veci, ktoré v našom štáte, v našej vláde, nieže nefungujú, ale sú vystavené mafiánskym praktikám. To treba zmeniť od základu. Aby sa zakryli rôzne mafiánske praktiky, o to viac sa pán Danko sústreďuje na povrch, na dojem.

Aké konkrétne mafiánske praktiky máte na mysli?

Vieme, koho máme na čele ministerstva vnútra. Človeka, ktorý kryje Ladislava Bašternáka všetkými možnými spôsobmi. Človeka, ktorý prenasleduje tých, ktorí vyšetrujú alebo odhaľujú korupciu, ako napríklad prokurátora Špirka. Aby špeciálnemu prokurátorovi nabehlo komando do kancelárie, „vybielilo“ ju, a to na základe toho, lebo vyšetruje korupciu, lebo ešte aj to bolo uvedené v dôvode, prečo bolo začaté voči nemu vyšetrovanie a vznesené obvinenie? To je absolútna nehoráznosť, ktorá nemá v civilizovanej Európe čo hľadať.

Ako sa vyvíja vyšetrovanie vášho asistenta Filipa Rybaniča?

Ťažko povedať. Naposledy, pred pár týždňami, odmietol vypovedať, keďže nedôveruje NAKA, čiže takpovediac Kaliňákovej sekcii polície. Odvtedy je tam ticho. Treba sa spýtať polície, čo s tým robí.

Čo spôsobilo toto odmietnutie vypovedať?

Viedli ho k tomu pochybné praktiky, keď na začiatku akoby bol zatknutý, aj keď zatknutý nebol. Bola mu obmedzená osobná sloboda z každej strany. Stále ho sprevádzal policajt, musel chodiť tam, kam mu povedali, pritom nebol naňho vydaný zatykač, ale správali sa k nemu, ako keby bol. Povedali mu, že síce má nárok na právnika, ale ak si ho uplatní, tak tri dni bude spať v cele na kameni, že ho dajú s nejakým feťákom alebo alkoholikom do cely, atď. Uplatnili naňho praktiky ako z rozvojovej krajiny. Vyšetrovateľ tvrdil, že mu to nariadil prokurátor Bystrík Palovič, o ktorom sme neskôr odhalili, že je napojený na Ladislava Bašternáka. Na môjho asistenta boli naozaj uplatnené praktiky ako v krajine, kde je diktatúra.

Mimochodom, je Rybanič ešte stále vaším asistentom?

Áno.

Myslíte si, že je to vhodné, keďže je vyšetrovaný?

Je to viac ako vhodné.

- Reklama -