Nová kríza so začiatkom v Nemecku? EÚ nenechá Deutsche Bank padnúť. Ekonóm Ševčík vysvetľuje, čo príde

0
Miroslav Ševčík (Autor: Hans Štembera)

Nemecký finančný kolos Deutsche Bank má problémy. Banka oznámila, že do roku 2022 plánuje zrušiť 18 000 pracovných miest, o prácu teda príde každý piaty zamestnanec. Banka tiež výrazne obmedzí napríklad globálne obchodovanie s akciami. Len samotná reštrukturalizácia má vyjsť na 7,4 miliardy eur. Aký závažný je problém Deutsche Bank?

Deutsche Bank patrí už niekoľko rokov k veľmi rizikovej skupine bánk. V niektorých aspektoch je na tom rovnako zle ako mnohé talianske, španielske či francúzske banky. Vzhľadom na svoju veľkosť však predstavuje podstatne väčšie riziká ako banky južného krídla Európskej únie.

Tisíce zamestnancov, ktorých Deutsche Bank prepustí, si rozdelia odstupné v súhrnnej výške 5 miliárd eur. Hrubým odhadom to vychádza na odstupné 277-tisíc eur pre každého zamestnanca. Ide v takej situácii o mravné sumy?

Čo je mravné alebo nemravné, ponechám na vyhodnotenie vašich čitateľov. Pokiaľ však chce banka naozaj rozdeliť 5 miliárd eur medzi svojich prepustených zamestnancov, možno to hodnotiť ako hazard. Ak je odhadovaná suma na reštrukturalizáciu bankou uvádzaných 7,4 miliárd eur, blíži sa táto suma polovici toho, čo dostanú všetci dôchodcovia v ČR za jeden rok. Ale v Nemecku v posledných rokoch vykonáva nezmyselnú politiku štát, prečo by hlúpu politiku nevykonávala takmer krachujúca banka.

Domnievate sa, že prepustením pätiny zamestnancov a reštrukturalizáciou sa problémy skončia?

Nie, nedomnievam sa, že problémy Deutsche Bank sa skončia znížením počtu zamestnancov. Úplná väčšina z prepúšťaných zamestnancov iba vykonávala príkazy najvyššieho manažmentu. Pokiaľ ten nezmení svoje rozhodovanie a pokiaľ sa nezmení aj správanie Európskej centrálnej banky, môže byť ohrozená samotná existencia Deutsche Bank.

Aj v posledných mesiacoch pred minulou finančnou krízou zaznievalo, že problémy sú skôr lokálneho charakteru a čoskoro sa vyriešia…

Zatiaľ známy rozsah problémov Deutsche Bank už prekračuje lokálny charakter. Ak sa spoja prehlbujúce sa problémy bankového sektora v mnohých „starých“ členských štátoch EÚ, môže sa schyľovať k novej finančnej kríze, skôr však európskeho rozmeru.

Ako sa dívate na skutočnosť, že Deutsche Bank plánuje vytvoriť takzvanú zlú banku, do ktorej odloží všetky rizikové aktíva? Súhrnná výška problémových aktív sa odhaduje na niečo viac ako 80 miliárd dolárov.

Pravdepodobne touto inštitúciou nebude banka, ale nejaká konsolidačná agentúra, ktorá bude mať za úlohu postupnú reštrukturalizáciu týchto rizikových aktív. Aj keby platilo, že problémové aktíva predstavujú uvádzaných 80 miliárd dolárov, je to astronomická suma. Len pre predstavu, ide o sumu, ktorá sa rovná 120 percentám príjmov českého rozpočtu na rok 2019.

Ako je vlastne možné, že Deutsche Bank prežívala viac-menej v poriadku až doteraz navzdory všetkým škandálom? Nedávno presiakla von informácia o pobočke Deutsche Bank, ktorá mala prať špinavé peniaze pôvodom z Ruska.

Bezpochyby sa na tom podieľa politický establishment Nemecka a establishment (bohužiaľ, tiež politicky motivovaný) Európskej centrálnej banky.

Objavujú sa aj správy, že klienti si z Deutsche Bank vo veľkom vyberajú peniaze – konkrétne má ísť o sumu okolo miliardy eur denne. Hrozí, že panika spustí nový hon na banky?

Nie je to vylúčené, ale azda to zostane len v rámci Deutsche Bank, prípadne Nemecka.

Môže nakoniec dôjsť k tomu, že Deutsche Bank skončí? Alebo je to taká zásadná inštitúcia, že ju EÚ ani v prípade smrteľných problémov nenechá padnúť?

Je vysoko pravdepodobné, že politické štruktúry Nemecka, Európska komisia, Európska centrálna banka a ďalšie inštitúcie EÚ  budú sa snažiť za každú cenu Deutsche Bank zachrániť. Dôjde tak k opätovnému morálnemu hazardu a bankári si budú ďalej robiť, čo budú chcieť.

- Reklama -