Nebyť Británie, Luxembursko je zabudnutý okres v Nemecku. Drzosť Junckera a rozbor ekonóma

0
Ekonóm Pavel Kohout (Autor: Daniela Černá)
Britské referendum rozhodlo o vystúpení krajiny z EÚ. Prečo podľa vás k takémuto výsledku vôbec došlo?
 
Hlavné slovo na tomto výsledku mal Jean-Claude Juncker, ktorému sa podarilo niekoľko dní pred referendom uraziť Britániu tým, že vynadal Britom do dezertérov. Čo je urážka, ktorú obzvlášť Briti nesú veľmi ťažko, lebo keď sa spočítajú ich obete v oboch svetových vojnách, tak to je veľmi vysoké číslo. Keby som bol Brit, tak už len táto zdanlivá maličkosť by ma prinútila, aby som volil pre brexit. Nechápem, ako mohol Juncker urobiť takúto drzosť, to je niečo fakt donebavolajúce. Zvlášť, keď si uvedomíme, že nebyť Británie, je Luxembursko nevýznamný okres na okraji Nemecka. Rozhodol Juncker a možno ešte niektorí ďalší papaláši z Európskej únie. Ako napríklad nemecký minister financií Schäuble, ktorý sa Britom vyhrážal, že v prípade odchodu prídu o rôzne obchodné výhody. A vyhrážať sa Britom, to nie je dobrý spôsob, ako si ich získať. Toto vyhrážanie, zastrašovanie a nadávky, paradoxne, spôsobili, že Briti sa rozhodli pre odchod z Únie.
 
Bude výsledok britského referenda budíčkom či prebudením pre európske politické elity alebo, naopak, sa v ich správaní nič nezmení a môžeme očakávať podobné referendá v ďalších krajinách?
 
Ak by tí najškodlivejší podali demisiu, potom by sme mohli čakať, že sa mentalita v Bruseli trochu zmení. Trebárs Juncker by podľa mňa mal nasledovať britského premiéra Davida Camerona a rezignovať z miesta predsedu Európskej komisie. Neverím však, že sa to stane. Je to niečo ako Sovietsky zväz. Dnes ráno (v piatok) mi volal nervózny investor, či má predať všetky akcie. Hovoril – toto nie je žiadna tragédia, nie je to Rwanda, je to ako pád Sovietskeho zväzu.
 
Predseda Juncker a jeho vystúpenie po brexite. Zdroj: YouTube/euronews (in English)
 
Čo ďalšie národy z Európskej únie, ktoré v Británii pracujú? Čo to znamená pre nich?
 
Tam je to trochu zložitejšie. Jedným z motívov, prečo sa v referende takto hlasovalo, je obava, že im hlavne Poliaci berú prácu. Ale je to, ako keď Česi hovoria, že im Ukrajinci berú prácu. Pričom Ukrajinci pracujú na miestach, kde by Česi nepracovali za tie peniaze. Úplne presne tak je to v Británii, len namiesto Ukrajincov sú to hlavne Poliaci. Ani nie tak Česi. Tí v Británii vykonávajú stredne kvalifikované alebo vysoko kvalifikované práce. Myslím, že Veľká Británia nakoniec pristúpi na nejaký kompromis pri voľnom pohybe pracovných síl, lebo keď sa pozriete na obrovské čísla nielen Poliakov, Čechov, Slovákov, ale aj Španielov, ktorí v Británii pracujú, tak Briti dôjdu k záveru, že bez týchto pracovných síl by sa britská ekonomika ťažko obišla a že sa k nim bude správať ústretovo.
 
Ako to pocíti Británia? Je to síce druhá najväčšia ekonomika, ale ustojí to? Pred referendom sa strašilo, že veľmi klesne libra, nebude na dôchodky atď.
 
Preboha, Británia prežila bombardovanie, tak prežije všetko. Prežila deväťdesiatpercentné zdanenie príjmu, dvadsaťpäťpercentnú infláciu. A je toho oveľa viac, čo Británia prežila. A toto v porovnaní s tým nie je zase taká veľká udalosť. Pochopiteľne, je tu určitá nervozita prameniaca z tých vyhrážok Junckera, Schäubleho a im podobných, ktoré keby sa naplnili, tak by to pravdepodobne malo nejaký efekt. Ale po prvé, tento efekt nie je vypočítateľný, nedá sa rozumne kvantifikovať. Po druhé musím ako ekonóm podotknúť – toto nie je v prvom rade ekonomické rozhodnutie. Keď naši predkovia vystupovali z Rakúsko-Uhorska, tiež si nerobili nejaké makroekonomické analýzy. Jednoducho chceli mať hlavné mesto v Prahe, a nie vo Viedni.
 
Hovoríte o tých vyhrážkach. Európska únia naozaj bude možno chcieť Britániu potrestať, aby to nemali také jednoduché a nenastala reťazová reakcia referend o vystupovaní z Únie aj v iných krajinách. Nakoľko je toto reálne, že budú robiť Britom ťažkosti vo forme nejakých sankcií?
 
Neviem, nakoľko je to reálne. Ak nakoniec dostanú rozum alebo začnú písať učebnicu Ako si získavať priateľov pomocou vyhrážok.
 
- Reklama -