Prelomom roku 2018 je väzba pre Kočnera a odsúdenie Bašternáka. Ľudia v uliciach odmietli praktiky mečiarizmu a vláda opäť ukázala, že pre moc urobí všetko, hodnotí uplynulý rok Heger

0
Eduard Heger (OĽaNO ) (Autor: Dominik Földes)

Ktoré návrhy z dielne OĽaNO považujete v uplynulom roku 2018 za najkľúčovejšie a prečo? 

Jednou z vlajkových lodí našej politiky v OĽaNO je rodinná politika. Na tú kladieme najväčší dôraz. Tento rok sme vypracovali dokument, v ktorom popisujeme zložitosť tejto politiky, ale ponúkame aj konkrétne riešenia. Predložili sme aj návrh na zvýšený daňový bonus, ktorý hoci neprešiel ako náš návrh, nakoniec uspel v limitovanej podobe po tom, ako si ho adoptovala vládna strana Most-Híd. To tiež považujeme za čiastočný úspech, lebo to bola jedna z našich nosných tém. Ďalším naším kľúčovým návrhom bol takzvaný biomasaker, ktorý bol schválený len nedávno na poslednej schôdzi národnej rady a ktorý má zabrániť spaľovaniu kvalitného dreva na výrobu energie.

Ktorá udalosť tohto roka bola podľa vás najdôležitejšia?

Pomenoval by som tri, ktoré spolu veľmi úzko súvisia a ktoré nesú silný odkaz. Jednak, samozrejme, vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Potom vzatie podnikateľa Mariana Kočnera do väzby a do tretice odsúdenie Ladislava Bašternáka. Tieto udalosti jasne poukazujú na to, že súčasná vláda v spoločnosti zapríčiňuje veľmi negatívne javy. To, že sa podarilo uväzniť Kočnera a odsúdiť Bašternáka, je však veľký prelom. 

Na jar, po vražde, ktorú spomínate, sme zažili silné politické zemetrasenie, ktoré spustila séria masových protestov Za slušné Slovensko. Dajú sa tieto udalosti chápať ako istý historický míľnik slovenskej politiky?

Určite áno. Vidím v tom známe príslovie Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Na jednej strane vidíme snahu o návrat praktík z obdobia mečiarizmu. No na druhej strane ľudia jasne ukázali, že nie sú ochotní takéto niečo akceptovať. Dáva to nádej. A aj táto arogantná vláda zistila, že si nemôže dovoliť všetko. Verím, že ľudia to tejto vládnej koalícii spočítajú ako na námestiach aj vo voľbách a prekuknú aj strany, ktoré tu hrajú falošnú hru. 

Spomínané protesty priniesli aj niekoľko zmien na významných pozíciách a zapríčinili nástup „novej“ vlády. Mali tieto zmeny podľa vášho názoru aj reálne dôsledky na politickú situáciu v našej krajine? 

Myslím si, že niečo také konštatovať nemôžeme. Vymenili sa tváre, viacero ľudí zo súčasnej koalície už nie je na svojom mieste. Pán Fico, Maďarič, Žitňanská, Drucker, Kaliňák či Plavčan. Takže vidíme, že táto vláda určite nie je stabilná. Robí všetko preto, aby navonok urobila nejakú zmenu dizajnu, ale funguje po starom. Krásnym odrazom je „nové“ programové vyhlásenie, ktoré bolo po rekonštrukcii vlády predložené do parlamentu, no v skutočnosti to bolo rovnaké vyhlásenie ako v roku 2016, iba aktualizované o udalosti, ktoré sa medzičasom udiali. Vláda teda jasne deklarovala, že politiku chce naďalej robiť takým istým spôsobom a to aj robí. Čo nakoniec ukazujú aj škandály, ktoré sa udiali počas uplynulého roka. Či už to boli dotácie pre poľnohospodárov, alebo netransparentné obstarávania vojenskej techniky. 

OĽaNO z pozície opozičnej strany už tradične vystupuje kriticky k väčšine vládnych návrhov a inak to nebolo ani tento rok. Ktoré z opatrení súčasnej vládnej koalície však vnímate najviac negatívne a prečo?

Stále sa potvrdzuje, že táto koalícia vládne nesystematicky a myslím si, že cielene. Nejde jej o to, aby ozdravila túto krajinu, ale aby sa udržala pri moci a dohadzovala biznis svojim mecenášom. Vidieť to na konkrétnych návrhoch. Napríklad stíhačky, čo je jeden z najväčších omylov súčasnej vlády. Dve miliardy investuje do niečoho, čo vôbec nie je prioritou ani z hľadiska našich ozbrojených síl, ani z hľadiska kolektívnej obrany. Tieto peniaze nám už nikto nevráti a budú chýbať tam, kde sú reálne potrebné. Ďalším príkladom je cestovný ruch. SNS stále hovorí, ako chce pomôcť cestovnému ruchu, ale miesto toho, aby navýšila rozpočet pre túto oblasť, znižuje DPH na ubytovacie služby, z čoho budú profitovať najmä luxusné hotely patriace oligarchom. Zatiaľ čo drobní podnikatelia, ktorí v tomto sektore zväčša nie sú platcami DPH, z toho nebudú mať nič. Opäť opatrenie pre oligarchov na úkor obyčajných ľudí. Ďalej „daň z potravín“, na ktorú znovu doplatia bežní ľudia, len aby ministerka Matečná mala viac peňazí vo svojom rezorte, ktorý ani nevie poriadne riadiť. 

O súčasnej vláde bolo už od začiatku jasné, že nestojí na celkom pevných nohách. Tento rok sme sa prehupli do druhej polovice ich vládnutia a vidíme, že nezhody medzi koaličnými partnermi sú čoraz častejšie a ostrejšie. Čo to podľa vás vypovedá o tejto koalícii?

Jasne sa ukazuje, že táto vláda v prvom rade vôbec nemala vzniknúť, lebo to bol podvod na voličoch. Odzrkadľuje sa to aj na ich celom doterajšom vládnutí. Je to vláda chaosu, určite nie stability. Prežívame asi najbohatšiu sezónu na vládne škandály, akú sme tu kedy mali. V pachtivosti po moci táto vláda urobí všetko preto, aby dovládla. Ale ako som povedal, verím, že v najbližších voľbách im to voliči spočítajú. 

Keď spomínate najbližšie voľby, budúci rok je už predvolebný. Ako sa na neho OĽaNO pripravuje? Čo budú vaše vlajkové lode, s ktorými budete apelovať na voličov?

Intenzívne pracujeme na posilňovaní nášho odborného tímu. Je o nás známe, že sme protikorupčné hnutie, ktoré vidí najväčší problém našej spoločnosti práve v korupcii a na toto aj poukazuje. Ale tiež sme presvedčení, že pri vládnutí je nevyhnutná odbornosť a práve týmto smerom vyvíjame v súčasnosti intenzívne naše úsilie. Keď hovoríme o vlajkových lodiach, tak jednoznačne, ako už som spomenul, rodinná politika, ktorú razíme a aj naďalej budeme. Stojíme na strane obyčajných ľudí vo všetkých oblastiach od zdravotníctva cez podnikateľské prostredie, verejné financie až po dopravu. Toto sú oblasti, kde vnímame najväčšie problémy a kde budeme klásť najväčší dôraz. Voličom sľubujeme transparentnosť, čestnosť, poctivosť, odborný prístup, odstraňovanie korupcie, ale aj sedliacky rozum, ktorý je v politike potrebný. Nebudeme sľubovať ľuďom vzdušné zámky a diaľnicu do každej dediny, ale budeme pomenúvať, čo je skutočne potrebné.

Pri novembrových komunálnych voľbách sa po minuloročných VÚC opäť ukázalo, že opozičné strany sú schopné spolupracovať. Napriek tomu sme mohli vidieť aj tento rok isté trenie medzi lídrom OĽaNO Igorom Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom. Je prirodzené, že medzi dvoma stranami vždy budú existovať v niektorých otázkach názorové rozpory, ak však má dnešná opozícia v roku 2020 vládnuť, bude musieť nájsť spoločnú reč aj v širších rovinách ako len pri VÚC či komunálkach. Je hnutie OĽaNO pripravené viesť konštruktívny dialóg so všetkými demokratickými opozičnými partnermi a prípadne zľaviť z vlastných programových priorít, ak by to malo byť nevyhnutné pre dosiahnutie kompromisov?

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že zdravý dialóg sa odráža aj v tom, že strany dokážu prezentovať svoj vlastný názor a nie sú len servilné a nenechávajú ľahko utláčať svoje priority. Naše priority v OĽaNO sú založené na potrebách Slovenska. O to jednoduchšie sa bude viesť tento konštruktívny dialóg, lebo napríklad spomínaná rodinná politika je niečo, čoho nevyhnutnosť si uvedomujú všetci a preto si myslím, že nebude problém ju presadzovať aj v novovznikajúcej koalícii. To sa týka aj ďalších oblastí, s ktorými budeme prichádzať k rokovaciemu stolu. Nejde nám o moc, o dohadzovanie biznisu vybraným skupinám, ale o skutočné riešenia. Sme strana financovaná výhradne zo štátneho rozpočtu a preto jediní, komu chceme slúžiť, sú obyčajní ľudia žijúci na Slovensku. Určite sme schopní viesť konštruktívny dialóg.

Čakajú nás v roku 2019 prezidentské voľby. Prečo sa OĽaNO rozhodlo nepostaviť vlastného kandidáta? 

Od začiatku komunikujeme, že k týmto voľbám pristupujeme veľmi zodpovedne. To znamená, že nám ide o to, aby zvíťazil demokratický kandidát, ktorý bude reprezentovať, a to chcem zdôrazniť, všetkých občanov a nebude uprednostňovať jednu skupinu. To je naša hlavná priorita. Uvedomujeme si totiž, že dnes máme kandidátov, ktorí sú ohrozením demokracie. A to aj z radov súčasnej vládnej koalície. V súčasnej situácii je potrebné, aby sa ukázalo, kto je skutočne tým silným kandidátom demokratického spektra, ktorý má reálnu šancu dostať sa do druhého kola. Pre mňa ako konzervativneho politika je tiež rovnako dôležité, aby ten kandidát nešiel “cez” vo viacerých hodnotových otázkach. Na tom sa zhodneme viacerí v našom poslaneckom klube.Všetky tieto veci ovplyvnia naše konanie.

- Reklama -