Potoky krvi? Britská poslankyňa svojrázne o Brexite a spolužití s prisťahovalcami

0
Europoslankyňa Janice Atkinsonová (Autor: ReproFoto: YouTube)

Myslíte si, že budú Briti hlasovať za odchod z EÚ?

Áno, budú. Briti sú vlastenci. Nemáme radi, keď nám vládnu entity zo zahraničia. Je to tesné, ale myslím si, že to zvládneme.

Čo by ste povedali ľuďom, ktorí tvrdia, že opustenie EÚ by pre Veľkú Britániu znamenalo ekonomickú katastrofu?

To je totálna hlúposť („rubbish“, pozn. red.). Tábor zástancov EÚ šíri veľa klamstiev. Mimo Európskej únie budeme v skutočnosti silnejší a budeme viac prosperovať, pretože budeme môcť sami dosiahnuť svoje vlastné dohody o voľnom obchode. Komisárka EÚ rokuje o dohodách o voľnom obchode za všetky štáty EÚ, čo však nemusí vyhovovať všetkým a nemusí to vyhovovať Britom.

Ekonomika Európskej únie sa rúca. HDP krajín EÚ klesá a sever stojí proti juhu. Ale naše hospodárstvo je veľmi, veľmi silné. Máme priateľov v Amerike, máme Commonwealth (Britské spoločenstvo národov) a môžeme si vytvoriť svoje vlastné cesty k spolupráci s Čínou, Brazíliou, Indiou. Takže to, čo tvrdia zástancovia EÚ, je totálna hlúposť.

Nebojíte sa, že EÚ uvalí na Britániu nejaký druh sankcií? Vieme, že predseda Komisie Jean-Claude Juncker povedal, že ak Briti opustia EÚ, bude sa k nim pristupovať ako k dezertérom… Neobávate sa, že Britov tieto hrozby vyľakajú?

Briti nemajú radi, keď sa im niekto vyhráža, navyše, keď ide o cudziu entitu. Vieme, že sme silný ostrov, a boli sme úspešní tisíce rokov. Myslím si, že aj európski partneri majú záujem na vzájomnom obchode.

Myslíte si, že odchod Británie môže posilniť hnutie za národnú suverenitu naprieč Európou a že môže vyvolať akýsi domino efekt opúšťania EÚ?

Áno, myslím si, že to príde. Holanďania deklarovali, naša partnerská strana PVV (Slobodní Geerta Wildersa), že budú presadzovať referendum, rovnako ako chce Marine Le Penová ponúknuť referendum francúzskemu ľudu, a sú tu ďalšie strany v iných krajinách, ktoré presadzujú referendum o opustení EÚ a priamu demokraciu. V Českej republike je to napríklad SPD Tomia Okamuru.

Briti sú vedúcou silou na tejto ceste. Takže keď vyberieme prvý tehlu z tej steny, tá stena Európskej únie sa zrúti. A potom sa môžeme znova zoskupiť na nejakom novom základe priateľstva a slobodnej kooperácie suverénnych štátov a voľného obchodu. Čiže ak vystúpime z EÚ, pomôže to ďalším členským štátom EÚ.

Čo si myslíte, že sa stane „deň nato“, keď Británia opustí EÚ? Myslíte si, že Boris Johnson nahradí Davida Camerona v kresle premiéra? Budú nejaké problémy vo vláde? Alebo vznikne rozkol vo vládnucej Konzervatívnej strane?

„Deň nato“ bude v prvom rade naším Dňom nezávislosti. Neviem, či Boris Johnson nahradí Davida Camerona. Cameron vedie odpornú kampaň a klame britský ľud, spôsobil rozkol vo svojej vlastnej strane. My sa snažíme viesť priamu kampaň založenú na faktoch. Klamstvá a útoky pochádzajúce od Camerona a jeho spolupracovníkov sú neúčinné. Mnohí chcú, aby Camerona nahradil Johnson. Ale to sa nemusí stať. Mohol by to byť Michael Gove. Je to veľmi inteligentný muž s pevnými zásadami, ktorý verí v priamu demokraciu. Určite to však bude mať všeobecne hlboké dopady u nás aj v Európe. Žijeme vo vzrušujúcej dobe.

Aká strana sa podľa vás stane lídrom za národnú nezávislosť a národné záujmy vo Veľkej Británii? Bude to UKIP? Vy ste nezávislá… Alebo vidíte inú silu?

Politika vo Veľkej Británii je pre takéto subjekty veľmi ťažká, pretože máme väčšinový volebný systém. Proporčný systém máme vo voľbách do europarlamentu a v regionálnych voľbách. Môj ideál je, že by sa UKIP spojila s pravicou Konzervatívnej strany. Bola som pôvodne zvolená ako europoslankyňa za UKIP a získala som veľa hlasov od voličov socialistov. Takže si myslím, že by bolo dobré osloviť aj socialistov, ktorí neveria Labour Party. Líder Labour Party Jeremy Corbyn je totiž k svojim voličom veľmi nepoctivý, pretože vieme, že v skutočnosti neverí v Európsku úniu a aj napriek tomu vyzval ľudí, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ. Najhoršie zasiahla imigrácia ľavicových voličov.

Nigel Farage hovorí o vytvorení hnutia za priamu demokraciu, ako je napríklad Hnutie piatich hviezd v Taliansku, ktoré je viac zelené a naľavo od nás. Ale či už Beppeho Grilla nenávidíte alebo ho milujete, faktom je, že dosiahol niečo, čo je veľkolepé. V Čechách sa o to pokúša Tomio, ktorý sa snaží osloviť radových občanov priamo na ulici a v priamom kontakte. To je cesta, ktorá by mohla zmeniť britskú politiku.

Jedna politicky nekorektná otázka k imigrácii. Mal Enoch Powell pravdu? Mal pravdu v svojich predpovediach? Vidíme pôrodnosť imigrantov. Myslíte si, že na základe súčasných trendov prežijú ľudia západnej civilizácie v Británii či v západnej Európe? Vieme, že podľa niektorých predpovedí sa môžu západoeurópske štáty stáť moslimskými za 20, 30 či 40 rokov…

Keď mal Enoch Powell svoju „reč o potokoch krvi“ (Rivers of Blood speech), tak nehovoril o islamizácii, pretože tá vtedy ešte neprebehla. On varoval pred nekontrolovanou imigráciou. Myslím si, že teraz je na tom moja vlasť lepšie, pretože tu máme obyvateľov z Karibiku a ľudí z Indie a Pakistanu, ktorí pracujú na svojom podnikaní. Prispôsobili sa za tie roky nášmu spôsobu života.

Za vlády Labour Party a Tonyho Blaira sme mali úplne nekontrolovanú imigráciu. Ich zámerom bolo, aby volili ich stranu, čo sa aj stalo. Máme multikulturalizmus, čo je najhoršia vec, ktorá sa vôbec mohla mojej krajine stať. Takže máme široké spektrum ľudí, ktorí žijú v uzavretých komunitách a ktorí sa nestýkajú s ľuďmi z bežnej populácie. To nemôže fungovať. Títo ľudia uzavretí v svojej komunite sa spoločne modlia, chodia do svojich škôl, nakupujú vo svojej štvrti, nemajú kontakt s britskou spoločnosťou a nie sú do nej začlenení. Stretla som sa so ženami, ktoré sa prisťahovali do mojej vlasti pred 40 či 50 rokmi a museli sa naučiť po anglicky a integrovať. Pochádzali z Indie, Pakistanu, Bangladéša. Multukulturalizmus spôsobil, že sa tieto ženy nemohli stýkať s britskou väčšinovou spoločnosťou a zabudli angličtinu. A to je tragédia.

Je to stret civilizácií. My veríme v slobodu, individualizmus, slobodu žien, ktoré sa môžu správať a obliekať, ako samy chcú. Nevyhadzujeme sa navzájom do vzduchu, a keď máme rozpory, diskutujeme o nich pri stole. Takže je to veľmi, veľmi nebezpečná vec. Ak nezastavíme nekontrolovanú imigráciu, je to problém. Nie je zlé, keď budeme prijímať napríklad špičkových IT odborníkov z Číny a Indie. Počula som aj príbeh, že jedna žena z Austrálie sa musela vrátiť domov, pretože nedostala britské vízum. Žena, ktorá ovláda našu reč a naša kráľovná je aj jej kráľovná. Na druhej strane máme otvorené hranice a nevieme, kto sem prichádza. To musíme zastaviť, lebo tu vypukne vojna.

- Reklama -