Morvay z Mostu: Škodí tu Matovič, Csáky a smerácka banda. Voľte ma, v obleku vyzerám veľmi dobre. A teraz bez srandy…

0
Péter Morvay (Autor: SITA)

Koľko máte rokov?

Dvadsaťšesť.

Prečo idete do politiky?

Myslím si, že mladí by mali mať zastúpenie v politike, a to nie preto, aby tam iba sedeli, ale preto, že z vlastných skúseností viem, že čoraz viac mladých ľudí sa o politiku zaujíma a jej dianiu sa venuje. Tak je to aj v mojom prípade, a preto som sa rozhodol do politiky vstúpiť. Je dôležité dať mladým priestor, aby svoje názory a riešenia mohli prezentovať na najvyššej úrovni. Každá zdravo fungujúca spoločnosť by mala kombinovať skúsenosti s novou silou mladých ľudí. U nás v Moste-Híd mladí priestor dostali a veľmi sa tomu teším.

Prečo ste si vybrali práve Most-Híd?

To bolo pre mňa samozrejmé. Na jednej strane hodnoty strany a myšlienka celej strany Most-Híd sú mi veľmi blízke. Som príslušníkom maďarskej národnostnej menšiny a vidím budúcnosť a efektivitu práve v spolupráci a tolerancii. Na druhej strane túto stranu reprezentuje viac takých osobností, ktoré mi boli a aj sú blízke, či už názorovo, alebo osobnostne.

Čím sa živíte?

Pracujem v ústrednej kancelárii strany v Bratislave ako on-line manažér a som predsedom mládežníckej organizácie strany IUVEN.

Čo ste robili predtým?

Od mojich 15 rokov popri škole pracujem, mal som rôzne brigády a práce, napríklad som robil rozhodcu (maršala) na golfovom ihrisku v Báči.

Ako ste sa dostali na kandidátku strany Most-Híd?

Som predseda mládežníckej organizácie a za trojročné pôsobenie sme v tejto organizácii veľa dosiahli. Oslovil ma pán predseda Bugár a ja som jeho výzvu prijal.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa budete zameriavať?

Ak sa stanem poslancom, mojimi nosnými témami budú finančná a bytová politika mladých rodín, samozrejme, menšinové otázky a tiež by som sa chcel venovať rómskej otázke. Všetky opatrenia, ktoré chceme presadiť, ak sa dostaneme do vlády, nájdete v programe strany Občianska vízia v sekcii mládežnícka politika, ktorú pripravila naša mládežnícka organizácia.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Lebo veľmi dobre vyzerám v obleku! Teraz bez srandy. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že vždy robím všetko naplno, snažím sa hľadať riešenia a budem pracovať ako najlepšie viem v oblastiach, ktorým sa dlhodobo venujem.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Budem zastupovať každého občana nezávisle od národnosti, etnicity či náboženstva. Reprezentujem európske hodnoty, rozmýšľam otvorene, chcem posunúť túto krajinu dopredu. Môže to znieť naivne, ale mám za sebou dobrý a šikovný tím mladých ľudí, ako aj stranu. Ak dostaneme ako mladí šancu, tak môžeme spolu vychovať novú generáciu politikov.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Výnimočne dobrý, priateľský vzťah som si vybudoval so Štefanom Vavrekom, predsedom rómskej organizácie PURT, s Petrom Krajňákom z Prešova a s Lászlóm Balódim, starostom obce Vydrany. S pánom predsedom Bugárom a podpredsedom Solymosom mám mentorský vzťah, za čo som im veľmi vďačný.

Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Spolu s rodinou vlastním náš rodinný dom v Senci a jednu Škodu Octavia RS.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Mojím najväčším úspechom v živote je to, že som zostal človekom, ktorým som vždy bol. Tiež som veľmi rád, že sa mi spolu s kolegami podarilo vybudovať silný tím, ktorý dostal príležitosť, a som presvedčený, že ju aj využijeme.

A čo vás z vášho života najviac mrzí?

Najviac ma mrzí, že som sa nevedel rozlúčiť s mojím otcom pred jeho smrťou. V profesionálnom živote neľutujem nič.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Je ich celkom dosť. Ale ak chcete konkrétne mená, Igor Matovič, Pál Csáky a veľká časť smeráckej bandy.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Momentálne najužitočnejšou političkou je Lucia Žitňanská. Okrem toho, že je dobrým a poctivým človekom, je odborníčkou a profesionálkou. A práve v stave justície vidím dlhodobý problém tejto krajiny.

Ako ste spomínali, ste predsedom IUVEN – mládežníckej organizácie Mosta-Híd. Ako ste sa ním stali?

Pred IUVEN už popri Moste-Híd existovala mládežnícka organizácia PONTE, ktorá v čase, keď som sa dostal do strany, už takmer nefungovala, resp. žiadne aktivity nevyvíjala. Nechcel som pracovať v organizácii, kde vládne pasivita, preto keď ma pán predseda Bugár požiadal o vedenie mládežníckej organizácie, neváhal som. Dohodli sme sa, že vytvoríme novú štruktúru, dáme jej nové meno, logo, drive a systém. Takto vznikol IUVEN, na začiatku nás bolo päť, teraz je nás 400.

Predseda strany Béla Bugár je označovaný za kresťanského demokrata. Most-Híd je však vnímaný skôr ako liberálna strana. Kam by ste sa vy osobne na „ideologickej škále“ zaradili?

V strane je aj liberálne krídlo, čo pomáha tomu, aby vznikla ideálna rovnováha medzi konzervatívcami a liberálmi. Ja som na 99 % liberál, ale dávam si pozor, aby to neprešlo do extrémizmu. Prehnaný liberalizmus je tak isto nebezpečný ako prehnaný nacionalizmus.

Ako sa v IUVEN rozprávate? Je dorozumievacím jazykom slovenčina alebo maďarčina?

V IUVEN sa rozprávame všetci tak, ako chceme, resp. ako si to situácia žiada. Máme Slovákov, Maďarov, Rómov a aj Rusínov. Čiže s viacjazyčnosťou nikdy nebol problém, rozprávame sa tak, aby všetci rozumeli a nebol s tým nikdy problém.

Vaša mládežnícka organizácia sa zúčastnila zhromaždenia za solidaritu s utečencami. V porovnaní s tým, ako sa k imigračnej otázke stavia vláda, čo prakticky navrhujete robiť inak? Prijali by ste viac imigrantov?

Treba zdôrazniť, že priamo na Slovensku nemáme imigračnú vlnu. Procesy sú zatiaľ kontrolované, je minimálny počet uchádzačov o azyl. Všetci dúfame, že to tak aj ostane, aj keď, samozrejme, máme morálnu povinnosť pomôcť tým, ktorí o to stoja. Nemôžeme stratiť našu najdôležitejšiu hodnotu, ľudskosť. Pritom ale odsudzujem strašenie obyvateľov nezmyslami a účelové vyvolávanie vášní. A najmä: nie je fér využiť biedu iných ľudí na kamuflovanie nečinnosti vlády v oblastiach, ako je zdravotníctvo či školstvo.

Aký je váš postoj k SMK? Nepoškodzuje rozdelenosť maďarských hlasov záujmy maďarskej menšiny a zároveň aj šance pravice zostaviť vládu?

Postoj k SMK? Nezaoberám sa inými stranami a hlavne, keď na nás útočia. Sústreďujem sa na vlastnú kampaň a na úspech mojej strany.

Aká vláda by po voľbách bola pre Slovensko ideálna?

Podľa mojich predstáv ideálnu vládu by tvorili tieto strany: Most-Híd, KDH, Sieť a keď je nutné, tak aj SaS.

- Reklama -