Nadávalo sa Taliansku, že nenechalo pristáť loď Aquarius plnú utečencov. Český europoslanec dodáva trochu iné fakty o tomto plavidle

0
Tomáš Zdechovský (Autor: Daniela Černá)

Čo sa týka európskej politiky – práve sa uskutočnil summit EÚ, kde sa hojne riešila problematika migrácie. Bol summit úspešný?

Je to nejaký začiatok dohody. Toto nie je celá dohoda. Aby sme mohli vykríknuť, že summit bol úspešný, tak by sa muselo pokročiť v téme, čo robiť s ľuďmi, ktorí chcú požiadať o azyl v Európskej únii. Ako to budeme riešiť, kde vzniknú tie centrá, kde budeme prechádzať ich žiadosti o azyl a ďalšie veci. K tomuto kroku B zatiaľ nedošlo. Beriem to tak, že sú tam nejaké pozitívne body. Jedným z nich je, že kvóty, ak niekedy, tak dobrovoľné. To je dobrý záver. Ale ešte treba pokračovať v ďalších veciach a dotiahnuť ich.

Spýtam sa aj na problém, na ktorý ste už upozorňovali – členovia posádok časti z tých lodí, ktoré takzvane zachraňujú utečencov v Stredozemnom mori, preukázateľne spolupracujú s pašerákmi ľudí. Čo s tým? Nemali by byť trestne stíhaní? Nie sú to tiež pašeráci ľudí?

Myslím si, že áno. Dnes existujú už len štyri organizácie, ktoré nerešpektujú žiadny kódex, neriadia sa tým, čo im je odporučené. Preťažujú lode, berú na ne vysoký počet osôb, ohrozujú tým samotných migrantov. Môžeme vidieť podľa pohybu ich lodí… Oni nerobia takzvanú vyhľadávaciu činnosť, ale krúžia okolo líbyjských pobrežných vôd a čakajú, až k nim tí ľudia doputujú. Dôkazov je o tom veľa a ide hlavne o štyri lode. Medzi nimi loď Aquarius, ktorá opakovane vstupuje do líbyjských vôd, sú dôkazy, že kapitán niekoľkokrát nerešpektoval výzvy pobrežnej stráže. Tu treba podľa mňa pristúpiť k tomu, že tieto lode musia byť zhabané a posádka trestne stíhaná. Nie je možné, aby tieto organizácie svojím spôsobom konania pomáhali v tom, že sa ten pašerácky biznis nedarí zastaviť.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

- Reklama -