Obama dramaticky oslabil USA, hovorí František Šebej. Prezradil aj to, ako sa vojna v Sýrii bude vyvíjať

0
František Šebej (Autor: SITA)

Čo Rusko v Sýrii sleduje?

Rusku ide o dve veci. V prvom rade, aby zostala zachovaná námorná základňa Ruska v sýrskom prístave Tartus, pretože to je teraz, keď je Sevastopol pričlenený k Rusku, jediná základňa ruského vojnového loďstva mimo územia Ruska v takzvaných teplých vodách. Rusi to majú prenajaté ešte ž čias Sovietskeho zväzu a pochopiteľne im ide o to, aby to zostalo zachované. Potom ešte chcú, aby Asadov režim, dlhodobo historický spojenec, vazal a klient Ruska, zostal pri moci. Rozhodne si nemyslím, že ich primárnym cieľom je bojovať proti Islamskému štátu, lebo hneď tie prvé nálety, ktoré uskutočnili, vôbec neútočili na územie, kde sa roztiahol Islamský štát, ale na iné územia, kde sú iné skupiny rebelov.

Podľa amerického senátora Johna McCaina dokonca ruské lietadlá zasiahli aj rebelov, ktorí boli priamo Američanmi vycvičení. Nie je to už prisilná káva na Američanov?

Neviem, koho zasiahli. Rozhodne nie Islamský štát. Zasiahli iných protivníkov Asadovho režimu. Tu treba pripomenúť slová ruského ministra zahraničných vecí, ktorý parafrázoval jedno americké porekadlo, že keď to vyzerá ako kačica, chodí ako kačica a znie to ako kačica, tak to bude kačica. Takže keď to vyzerá ako terorista, správa sa ako terorista a znie to ako terorista, tak to bude terorista. Podľa Lavrova je ale teroristom každý, kto bojuje proti Asadovmu režimu. Paradoxné na celej veci je, že Islamský štát do veľa zrážok s Asadovou armádou ani neprišiel.

Prečo?

Je to ako keby sa Asad nechcel v bojoch s Islamským štátom angažovať, pričom Islamský štát zas má ambície na území, ktoré môže kontrolovať. Primárnym protivníkom Islamského štátu sú teraz Kurdi žijúci na severe Sýrie a na severovýchode Iraku, ktorí sú teraz jediní schopní účinne s Islamským štátom bojovať a paradoxne tí sú zase pre zmenu vystavení bombardovaniu zo strany Turecka.

Objavujú sa názory, že Rusko chce týmto konaním predĺžiť utečeneckú krízu, čo si o tom myslíte?

Utečenecká kríza oslabuje Európu, vnáša do nej chaos a Rusku to vyhovuje, pretože to prekrýva fiasko, ktoré si samo sebe spôsobilo neúspešnou inváziou na Ukrajine. Avšak neviem, či až takáto konšpiračná kalkulácia je za tým, že by Rusko chcelo prehlbovať utečeneckú krízu. Rozhodne ruské angažmán utečeneckej kríze nepomáha, bude len viac utečencov, ale neviem, či to je primárny cieľ Ruska. Primárnym cieľom je obraňovať Asadov režim.

Republikánski oponenti prezidenta Obamu hovoria, že Putin fakticky prevzal kontrolu nad situáciou a že sa tým ukazuje slabosť Obamovej administratívy…

Vo všeobecnosti vnímam Obamovu administratívu ako vládu, ktorá dramatickým spôsobom oslabila americkú pozíciu vo svete aj americkú povesť, pretože od začiatku ide o celú sériu nedomyslených a chybných zahraničnopolitických krokov, počnúc tým slávnym resetom, tým gombíkom, ktorý priniesla Hillary Clinton Lavrovovi s tým, že začíname odznova. To bolo pár mesiacov po ruskej invázii do Gruzínska a to bola hrubá chyba.

Situácia je mimoriadne komplikovaná, ako sa k sýrskemu konfliktu stavia Izrael a čo by podľa vás preň bolo najlepšie rozuzlenie?

V podstate žiadna z bojujúcich strán v Sýrii nie je blízkou a ani priateľskou voči Izraelu, fakticky tam medzi sebou bojujú iba nepriatelia Izraela. Či už je to Iránom, Ruskom a Hizballáhom podporovaný Asad, alebo Al-Káida v Sýrii, čiže front Al-Nusra a Islamský štát, ktoré sú financované a podporované sunitskými arabskými štátmi, ako sú Saudská Arábia a Katar. To sú všetko zaprisahaní nepriatelia Izraela, ktorý sa na to môže pozerať iba s krajným znepokojením. Asadov režim bol aspoň racionálny, pretože dlhé roky udržiaval status quo a nesnažil sa vojensky útočiť na Izrael, aspoň nie po poslednej prehratej vojne v 1972. Sýrsky režim iba podporoval a vyzbrojoval nepriateľov Izraela ako napríklad libanonský Hizballáh alebo Hamás, ale priamo neútočil na Izrael.

Je tu akoby istá analógia so sovietskym vpádom do Afganistanu, keďže Rusko používa staré Suchoje a letecky útočí proti americkým spojencom…

V Sýrii nie je nikto americkým spojencom. Slobodná sýrska armáda, to je vlastne nedorozumenie, oni tiež nie sú nejakí spojenci Ameriky alebo vyznávači hlbokej demokracie. Ide iba o odporcov Asadovho režimu. A na Afganistan sa to teda dosť nepodobá, je to úplne iná krajina, s úplne iným demografickým profilom aj históriou. Jediné, čo majú spoločné, je, že vlastne afgánsky Taliban je islamistická organizácia veľmi podobná Al-Káide alebo Islamskému štátu, ktorý bojuje v Sýrii.

Mal som skôr na mysli vojensko-technickú rovinu, že Rusko útočí iba letecky, starými lietadlami sovietskej výroby, a či by preto podobne ako v Afganistane nemohlo dôjsť k tomu, že by USA dodali opozícii protiletecké systémy…

Neverím, že by USA dodávali protiletecké systémy proti ruským stíhačkám, nemajú na tom nijaký záujem, prečo by to robili. A komu by ich dodali nakoniec.

Ako sa bude konflikt naďalej vyvíjať?

Nemá šancu byť v dohľadnej dobe ukončený. Bude podľa mňa horieť ďalšie dlhé mesiace, možno roky, pričom to nevyzerá na to, že by Sýria mohla byť v dohľadnej dobe obnovená ako jednotný štát.

- Reklama -