Profesor Keller: Keď nám vezmú kontrolu nad migráciou, demokraciu si môžeme strčiť za klobúk

0
Jan Keller v ostravskom Knihcentre (Autor: Jan Štěpán)
Ako jeden z iba siedmich českých europoslancov ste pri schvaľovaní Uznesenia Európskeho parlamentu k pokroku v iniciatíve globálnych paktov OSN o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii a o utečencoch hlasoval proti. Prečo ste sa tak rozhodli?
 
Všetky podobné dokumenty hovoria len o ochrane práv utečencov a migrantov. Nikde nie je ani slovo o nejakej ochrane práv miestneho obyvateľstva, pre ktoré uľahčovanie migrácie, či dokonca vyzývať na ňu predstavuje dlhý rad problémov. Od lacnej konkurencie na trhu práce cez nutnosť skladať sa na sociálne dávky pre tých, ktorí nepracujú, až po problémy s kriminalitou migrantov, ktoré sú väčšinou politikov aj médiami programovo prehliadané.
 
Zvolili ma do Európskeho parlamentu za Čechov, Moravanov a Slezanov, ktorí mi dali svoj hlas. Nezvolili ma doň ani za utečencov, ani za migrantov. Obhajujem záujmy tých, ktorí ma zvolili. Nie je v tom žiadna politická kalkulácia, za necelých štrnásť mesiacov v Bruseli definitívne končím.
 
Aj keď to uznesenie podľa vás chráni len migrantov a na miestne obyvateľstvo zabúda, deväť českých europoslancov hlasovalo za. Čo malo byť zámerom tohto dokumentu a v čom je taký dôležitý, že sa o ňom v tejto podobe muselo na pôde Európskeho parlamentu hlasovať?
 
Oficiálne má podpora migračných tokov “pomôcť pri dosahovaní udržateľného rozvoja a inkluzívneho rastu a tiež pri znížení nerovnosti v jednotlivých štátoch a medzi nimi”. Ako sociológ viem, že to je úplný nezmysel. Skutočným cieľom podobných dokumentov je zbaviť národné štáty kontroly nad tým, kto bude ich štátmi prechádzať a kto sa v nich usadí.
 
Štáty tak nebudú môcť ovplyvňovať zloženie svojej vlastnej populácie, čím prídu o posledné zvyšky svojej suverenity. Ďalej potom o nich budú rozhodovať už len tí, ktorí budú riadiť migračné toky. Neviem presne, kto to bude. Viem len to, že nebude nikým volený. Všetky tie reči o demokracii si potom môžeme strčiť za klobúk.
 
Možno to dať do priamej súvislosti s Globálnym kompaktom pre migráciu, o ktorom sa zatiaľ rokuje na diplomatickej úrovni a oficiálne by ho mali predložiť na podpis členským štátom OSN na Valnom zhromaždení v septembri 2018?
 
Áno, proces, o ktorom hovorím, je poistený viacerými spôsobmi. Úradníci, ktorí o nich rokujú, zostanú navždy beztrestní.
 
Rovnakým smerom mieri aj politická deklarácia a akčný plán Euro-afrického dialógu o migrácii a rozvoji pre roky 2018 – 2020, ktorý v mene Českej republiky podpísal v Marakéši minister vnútra v demisii Lubomír Metnar. Tento dokument v mnohých bodoch vyjadruje podporu legálnej migrácii Afričanov do Európskej únie. Čo si o tomto kroku českého ministra myslíte a nemal sa zachovať podobne ako maďarský minister zahraničia, ktorý ako jediný deklaráciu nepodpísal?
 
Ide o dokument, ktorý má uľahčiť migráciu z Afriky v situácii, keď žiaden štát nemá dostatočne funkčné nástroje dokonca ani na to, aby zo svojho územia dostal preč migrantov, ktorí sú pre neho nežiaduci. Počas niekoľkých dekád bude iba v Nigérii žiť toľko obyvateľov, koľko má dnes celá Európska únia. Ten, kto podpisuje podobné dokumenty, by sa mal zároveň postarať, aby sa Česi mohli rovnako hladko presťahovať do Nigérie, keď už u nás bude plno.
 
Hovorím s určitou nadsádzkou, ale veľmi nepreháňam. Rád by som vedel, za čo bude zodpovedať Lubomír Metnar, keď sa tie masy dajú do pohybu, a čo si na ňom potom vezmeme. To, čo sa dnes deje, je obyčajná podpora organizovanej nezodpovednosti. Kde sú dnes politici, ktorí v roku 1995 podpisovali podobné dokumenty v Madride?
 
Čím si vysvetľujete fakt, že premiér v demisii Andrej Babiš v duchu väčšinovej mienky českých občanov vystupuje proti tej podobe migrácie, ktorej sme v Európe už tri roky svedkami, ale minister vnútra jeho vlády ide de facto proti ním prezentovanému postoju?
 
Minister vnútra Babišovej vlády by si nemohol dovoliť urobiť nič, na čo by nemal povolenie od premiéra Babiša. Zvyšok si domyslite sami, veľa kombinačných schopností na to nepotrebujete.
 
Môžu spomínané uznesenie Európskeho parlamentu aj nezáväzná deklarácia z Marakéša nejakým závažným spôsobom posunúť prístup Európskej únie k riešeniu migrácie?
 
Nikde nie je napísané, že nezáväzná deklarácia sa nemôže po čase stať deklaráciou záväznou. Ale aj keby zostala takzvane nezáväzná, vytvára tlak na predstaviteľov štátov, ktorí majú voči masovej migrácii výhrady, a posilňuje tých, ktorí by ich chceli za ich výhrady trestať. Tí, ktorí “nezáväzné deklarácie” podpisujú, to veľmi dobre vedia.
 
- Reklama -