Neortodoxný moslim a kaderník zo SaS: Nehcel by som, aby bolo na Slovensku viac migrantských moslimov, ktorí by sa nevedeli zaradiť

0
Polat Elalmis (Autor: Archiv PE)

Ako ste sa dostali na kandidátku SaS, prečo ste si vybrali práve túto stranu? 

Mám kadernícky salón v liberálnom dome, tým som v blízkom kontakte s predsedom strany a jej členmi. Stranu Sloboda a Solidarita som si vybral pre ich politický program. Som srdcom liberál, mam solidárne vnímanie a sloboda je pre mňa neodlučiteľná. 

Myslíte si, že ste ako 26-ročný kaderník dostatočne kvalifikovaný na to byť poslancom? 

Áno, vek je pre mňa len číslo, podnikám od svojich 20 rokov, mám dosť skúseností v podnikateľskom prostredí, čo nie je podporované štátom a to je moja motivácia. 

Aký máte pôvod? Narodili ste sa na Slovensku? 

Mama je Slovenka a po otcovi mam turecké korene. Narodil som sa na Slovensku. 

Ste jedným z mála moslimských kandidátov do nadchádzajúcich volieb. Ste veriaci moslim? Chodíte do mešity, modlíte sa päťkrát denne? 

Som moslim, ale nie ortodoxný, čiže nemodlím sa päťkrát denne.

Stotožňujete sa s liberálnymi postojmi veľkej časti SaS? Ste za manželstvá pre homosexuálov a ponechanie súčasnej legislatívy o interrupciách?

Nemám nič proti homosexuálom, keď chcú spolu žiť v manželskom zväzku, je to ich slobodné rozhodnutie. Pripomínam však, že strana SaS má v programe registrované partnerstvá, nie manželstvá homosexuálov. Registrované partnerstvo môžu využiť aj heterosexuáli, ak im to vyhovuje. Som za ponechanie súčasnej legislatívy o interrupciách, každá žena ma právo na to, aby sa rozhodla, či porodí dieťa do tohto sveta. 

Ako hodnotíte postoj Slovákov k islamu a moslimom? 

Môj postoj je, že Slováci nemajú naštudovaný islam, nepoznajú ho podrobne, preto ich postoj je negatívny. Poznajú ho iba cez médiá.

Stretli ste sa niekedy na Slovensku s diskrimináciou alebo osočovaním pre svoj pôvod alebo vieru? 

Nie, nestretol, väčšina ľudí ani nevie, že som moslim. 

Podľa niektorých ľudí nie je islam kompatibilný s Európou, čo vy na to? 

Nie je kompatibilný len preto, lebo Európa je viac kresťanská ako moslimská. 

Richard Sulík povedal, že by nechcel žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Vyjadrili by ste sa k tomuto výroku? 

Táto veta bola vytrhnutá z kontextu. Tiež by som nechcel, aby bolo na Slovensku viac migrantských moslimov, ktorí by sa nevedeli zaradit' a presadzovali by si svoje zákony. Nevadilo by mi, keby to boli deti slovenských konvertovaných rodičov. 

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente? 

Bude sa na Slovensku lepšie pracovať, žit' a podnikat'.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa zameriate? 

Budem sa zameriavať na podnikateľske prostredie, budem sa snažiť podporovať malých podnikateľov. Dnes podnikatelia nemajú v parlamente podporu, minimálne nie u vládnych poslancov, ktorých je, bohužiaľ, väčšina. 

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému? 

Pretože “reťazec” je jednoduchý: Keď sa bude lepšie podnikať, bude sa lepšie zamestnávať. Lepšie zamestnávanie znamená nižšiu nezamestnanosť. To znamená viac ľudí tvoriacich hodnoty. Z toho vyplýva viac peňazí pre všetkých. Nie len podnikateľov, ale všetkých. Výsledkom je vyššia životná úroveň na Slovensku. To je môj cieľ a cieľ SaS.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy? 

Nerád by som niekoho uprednostňoval a konkretizoval, aby som náhodou niekoho neurazil, keby som ho nespomenul. Mám dobré vzťahy so všetkými, kedže mám podnik v sídle SaS, v Liberálnom dome. 

Ktorý politik Slovensku najviac škodí? 

Robert Fico.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší? 

Momentálne Richard Sulík.

Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte? 

Pre mňa je najväčšou hodnotou moja rodina a môj kadernícky salón. 

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech? 

Prerazil  som ako kaderník vo svete a tým som si vybudoval meno a rešpekt, založil vlastnú značku pod názvom Polat Elalmis Hair Salon.

- Reklama -