Pčolinský: Slovenskí europoslanci si sadli na zadok, zaradili sa do šíku a zabudli, odkiaľ došli

0
Na snímke poslanec NR SR Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina (Autor: TASR)

Ako si dnes spätne po rokoch spomínate na svoje verejné začiatky ešte v súvislosti s protestmi proti Gorile, ktoré ste spoluorganizovali?

Ako na veľkú školu života.

Kedysi ste hovorili, že za vtedajšími protestmi nebola žiadna politická sila. Stále si to myslíte?

Keďže som bol pri tom od vzniku, od vytvorenia organizačného tímu, môžem povedať, že si neviem predstaviť, že by za tým bola nejaká konkrétna politická sila. Išlo o veľmi rôznorodú zmes ľudí. Ľudia si myslia rôzne veci, ale mňa o tom nikto nepresvedčí.

O pár rokov neskôr ste ako strana vítali podobné aktivity pod názvom Za slušné Slovensko, no po vstupe organizátorov do politického diania v podobe podpory niektorých kandidátov v komunálnych voľbách, ste sa už od podobných protestov dištancovali.

Nie, nie. Keď sa nás ľudia pýtali, či sa majú zúčastniť týchto protestov, povedali sme im, aby išli, vyjadrili svoj občiansky názor. Zúčastnili sme sa na jednom z asi desiatich protestov a ja osobne som už po tom, ako som počúval tie vystúpenia, viackrát na túto akciu nešiel.

Aký bol rozdiel medzi protestmi v roku 2012 a 2018?

Rozdiel bol nielen v počte ľudí, ale aj organizácii. Kým Gorila bola organizovaná na kolene, protesty Za slušné Slovensko boli veľmi dobre zmanažované, malo to hlavu aj pätu.

A rozdiel medzi politickým tónom akcií?

Prvotná príčina protestov Za slušné Slovensko bola tragická vražda dvoch mladých ľudí a uctenie si ich pamiatky, a potom sa toho podľa mňa chytili osoby, ktorým to prišlo ako dobrý spôsob komunikovať nejaké veci, ktoré chceli komunikovať.

Išli by ste dnes ešte organizovať nejaké protesty? 

Tým, že som poslanec parlamentu, mám iné možnosti. Mám väčší priestor v médiách, v parlamente, pre mňa to nemá zmysel.

Organizovať takéto veci by mala byť parketa občianskych aktivistov, respektíve ľudí, ktorí chcú vyjadriť svoj názor a nemajú priestor v médiách alebo parlamente. Ja už určite nie.

Vám to ale vtedy pomohlo, neskôr ste sa z námestí dostali do parlamentu, podobnú cestu majú za cieľ aj organizátori Za slušné Slovensko.

Nepovedal by som, že by mi to pomohlo. Na jednom konkrétnom pohovore pri hľadaní práce mi povedali, že som organizátor protestov a že oni sa nechcú nechať do toho ťahať. Čo sa týka Za slušné Slovensko, Juraj Šeliga je jasný, zrejme smeruje k Andrejovi Kiskovi, nejakým spôsobom sa v politike bude angažovať. Pani Farskú si nejako neviem zaradiť.

Nezdá sa vám, že dnes je to najrýchlejšia cesta do politiky?

Možno je to do určitej miery správne. Ak ste aktívny občan a vyjadrujete postoje aktívne, tak skôr vás ľudia začnú vnímať a rešpektovať.

Ak by prišla neznáma osoba s novou stranou, pričom vyzbierať dnes 10-tisíc podpisov nie je problém, tak o takejto osobe neviete nič a keď už máte za sebou nejaký príbeh, ľudia vám skôr veria.

Prečo chcete vymeniť miesto poslanca slovenského parlamentu za miesto v Európskom parlamente?

Skôr to vnímajte ako rozhodnutie strany postaviť ma na čelo kandidátky. Aj Európsky parlament je dôležitý na presadzovanie národných záujmov. Do volieb ideme s tým, aby sme hájili záujmy Slovenska v Bruseli a nie záujmy Bruselu u nás.

Súčasných našich europoslancov vnímame tak, že sa tam dostali, sadli si na zadok, zaradili sa do šíku a zabudli, odkiaľ došli.

Heslom vašej kandidátky do europarlamentu je “menej Bruselu, viac zdravého rozumu”. Čo presne si pod tým vy predstavujete?

Ideme do Bruselu v súlade a v jednej línii s našimi zahraničnými partnermi z hnutia Európa národov a slobody Mattea Salviniho a aj takto vznikol ten slogan. Ale naozaj je dôležité používať zdravý rozum.

Používame ho doma, v rodinách a ak chce byť človek úspešný, normálne fungovať, tak ho jednoducho musí používať. A mala by ho používať aj Európska únia.

Pokiaľ ho nepoužijme, tak tu zrazu máme Veľkú Britániu, ktorá sa chystá vystúpiť z Únie a to je dôsledok nelogických rozhodnutí politikov.

Spomenuli ste váš vstup do Európy národov a slobody. Beriete voľby aj ako nejaký záväzok, aby ste sa ukázali ziskom mandátov? Lepšie by sa vám vstupovalo s jedným-dvoma poslancami, ako o tom hovoril aj váš predseda Boris Kollár

Nejdeme do eurovolieb s tým, že by sme nemali získať nejaký mandát. Preto aj k tej dohode došlo, naši partneri nás berú ako spoľahlivý článok, stranu, ktorá má jasné názory. Trúfame si na veľmi slušný výsledok.

A to by bolo podľa vás koľko poslancov?

Minimálne jedného “urobíme”, ak dvoch, bude to super, ale myslím si, že by sme mohli aj troch. Ale to sa bavíme o volebnom zisku 15 percent pri troch poslancoch.

So Salviniho hnutím vás spája predovšetkým postoj k migrácii, čo je vaša hlavná agenda. Nebojíte sa, že to bude jediný pohľad na Sme rodina?

To je chybný pohľad. My túto tému nekomunikujeme ako hlavnú, ale ako dôležitú. Najdôležitejšie je pre nás používanie zdravého rozumu. Téma migrácie vystúpila do popredia preto, že Matteo Salvini znížil o 90 percent prílev migrantov z Afriky. Len preto sa to dostalo do popredia, ale pôvodná myšlienka je skôr reforma európskej inštitúcie a používanie toho rozumu pri rozhodovacích procesoch.

Aký je váš názor na Mattea Salviniho? Váš predseda sa v ňom dosť vidí.

Keď kandidoval, sľúbil, že vyrieši migráciu. Za rok ju znížil o 90 percent tým, že začal vracať lode. Francúzi a ďalší ho kritizovali, že ich nechce prijať. On povedal, dobre, ja ich prijmem, ale vy si ich zoberiete.

Takto to vyriešil po svojom, použil zdravý rozum a zrazu sú všetci šokovaní, že toto spravil. Ale pritom je len logické, že keď niekto ide do politiky, splní svoje sľuby. To len u nás sme si zvykli, že politici to neplnia. A v tomto chceme byť iní.

A keď sme povedali, že nevstúpime po voľbách do exekutívy, tak sme to splnili. Celý čas plníme naše sľuby, snažíme sa a výsledkom toho tiež je, že vláda dnes (streda 24. 4.) prijala návrh na riešenie exekúcií.

Síce nie spôsobom, ako sme si to predstavovali, ale išlo už o výsledok toho, že sme s tým nedali pokoj, pretože sme to sľúbili. Aj preto je Salvini pre nás spoľahlivým partnerom – plní svoje sľuby.

Ste spokojný s prácou našich europoslancov? Ktorých by ste prípadne vymenili?

Vymenil by som všetkých. Niektorí sú tam na okrasu, iní veľmi dlho ako napríklad Monika Beňová, z ktorej sa stala typická bruselská panička odtrhnutá od reality, ktorá má pocit, akú strašne dôležitú prácu tam robí.

Ale mne sa pri nej vybavia len tri veci – migrácia morskej tresky, druhá boli rumunské túlavé psy a tretia, že hlasovala za povinné kvóty pre Slovensko. To sú moje dojmy za 15 rokov jej práce.

Ak by vás ľudia zvolili, čomu by ste sa chceli venovať okrem migrácie?

Vychádzal by som z komunikácie v rámci našej frakcie. Pôjde o to, či budeme hybnou silou, ktorá bude môcť meniť veci, alebo budeme len v opozícii.

V prípade, ak táto frakcia bude prvou alebo druhou najsilnejšou, určite chceme riešiť bezpečnostné otázky, sociálne veci, poľnohospodárstvo, ktoré je pre nás veľmi dôležité.

Nie je normálne, aby naši farmári dostávali polovičné dotácie oproti francúzskym na jeden hektár. A to je obrovská nespravodlivosť, ktorú musíme riešiť.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -