Naštvaný šéf Mladých liberálov: Čo to ten Sulík robí? Ak Kiska zakladá novú stranu, ukradne voličov SaS

0
Jakub Nedoba (Autor: Archiv JN)

Čo hovoríte na rozhodnutie Richarda Sulíka, odvolať Martina Poliačika z postu tímlídra pre vzdelávanie?

Túto informáciu som zachytil z médií a ani jedného som sa nepýtal, čo je vo veci. Trochu ma to sklamalo, pretože Martin Poliačik bol tímlídrom pre školstvo aj vo voľbách, ktorých som sa zúčastnil aj ja spolu so Saskou, a myslím si, že verejnosť ho vnímala ako človeka erudovaného v tejto problematike.

Pána Gröhlinga (Martina Poliačika vo funkcii nahradil Branislav Gröhling, pozn. redakcie) si vážim, no v súvislosti so školstvom bol spájaný prevažne s jednou témou, s ktorou išiel aj do volieb, a to s duálnym vzdelávaním. Myslím si, že Martin Poliačik je pre tento post vhodnejší a pre verejnosť je aj známejší. Budú za tým zrejme nejaké názorové nezhody medzi Richardom Sulíkom a Martinom Poliačikom.

Išlo teda zo strany šéfa SaS o profesionálne rozhodnutie alebo skôr o osobné?

Myslím si, že skôr o osobné, pretože napríklad aj v médiách mali obidvaja rôzny pohľad na problém imigrácie a utečencov. Podľa mňa to bolo osobné, myslím si, že Richard Sulík nemá voči Martinovi Poliačikovi profesionálne výhrady.

Myslíte, že tento Sulíkov krok môže naštrbiť dôveru straníkov, sympatizantov strany či potenciálnych voličov?

Nebudeme si klamať, ale dôvera voličov už naštrbená je. Mnohým voličom sa nepáčia kroky politikov SaS, ale napriek tomu priznávajú, že je to pre nich ako pre pravicových voličov zatiaľ najvhodnejšia alternatíva. Takéto kroky sú určite zdrojom aj pre mnohých internetových recesistov ako Rado Ondřejíček s Cynickou obludou. Už aj na tento včerajší krok som videl na internete mnohé karikatúry. Určite to dáva vodu na mlyn neprajníkom SaS.

Sulíkov krok ste na Facebooku nazvali bohapustým svinstvom, myslíte si, že to je za čiarou? Robí šéf liberálov viacero takýchto rozhodnutí?

Možnože tento status bol z mojej strany trošku prehnaný, pretože som ho napísal hneď, ako som sa o rozhodnutí dozvedel. No ak to mám nejako zhrnúť, tak politikom SaS aj mnohí novinári vyčítajú, že si svoje vnútrostranícke problémy neriešia vo vnútri, ale že sú toho svedkami aj voliči a široká verejnosť. Ak v pozadí toho celého bol osobný spor, tak sa to mohlo vyriešiť aj v úzadí strany.

Spomenuli ste, že názory členov na niektoré témy, ako napríklad migračná kríza,  sa líšia, dá sa teda povedať, že vznikajú určité tábory vo vnútri strany. Nie je takáto mnohonázorovosť členov v určitom smere pre stranu nebezpečná?

Pre PL.sk som to uviedol v rozhovore už dávnejšie. SaS je liberálna strana. Kým pre Richarda Sulíka, Ľubomíra Galka, Eugena Jurzycu či Jozefa Mihála sú dôležitejšie ekonomické témy, tak zase pre Martina Poliačika, Luciu Nicholsonovú či Natáliu Blahovú sú rozhodujúcejšie zase témy spoločenských slobôd. Nemôže byť celá strana jednostranne orientovaná. Zatiaľ to bolo v prospech aj v očiach voličov.

Videl som to aj pri krúžkovaní (v marcových parlamentných voľbách, pozn. redakcie) a na tom, ako to voliči avizovali na Facebooku. Zatiaľ to bolo skôr v prospech SaS. Štefan Hríb už veľmi okato avizoval, že sa pripravuje vznik novej strany, o ktorej sa už dosť dlho hovorí. Mali by ju založiť úspešní podnikatelia, ktorí nie sú spätí s privatizáciou a zbohatli len vďaka vlastnej šikovnosti. Hovorí sa najmä o ľuďoch v spoločnosti ESET. Myslím si, že ak by na politickom spektre vznikol nový pravicový subjekt, tak SaS by sa musela v niečom prebudiť.

Ako predseda Mladých liberálov máte určite blízko k mladým liberálnejšie zmýšľajúcim ľuďom. Ako sa oni pozerajú na súčasnú politiku SaS?

Berú to ako najlepšiu možnú súčasnú alternatívu. S pravicovými voličmi to je tak. Keď boli minulé prezidentské voľby, tak tam boli traja silní pravicoví kandidáti a mnohí to brali tak, že nech jeden z nich postúpi do druhého kola, nech sa to ukáže a my potom toho človeka budeme voliť aj v druhom kole. Mladý volič to berie racionálne. Sympatizuje s SaS, no zároveň, ak príde niečo nové a lepšie, tak…

Skrátka nová strana má vždy výhodu. Je štatisticky dokázané, že okolo osem až desať percent voličov vždy volí niečo nové, pretože sa sklamú v starých stranách, od ktorých možno mali aj nereálne očakávania. Ak by vznikla strana okolo ľudí z ESETU, a možno aj prezidenta Kisku, tak SaS by s ňou určite musela súperiť. Mnohí mladí voliči by zrejme prešli tam.

- Reklama -