Od začiatku sme čelili hysterickej kritike, že maríme vyšetrovanie. Gašpar pre PL.sk prehovoril o obvinených z Kuciakovej vraždy

0
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar (Autor: TASR)

Po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky a po následnom spoločenskom tlaku ste sa s predsedom vlády Petrom Pellegrinim dohodli, že do konca mája 2018 rezignujete z postu policajného prezidenta. Štyri mesiace po tom polícia oznámi zadržanie strelca, vodiča, sprostredkovateľa a objednávateľky vraždy novinára. Nechcem byť patetický a ísť po pocitoch, ale cítite nejakú satisfakciu, aj keď teda neviem, či je toto vhodný termín, keďže tí istí vyšetrovatelia, ktorí na tom robili už počas vás, oznámili, že o zadržaných osobách polícia vedela kratšie? 

Predovšetkým ma teší úspech polície a najmä celého tímu, ktorý túto dvojnásobnú vraždu vyšetruje. Ešte ako prezident PZ som si prial, aby došlo k objasneniu tejto vraždy čo najskôr a, samozrejme, sme na to vytvárali všetky personálne a materiálne podmienky pre prácu tímu. Vyšetrovanie takýchto trestných činov je náročné a celý postup od začiatku vyšetrovania na seba nadväzuje a nie je ho možné naplánovať z pohľadu času jeho vyriešenia. Objasnenie tohto závažného trestného činu je súčasne odpoveďou na všetky nezmyselné obvinenia opozičných politikov a niektorých médií, že niekto mohol mať snahu mariť vyšetrovanie. Ani ja ako prezident PZ a ani súčasný prezident nemôžeme zasahovať do procesných postupov pri vyšetrovaní. Nemáme takéto oprávnenie zo zákona. To môžu robiť len prokurátori.

Spýtam sa priamo – cítite krivdu? Sám ste hovorili v rozhovore pre Parlamentné Listy, že vám ľudia vyčítajú váš odchod…

Krivda to nie je správne slovo. Samozrejme, nebol som spokojný, za akých okolností a v akej spoločenskej atmosfére odchádzam z funkcie. Obetoval som za šesť rokov tejto práci veľmi veľa a to aj na úkor mojej rodiny. Robil som ju s maximálnym nasadením a podľa najlepšieho vedomia. Výsledky polície a aj dôvera do momentu vraždy boli historicky na najvyššej úrovni. Ak však politici a niektoré opozičné médiá vedú kampaň voči polícii a mojej osobe takým spôsobom, ako sa to dialo po vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky, je veľmi ťažké tomu čeliť. 

Viac ma mrzí, že aj po obvinení pravdepodobných páchateľov tejto beštiálnej vraždy sa nájdu opoziční politici, ktorí buď úmyselne, alebo vo svojej neodbornosti naznačujú, že to je preto, lebo došlo k výmene policajného prezidenta. Je to hrubé zavádzanie verejnosti. Všetky trestné konania, ktoré realizuje polícia – vrátane tých, kde sa urobia chyby – nemôže policajný prezident pokynovať, upravovať alebo dokonca v nich rozhodovať.

Ste spokojný s týmto výsledkom ? Určite máte z titulu svojej funkcie viac informácií ako médiá…

Som a veľmi, aj keď to ešte nie je konečný výsledok a vyšetrovanie pokračuje. Treba zodpovedať ešte veľa otázok a vykonať dôležité dôkazy, aby boli páchatelia aj právoplatne odsúdení. Viac informácií z prípadu nemám. Ako poradca ministra neprichádzam do kontaktu s policajným vyšetrovaním akéhokoľvek prípadu. Nemám na to žiadne oprávnenie.

Bola teda v dnešnom kontexte odôvodnená vaša rezignácia? Spravili by ste dnes to isté?

Aj keď nie som so svojou rezignáciou stotožnený, určite prispela k upokojeniu situácie a policajti mali väčší pokoj na svoju prácu. Rozhodne neboli žiadne zákonné dôvody na moje odstúpenie. V zmysle služobného zákona som nevykonal žiadne protiprávne konanie a vo verejnom živote som sa nesprával nemorálne, resp. neeticky. Moju prácu v tom období komentovali ľudia – niektorí opoziční novinári, politici či organizátori a účastníci protestov –, ktorí úmyselne dehonestovali moju šesťročnú prácu a ktorí sú „amatéri“ na bezpečnostnú problematiku.

Ako vidíte ďalší postup polície, čo bude teraz dôležité na začiatku?

Teraz bude veľmi dôležité pracovať s obvinenými osobami, pokiaľ budú spolupracovať, aby bolo možné zistiť, kto je organizátor, respektíve objednávateľ tejto dvojnásobnej vraždy. Tiež bude dôležité vyhodnotiť všetky zaistené dôkazy pri prehliadkach, dať ich do súvisu s už vykonaným vyšetrovaním a možno nové zistenia privedú vyšetrovateľov aj k objednávateľovi.

Podarí sa to podľa vás dotiahnuť až tak, že sa zistí, kto zadal objednávku Alene Zsuzsovej?

Odpovedať na vašu otázku by bolo dnes predčasné. Ani ja nemám dostatočné informácie o jej úlohe pri tejto vražde, než len tie, ktoré boli zverejnené. 

Čo hovoríte na kritiku generálneho prokurátora smerom k politikom, aby do prípadu vnášali menej svojich pohľadov? Do spomínaného mája sa tieto vyjadrenia často týkali aj vás.

Už som spomenul, že aj tesne po vražde, respektíve aj po oznámení o obvinení konkrétnych páchateľov sa snažia niektorí politici na celom prípade robiť „politiku až politický hyenizmus“. Ja si za svojou komunikáciou k tomuto prípadu stále stojím. Bola proaktívna a tak ako vždy som sa snažil pravdivo a odborne verejnosti priblížiť postup polície v prvých dňoch. Informoval som do tej miery, ktorá bola možná a ktorú mi vymedzili vyšetrovatelia. Od začiatku sme čelili „hysterickej“ kritike, že nevyšetrujeme, dokonca, že maríme vyšetrovanie. Keby som nekomunikoval, myslím, že by to bolo s „účelovou“ kritikou ešte horšie. Vyjadrenia niektorých opozičných politikov, organizátorov a účastníkov protestov dnes len dokazujú, čo bolo ich cieľom. Ide im jasne o politické ciele – predčasné voľby.

Ako sa spätne pozeráte na nedávnu spoločenskú vlnu protestov, na protesty Za slušné Slovensko, na to všetko, čo sa dialo, napríklad v mediálnom prostredí…

Už v minulosti som sa vyjadril, že je dobré, ak občania tejto krajiny môžu slobodne vyjadrovať svoj názor aj na uliciach a zhromaždeniach. A môže to byť aj kritický názor na prácu polície alebo mňa ako osoby. Napriek mojim pozvaniam diskutovať o práci polície alebo aj o pozícii prezidenta PZ toto organizátori protestov odmietli. Ich vyjadrenia preto považujem za zavádzajúce pre verejnosť. Obdobne pracovali niektoré médiá, ktoré nieže informovali, ale dezinformovali. Osoba prezidenta PZ nie je volená občanmi tejto krajiny a s osobou prezidenta PZ nikdy nebudú všetci spokojní. Môj odchod z funkcie bol vynútený zmanipulovanými emóciami. Musím však dodať, že ja som začal pociťovať „mediálny lynč“ mojej osoby od momentu, keď som vyjadril tiež svoj občiansky názor podpísaním už známeho „vyhlásenia k potrebným opatreniam v súvislosti s nelegálnou migráciou“. Stal som sa „terčom útokov“ niektorých médií, mimovládnych organizácií a aj prezidenta tejto krajiny.

Chcel by som sa ešte spýtať k prítomnosti – dnes pracujete pre ministerku vnútra v oblasti legislatívy a sociálne vylúčených komunít, po dvoch týždňoch od nástupu ste pre náš web uviedli, že by ste mali pre ministerku robiť v oblasti bezpečnostnej situácie v sociálne vylúčených skupinách, spomínali ste svoje skúsenosti z oblasti bezpečnostnej situácie v sociálne vylúčených skupinách. Čo by ste k tej náplni povedali po dvoch mesiacoch, ako sa vám tam páči?

Je to krátke obdobie na zhodnocovanie napriek tomu, že mnohé médiá zaujímala za toto obdobie len moja mzda. Problematiku bezpečnosti v sociálne vylúčených skupinách, respektíve v spolužití s väčšinovým obyvateľstvom sme pomerne podrobne rozpracovali ešte v čase, keď som bol prezident PZ. Pani ministerka má záujem v tejto oblasti realizovať konkrétne opatrenia a ja by som jej v tom mal pomôcť odborným pohľadom. Rozhodovacie právomoci sú v jej rukách. Túto tému som začal komunikovať aj s Akadémiou PZ, kde sa spracoval výskumný zámer na riešenie kriminality v SVS.

Stále uvažujete o politike?

Na túto otázku hľadám odpoveď aj ja. Dnes niektoré opozičné médiá alebo aj niektorí politici obviňujú bez dôkazov, odsudzujú a snažia sa nahradiť oprávnené štátne orgány. O to viac, ak vaše názory sú „iné“, a najmä pravdivé – pozri demagog.sk.

- Reklama -