Putin môže byť sukin syn, ale je to náš sukin syn. Ruský profesor Braterský prezradil PL.sk, ako to vidí s mocou Ruska. Vzdajú sa Krymu? A ešte k tomu tá Ukrajina

0
Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

Braterský chce silné Rusko, no je skeptický pri tom, či cestou k mocnému Rusku je Vladimir Putin. Napriek svojim kritickým slovám k ruskej vláde však Braterský odmieta zasahovanie Západu do vnútorných záležitostí Ruska. „My môžeme mať radi Putina alebo ho radi nemať. Rusom sa však nepáči, keď cudzie mocnosti chodia k nám domov so svojimi názormi. On môže byť sukin syn, ale on je náš sukin syn,“ konštatoval Braterský na konferencii Geopolitika Ruska v Bratislave.

ParlamentnýmListom.sk však povedal viac.

Tvrdíte, že Rusko je voči Západu slabé.

Áno, a veľmi nás to znepokojuje.

Veľa Slovákov so sympatiami k Rusku si myslí opak. Tvrdia, že Rusko je silné ekonomicky aj vojensky. Čo by ste im odkázali?

Povedal by som to takto. Nemáme veľa sily, ale máme rozhodnosť. A sme pripravení ju použiť.

Diplomati o Rusku hovoria, že nikdy nie je také silné, ako sa zdá. Ale nikdy nie je ani také slabé, ako sa zdá…

To je pravda.

Kto môže za slabosť Ruska?

Viete, reforma našej armády sa začala po vojne s Gruzínskom v roku 2008. Uskutočnila sa v čase, keď svet vstúpil do obdobia zmien. Ázia ekonomicky rástla, Amerika trochu rástla a oni (ruská vláda – pozn. redakcie) si povedali, že v tejto situácii je potrebná sila. V ozbrojených silách sme tak na úkor ekonomického rozvoja, samozrejme, stratili veľa zdrojov.

Čo treba robiť, aby bola ruská ekonomika konkurencieschopná?

Najmä treba niečo začať robiť! Nezáleží na tom, či to bude liberálna politika, alebo nacionalistická politika. V prípade zahraničnej politiky Putin má veľkú podporu verejnosti, v ekonomickej politike však v jeho prípade vyvstáva veľa otázok.

Nemá víziu?

Áno. Nič nerobí, nič nerieši. Rozumiem, že to nie je jednoduché. Ekonomickú víziu však v krajine nemáme. Sú nejaké konkrétne plány na firemnej úrovni, ale to nestačí.

Vaše argumenty sa dajú chápať ako veľmi racionálne. Na konferencii Geopolitika Ruska však vystúpil napríklad aj publicista Nikolaj Starikov, ktorý chváli Stalina, hovorí ako ruský imperialista Alexandr Dugin o boji súše a mora, a za všetkým vidí USA. Napríklad povedal, že za rozpad Československa môže USA.

On je taký, píše veľa kníh, je veľmi protizápadný.

Takáto rétorika však, prirodzene, vyvoláva obavy Stredoeurópanov z možného ruského imperializmu.

Určite. Máte pravdu. Dosť cestujem a vnímam, ako o Rusku zmýšľajú Američania, Francúzi, Taliani a ďalší. Situácia, ktorá vznikla, je umelá. Ak sa pozrieme napríklad na Poľsko a pobaltské republiky, s nimi je to tak, že si niečo vymyslia a potom tomu veria.

Takže súhlasíte s tým, čo hovorí geopolitik Andrei Cygankov, že zahraničná politika je v podstate sociálne konštruktivistická. Poháňajú ju idey, predstavy.

Presne tak. Ľudia si vytvoria mentálnu mapu a potom sa jej boja.

Čo treba spraviť, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Západom zlepšili?

Obchodovať medzi sebou, ale férovo. Obchodný dialóg medzi Európskou úniou a Ruskom zašiel do slepej ulice. Prečo? Rusi hovorili, obchodujme medzi sebou, my máme zdroje, vy kapitál, vytvoríme obrovskú ekonomiku.

Čo odpovedala EÚ? Obchodovať, samozrejme, budeme, ale aby sme vám verili, potrebujeme, aby ste sa zmenili, staňte sa inými, príjmite európske hodnoty. My sa ale nechceme meniť a nemôžeme.

EÚ a USA požadujú, aby Rusko Ukrajine vrátilo Krym. Vždy bude ruská odpoveď znieť NIE?

Samozrejme. Nezastupujem nikoho, som profesor a hovorím, ako to vidím ja. Krym je ruské územie, žijú tam Rusi. Ďalej sa o tom nemôžeme baviť. Problematika východných oblastí Ukrajiny je však zložitejšia. Tam to už nie je ako na Kryme. Keď sa začala občianska vojna na Ukrajine, v Rusku boli rozšírené ilúzie, že tam žijú po rusky hovoriaci ľudia, a že by sa k nám chceli pridať. Mám viacero známych, ktorí priamo bojujú v Donbase alebo dokonca sú vo vedení separatistických republík. Oni však vnímajú samých seba ako Ukrajincov. Majú problémy s vládou v Kyjeve, ale sú to Ukrajinci.  

- Reklama -