Pozorne si prečítam zmluvy, ktoré župa podpísala posledné mesiace, hovorí nový župan Droba a priznáva: Nedá sa plnohodnotne sedieť na dvoch stoličkách

0
Juraj Droba (Autor: TASR)

Koľko percent času teraz venujete župe a koľko parlamentu?

V parlamente ešte doťahujem dva návrhy zákonov, čaká ma aj jedna dlhodobo plánovaná zahraničná cesta. Nezdá sa mi fér odísť zo dňa na deň z práce, ktorú som vykonával sedem rokov. Musím odovzdať agendu môjmu nástupcovi, vypratať kanceláriu. Mandátu sa vzdám na januárovej schôdzi, ako som to verejne prisľúbil pred voľbami.

Môj nástup na župu je 4. decembra, keď sa oficiálne stanem županom. Dovtedy som bol na župe len hosť.

Vráťme sa ešte k voľbám, respektíve ku kampani. Kedy sa vo voľbách lámal chlieb? Boli to posledné dva týždne moratória?

Dôležitá bola každá časť kampane. Keď zle postavíte základy domu, nemôžete sa čudovať, že vám pri osádzaní strechy spadne. Ale rozhodovalo sa až v cieľovej rovinke. Od začiatku sme vsádzali na to, že najmä voliči SaS k voľbám prídu a dajú mi svoje hlasy. Posledné dva týždne pred voľbami sme ich intenzívne začali mobilizovať, ostatní kandidáti nemali veľmi mobilizovať koho.

Nemohlo rozhodnúť aj to, že Milan Ftáčnik ohrdol podporou Smeru?

Či ohrdol, alebo neohrdol, Milan Ftáčnik je vzhľadom na svoje predchádzajúce pôsobenie jednoducho stelesnením Smeru. A tieto voľby boli skôr o Smere a jeho prešľapoch ako o konkrétnych regionálnych témach. Ukázalo sa, že ľudia majú plné zuby korupcie aj podvodov a vystavili v nich celej vládnej koalícii vysvedčenie.

Posledný predvolebný prieskum videl výsledky takto: Víťazom sa mal stať Milan Ftáčnik – 24 percent, druhý mal byť súčasný župan Pavol Frešo s 18,80 percentami a s minimálnym odstupom Rudolf Kusý. Ten mal mať 18,50 percenta. Vás videli až za nimi s výsledkom 14,60 percenta. Boli predvolebné prieskumy naozaj také nepresné alebo je tento totálny posun výsledkom iných vplyvov?

Išli sme do toho s tým, že vyhráme, aj keď prieskumy ukazovali niečo iné. Nenechali sme sa tým znervózniť. Stále sme mali na pamäti, ako sa odlišovali reálne výsledky od prieskumov v ostatných parlamentných aj primátorských voľbách. Navyše mnohí zabúdali na voličov, ktorí v čase prieskumov ešte neboli rozhodnutí. A tých bolo vyše 30 percent. Celkovo si ale myslím, že výskumy netreba brať tak vážne. Nech ako príklad slúžim ja, Ján Mrva, prípadne Ivo Nesrovnal alebo šesť percent pre SaS v roku 2016 tri týždne pred voľbami. Výskumné agentúry by sa mali ospravedlniť a hanbiť sa. Lebo majú zásadný vplyv na rozhodovanie voličov, ktorý si vôbec nezaslúžia.

Čo vás teší viac, že ste porazili Ftáčnika, ktorý mal dlhodobo väčšie preferencie, alebo Rudolfa Kusého, ktorého ste v kampani ostro kritizovali pre financovanie jeho kampane?

Vzhľadom na vysoký počet silných a vyrovnaných kandidátov má moje víťazstvo vysokú hodnotu. A nie je dôležité, či to bolo nad tým, alebo nad oným, poraziť sme museli všetkých. Teraz môžem začať robiť poctivú pravicovú politiku, môžeme nastaviť alternatívu Smeru a do parlamentných volieb 2020 ukázať ľuďom, že to vieme robiť.

Podľa predsedu Richarda Sulíka ste boli hviezdou volebného večera. Ešte vládne v centrále takáto eufória?

V SaS sa, samozrejme, tešíme, toto bol náš prvý výraznejší úspech v samospráve. Hneď od nasledujúceho rána sme opäť začali pracovať. Médiá, postupné preberanie úradu, komisie, poslanci a ich kluby. Najlepšie všetko naraz. Pre víťaza sa voľbami práca nekončí, ale pokračuje.

Od koho ste dostali najneočakávanejšiu gratuláciu?

Najneočakávanejšiu neviem, ale najdôležitejšie boli gratulácie mojich súperov ešte v čase, keď neboli definitívne spočítané výsledky. Ako prvý mi volal pán Frešo, hneď po ňom som hovoril s Milanom Ftáčnikom. Po týchto dvoch telefonátoch mi začalo dochádzať, že sme to naozaj dokázali.

Spomínali ste, že by ste chceli s Milanom Ftáčnikom spolupracovať. Už ste ho oslovili?

S pánom Ftáčnikom sme mali neformálne stretnutie. Budem počúvať všetkých, ktorí prídu s dobrým nápadom, ako vylepšiť fungovanie Bratislavského kraja.

V čom by ste si tú spoluprácu vedeli predstaviť?

Milan Ftáčnik je dlhoročný komunálny politik a vidím niekoľko programových prienikov. Takže v realizácii programu.

Hovorili ste už aj s inými protikandidátmi? Spomínali ste v tejto súvislosti aj Uhlera.

Pán Uhler je poslancom župy, preto s ním, prirodzene, bude spolupráca intenzívnejšia. A rozprávali sme sa aj s Jánom Mrvom. Ten je členom občianskeho združenia, ktoré má niekoľkých poslancov, takže s ním tiež určite budem pracovne prichádzať do styku. Ako odborníka ho mám v pláne osloviť s ponukou smerom k budovaniu cyklotrás.

Celú polovicu zastupiteľstva BSK budú tvoriť nezávislí kandidáti. Čo to pre vás znamená? V ktorých veciach s nimi nájdete dohodu a kde to môže viaznuť?

Znamená to komunikovať, počúvať, spájať sa. To je jediná cesta, ako posunúť veci dopredu. Ľudia sú už unavení z večných hádok politikov. Mojou snahou bude do 100 dní od nástupu pripraviť programové vyhlásenie, čo pre župana nebýva zvykom. V tom jasne povieme, čo chceme za päť rokov v župe dosiahnuť. Prizvem k tomu všetkých, ktorí budú ochotní pomôcť.

V kampani ste spomínali, že sa chcete zamerať na dokončenie obchvatu D4/R7, na potiahnutie električkových tratí do okrajov Bratislavy či zlepšenie integrovanej dopravy. Čo chcete z toho reálne stihnúť?

Na detaily si, prosím, počkajte na programové vyhlásenie, kde budú konkrétne rozpracované body.

V Banskej Bystrici si Ján Lunter dáva pozor na posledné kroky Mariana Kotlebu vo funkcii, hlavne čo sa týka verejného obstarávania a predaja majetku. Hrozí niečo podobné aj BSK?

Zmluvy, predovšetkým tie, ktoré boli podpísané v posledných mesiacoch, si veľmi pozorne prečítam. Ale pevne verím, že Pavol Frešo by vedome nespravil nič nekalé, čo by si pred jeho politickým dôchodkom ľudia zapamätali ako posledné.

Žiadali ste od Pavla Freša akúsi investičnú zdržanlivosť v posledných dňoch pred odovzdaním úradu?

S dosluhujúcim županom sme sa pravidelne stretávali dvakrát do týždňa u neho v kancelárii. Spolupracujeme a chceme dať príklad aj ostatným v tom, že sa funkcia a úrad dajú odovzdať a prebrať veľmi kultivovane a slušne.

Chcete sa vzdať poslaneckého mandátu. Nechceli ste to skúsiť predsa len naraz, hoci s minimálnym platom za jednu z funkcií?

Určite sa nedá plnohodnotne sedieť na dvoch stoličkách. A ako som už hovoril skôr, dodržím slovo, ktoré som verejne dal. Navyše som s týmto plánom do toho išiel od začiatku. Od januára už budem na 110 percent fungovať iba na Bratislavskom samosprávnom kraji.

- Reklama -