Publicista odhalil veľkú senzáciu. Takto vraj Rusi zmanipulujú americké voľby

0
Jefim Fištejn, český novinár a bývalý komentátor Svobodnej Evropy (Autor: Archív)

Boj o Biely dom vrcholí. Svedčí o tom aj nebývalá aktivita senátora Harryho Reida, vodcu demokratickej menšiny, ktorý v oficiálnom liste požiadal FBI, aby vyšetrila možné ovplyvňovanie volieb zo strany Ruska. A ako by k tomu podľa senátora malo dochádzať? Cez server WikiLeaks, ktorý pred časom uverejnil elektronickú poštu vedenia Demokratickej strany i súkromné e-maily samotnej Hillary Clintonovej.

Toto nie je nová informácia. Lenže denník New York Times zverejnil text, v ktorom sa hovorí, že senátor Reid žiada, aby FBI vyšetrilo možné spojenie medzi niekdajším Trumpovým poradcom Rogerom Stoneom a zakladateľom WikiLeaks Julianom Assangeom. Títo dvaja muži sa vraj totiž dobre poznajú. Rovnako tak je treba preveriť prepojenie Wikileaks na ruské tajné služby. Sčítané a podčiarknuté, senátor žiada, aby bolo preverené možné spojenie medzi Donaldom Trumpom a ruskými tajnými službami.

„Po odcudzení volebných zoznamov v štáte Illinois a prelomení počítačov volebného výboru demokratov v štáte Arizona sa s rovnakou žiadosťou obrátili na FBI štyria ďalší demokratickí kongresmani. Ešte nikdy nebol imidž Ruska v očiach americkej verejnosti taký odpudivý, ako teraz. Kremľu sa prisudzuje každý ďalší hackerský útok na volebné ciele,“ píše Fištejn v komentári pre Český rozhlas.

Rusi voľby ovplyvňujú

K téme obratom pridáva tiež pohľad amerického politológa Matthewa Rojanského z Centra Woodrowa Wilsona, ktorý aktuálne dianie číta pomerne jasne. „Keď vplyvný politik žiada policajné orgány alebo rozviedku o prešetrenie, je to predovšetkým politicky motivovaný ťah.

Nejde o to, či senátor Reid má alebo nemá pravdu, dôležité je, že tesne pred voľbami podporovateľ jedného kandidáta žiada hĺbkovú lustráciu jeho rivala. Takýto postup smeruje predovšetkým k ovplyvneniu verejného názoru a rozpútaniu diskusie v tlači. Ruské zasahovanie môže ovplyvniť výsledok prezidentských volieb na sto percent a Trumpa môže stáť pol milióna, možno až milión hlasov,“ hovorí Rojansky.

Politológ tiež dodáva, že podobná akcia sa pravdepodobne nedeje na rozkaz Kremľa, pretože jej dopady sú príliš nepredvídateľné. Ak skutočne existuje nejaké napojenie ruských agentov na Trumpa, ide vraj skôr o iniciatívu samotných tajných služieb Ruskej federácie.

- Reklama -