Miloš Zeman svoj mandát neobháji, tvrdí Klaus ml.

0
Václav Klaus mladší (Autor: Facebook)

Mal by podľa vás odstúpiť len premiér alebo celá vláda? Ako hodnotíte túto súčasnú vládnu krízu?

Podľa môjho názoru demisia premiéra znamená demisiu celej vlády. Vláda prestala fungovať a vedie vnútrokoaličný súboj.  

Vy ste sa na sociálnej sieti na margo vlády Bohuslava Sobotku vyjadrili v tom zmysle, že 4 roky zavádzala regulácie, buzeráciu pracovitých ľudí, školnú inklúziu, poníženosť voči Bruselu a Nemecku, fízlovanie“… Takže z tohto pohľadu je pre vás Sobotkovo tápanie zadosťučinením?

Nie. Táto vláda bola spolu so Špidlovou najhoršia v novodobej histórii štátu. Vyjadril som sa v zmysle, že teraz nejde o súboj Sobotka – Babiš, že tu spoločne vládli 4 roky ako jeden muž.

Vy ste jedno z mála detí slávnych rodičov, ktorým sa ich predchodca, vo vašom prípade otec, vôbec nespomína, ani v rozhovoroch s vami tento moment nezaznieva. Dokázali ste prekročiť tieň otca alebo čím to podľa vás je?

Je to tým, že som šiel vždy vlastnou cestou (školstvo), začal som od nuly a dosiahol jednoznačné úspechy (kvalita škôl, ekonomické výsledky, žiadne škandály…). A pretože na to nepriatelia nemôžu útočiť, tak o tom nepíšu.

Kandidujete za pražskú ODS do jesenných parlamentných volieb, v pražských primárkach ste skončili tretí. To je pre vás dobrý výsledok?

Áno. 

Ktoré miesto na kandidátke vám to zaručuje?

Tretie (úsmev). 

Na koľko percent si trúfate ako strana?

Nie som vo vedení strany. V Prahe chceme vyhrať a osobne chcem získať celoštátne najväčší počet preferenčných hlasov v rámci strany.

Na sociálnej sieti vás sleduje 60-tisíc ľudí. Je pre vás obľuba na internete dôležitá? Bola táto skupina dôležitá pre vaše rozhodovanie, či kandidovať?

Už 70-tisíc. Áno, je to dôležitý barometer verejného pôsobenia. 

Nie vždy sa vyjadrujete v duchu línie ODS. Môže byť toto časom problém? Na Slovensku sme zvyknutí, že sa v takýchto prípadoch skôr odvoláva…

Ja som nešiel do politiky živiť, ale hájiť názory, ktorým verím. Dlhodobo to 100-percentne funguje. 

Máte mimoriadne nabitý kalendár, sú to samé besedy s občanmi alebo študentmi. Je to dôsledok práve blížiacich sa volieb alebo ste tieto stretnutia mali naplánované dlhšie?

Keď chcete verejné pôsobenie myslieť vážne, musíte chodiť za ľuďmi a je to práca. Preto napríklad nejazdím autom po Prahe, ale električkou a metrom. Ostatní kandidáti to potom budú naháňať 3 týždne pred voľbami pri stánkoch. Ja hovorím s ľuďmi každý deň niekoľkokrát. 

Chceli by ste byť ministrom školstva?

Samozrejme. Chcem dať školám nádej a zmeniť paradigmy českého školstva. 

Od 35 rokov amatérsky pretekáte na cestnom bicykli, momentálne za tím cyklotrenink.com. Koľko kilometrov za rok najazdíte?

Minulý rok 7 000, tento rok to bude slabšie. 

Ako vnímate ohlásené opätovné kandidovanie Miloša Zemana?

Neviem, či je jeho zdravotný stav taký uspokojivý, aby sa mohol vystaviť tlaku, ktorý všetko okolo toho prináša. Ale už sa rozhodol, zdá sa. 

Má vôbec niekto šancu ho poraziť?

Áno. Miloš Zeman svoj mandát neobháji. 

Vy ste sa v jeho minulej kampani otvorene postavili na jeho stranu a dostali ste sa preto pod silný mediálny tlak. Mohli ste si za to aj sám, napríklad posmeškami na adresu Karla Schwarzenberga, nemôže vám to teraz uškodiť? 

Evidentne o tom nič neviete. Kritizoval som akurát jednotný mediálny front a nedemokratickú atmosféru. Pána Zemana som nijako priamo nepodporil. Rovnako som sa nikomu neposmieval.

Poznámka red.: Rozhovor prebiehal mailovou formou. V. Klaus ml. neodpovedal na všetky otázky, ktoré sme mu zaslali v čase, keď chcel český premiér Bohuslav Sobotka podať demisiu, čo sa neskôr zmenilo na požiadavku odvolať len ministra financií Andreja Babiša.

- Reklama -