Mladí vojensky vycvičení muži vytvoria v Európe úderky Islamského štátu. Imigrácia je riadená. Ficov postoj… exministerka Benešová otvorene o utečencoch

0
Česká exministerka spravodlivosti a poslankyňa ČSSD Marie Benešová (Autor: Hans Štembera)

Čo hovoríte na kvóty a na to, že Angela Merkelová najprv povedala, že sýrski utečenci majú dvere do Nemecka otvorené  a neskôr zaviedlo Nemecko kontroly na hraniciach? A nás vyzýva, aby sme ich prijali…  Ako všeobecne hodnotíte postoj Nemecka? Objavujú sa slová o diktáte…

Genéza  udalostí okolo faktického pozvania utečencov do Nemecka tak, ako ju opisujete, je pravdivá. Pozvanie zo strany pani Merkelovej skutočne padlo. Potom pod ťarchou verejnej mienky občanov Nemecka svoj postoj trochu korigovala. Kvóty, ktoré podporuje, sú fakticky nerealizovateľné v podmienkach praxe a som presvedčená, že časový vývoj to len potvrdí.

Neskôr kontroly zaviedlo aj Rakúsko. Nie je to počiatok konca Schengenu? A ak sa začnú utečenci kvôli tomu valiť cez naše hranice, nemali by sme kontroly obnoviť aj my?

Prípadná úvaha o kontrole našich hraníc v prípade masívneho prílevu utečencov je na mieste. Domnievam sa, že pozícia ministra vnútra Českej republiky pána Chovanca je v tomto smere náležitá, dokáže reagovať na vznikajúce situácie a má moju podporu.

Čo hovoríte na komentáre či zahraničných politikov, ktorí odporcov masového prisťahovalectva označujú za xenofóbov, nehumánnych či vyhrážajú sa im odobratím dotácií a rôznymi sankciami?

Ak sú odporcovia masového prisťahovalectva označovaní za xenofóbov, nehumanistov, alebo sa im dokonca vyhrážajú odobratím dotácií, nemožno takéto príkre úsudky nazvať inak ako  zjednodušené. Naivné a pokrytecké. Vyhrážky o odobratí dotácií sú potom priamym prejavom vydierania.

Ako hodnotíte postoj prezidenta Zemana v tejto otázke? Ten býva tiež často označovaný za islamofóba…

Postoj prezidenta v tejto problematike je mi blízky a zrozumiteľný. Má prirodzenú obavu o ďalší vývoj Európy a vníma najmä bezpečnostné, kriminálne, ako aj zdravotné riziká spojené s takou masívnou a nepochybne riadenou imigráciou do Európy. Jeho postoj je pre stále rovnakú časť tunajšieho spoločenského a politického spektra len ďalším vítaným stimulom k jeho dlhodobému puntičkárstvu a kritizovaniu za každú cenu, pričom sa už trochu strácajú medze slušnosti, kam až v kritike zájsť.

A čo hovoríte na postoj českej vlády v porovnaní so slovenskou  vládou? Nie je na mieste  inšpirovať sa Robertom Ficom, ako vyzýva Miloš Zeman?

Postoj českej vlády v tejto otázke je v porovnaní so slovenskou vládou trochu opatrný, čo je dané rozdielnosťou pováh samotných predsedov týchto vlád. Nijako ma to teda neprekvapilo.

Hovorí sa o delení imigrantov na ,,utečencov” a ,,ekonomických migrantov”.Ak však utečenec cestuje z prvej bezpečnej krajiny za lepším komfortom a sociálnymi dávkami, nestáva sa z neho ekonomický imigrant? Nemal by zostať v prvej krajine, kde mu nehrozí nebezpečenstvo?

Delenie na utečencov, ktorí utekajú pred hrôzami vojny, a ekonomických migrantov, čo idú len za lepším životom, je správne. Ešte by som tam priradila mladých, zdravých a vojensky vycvičených mužov, ktorí sú faktickými zbehmi a namiesto toho, aby bojovali za svoju vlasť, utekajú z nej. Možno len odhadovať, koľko mužov práve z tejto kategórie sú  infiltrovaní bojovníci Islamského štátu, ktorí sa zamiešali do más utečencov a majú za cieľ vytvoriť v Európe spiace bojové skupiny. To považujem za jedno z najväčších rizík pre Európu!

Čo hovoríte na nové opatrenia Maďarska? Je napríklad trestným činom ilegálne prekročenie hranice aj poškodenie bezpečnostnej bariéry na hranici so Srbskom. Ak utečenci prekročia hranice nelegálne, policajti ich zadržia a úrady následne vyhostia. Navyše im hrozí až trojročné väzenie. Za prevádzačstvo môže byť udelený až dvadsaťročný nepodmienečný trest. Mali by sme sa tým inšpirovať, alebo to odmietate?

Každá krajina reaguje na utečenecký problém po svojom a je to jej právo. Nekritizujem to. Je to naliehavá, výnimočná a premenlivá situácia a záleží na vládach, aké opatrenia si zvolí.

Aký je váš názor na to, že sa Rusko teraz angažuje v Sýrii a bombarduje Islamský štát?

K angažovanosti Ruska v Sýrii nemám dostatok validných informácií, preto sa nebudem vyjadrovať.

Sýrsky chargé d'affaires v Prahe Bašár Akbik povedal, že prostriedky, ktoré poskytujú európske štáty na jedného utečenca, pokryjú potreby minimálne šiestich až siedmich utečencov v ich vlasti – Sýrii. Keby im adresne štáty pomohli, mohli by zostať vo svojej kultúre, vo svojej vlasti a nemuseli by ísť do Európy. Čo si o tom myslíte? Nie je lepšie pomáhať im u nich doma?

Zastávam názor, že je lepšie priamo pomáhať ohrozeným krajinám, ale to česká vláda robí, ako sa vyjadril premiér pri návšteve Jordánska.

- Reklama -