Miloš Zeman pre PL vystúpil proti Donaldovi Trumpovi

Český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

Pán prezident, najprv trochu histórie. V týchto dňoch sme si pripomenuli 80. výročie všeobecnej mobilizácie a čaká nás výročie Mníchova. Nakoľko je téme podľa vás v médiách venovaný zodpovedajúci priestor? V porovnaní napríklad s augustom 1968…

Obrátil by som to. Ak sa nejaká udalosť pripomína len vtedy, keď má okrúhle výročie, znamená to, že inak na ňu zabúdame. A to sa týka nielen sovietskej okupácie, ale aj novembrových udalostí v roku 1989. A, samozrejme, týka sa to aj Mníchova alebo 15. marca 1939. No a to, čo ma neustále štve, je, že redukcia na jeden jediný dátum u nás zdomácnela, a myslím si, že je to chyba.

V súvislosti s rôznymi historickými výročiami sa objavujú aj názory, že český národ sa nikdy nesprával v histórii veľmi hrdinsky a nepodnikal masívnejší odboj. Čo si o tom myslíte?

Ak sa naozaj také stupídne názory objavujú, svedčí to o historickej neznalosti tých, ktorí ich vyslovujú. Predpokladám, že českí novinári nikdy nevynikali historickými znalosťami.

Tak teda, pri obliehaní Milána udatní českí vojaci zmasakrovali svojich protivníkov do tej miery, že české knieža Vladislava povýšili na kráľa. To je prvý taký prípad, keď sa českých vojakov všetci báli. Preskočím. Samozrejme, že husitské vojská boli aj z vojenského hľadiska nesmierne úspešné. Preskočím. Légie, ktoré ovládli Transsibírsku magistrálu, dokázali takmer vojenský zázrak. Ale, bohužiaľ, vykladať novinárom, a najmä českým novinárom, české dejiny, je hádzanie perál sviniam.

V nedeľu ste v Lánoch prijali bývalého hlavného poradcu Donalda Trumpa Steva Bannona. Ako k takému stretnutiu vôbec došlo?

Požiadal o audienciu, dostal 30 minút a po tridsiatich minútach som mu povedal, že s jeho názormi absolútne nesúhlasím, a audienciu som ukončil. Dôvod, prečo nesúhlasím s jeho názormi, je, že hájil americké obchodné reštrikcie, či už voči Číne, alebo komukoľvek inému, pretože som mu vykladal prvý ročník vysokej školy ekonomickej, ktorý hovorí, že protekcionizmus nikdy k ničomu dobrému neviedol.

Riešili ste teda predovšetkým Čínu alebo aj ďalšie témy?

Bavili sme sa aj o Iráne. On do toho zahŕňal aj Turecko ako ďalšiu tému, čo je trošku miešanie hrušiek s jablkami, lebo Turecko a Irán sú islamské krajiny a Čína evidentne islamská krajina nie je.

Môže situácia vygradovať do ostrej obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktorá poškodí aj ostatný svet?

Tá obchodná vojna je už teraz. Po druhé, s jedno- až dvojročným oneskorením, samozrejme, môže poškodiť aj zvyšok sveta, teda i Českú republiku. Aj preto sa o to zaujímam, pretože sme malá, otvorená, exportne orientovaná ekonomika. Úprimne povedané, už tu dlho nebola žiadna celosvetová ekonomická kríza, zatiaľ naposledy v roku 2008. A ja som dúfal, že politici budú natoľko rozumní, že ju znovu nevyvolajú. Mýlil som sa.

Obavu z príchodu novej hospodárskej krízy ste vyslovili už pri stretnutí s nemeckými biznismenmi v Berlíne. Mohla by túto krízu vyvolať politika Donalda Trumpa?

Ale samozrejme, on už ju vyvoláva. Ktokoľvek, kto zavedie clá vo veľkom rozsahu, tým vyvoláva ekonomickú krízu vrátane krízy vo svojej vlastnej krajine. Uvádzal som jednoduchý príklad, výborne, zavediete clá na oceľ, budete chcieť podporovať vlastný automobilový priemysel a tak nejako si nevšimnete, že autá sa robia z oceľových plechov.

Donald Trump

Donald Trump  Zdroj: TASR

Donald Trump na pôde Bezpečnostnej rady OSN obvinil Čínu, že sa snaží zasahovať do amerických novembrových volieb a tým oslabiť jeho administratívu. Je to reálne?

Čínu predtým obviňovali, že sa snaží zasiahnuť do amerických prezidentských volieb v prospech Donalda Trumpa. Myslím si, že také obvinenia sú viac-menej absurdné.

Takže ide o súčasť Trumpovej aktuálnej politickej agendy voči Číne?

Agendy, ktorá sa neustále mení a nie je veľmi stabilná.

Pokiaľ ide o stretnutie s Bannonom, nemožno sa nespýtať na jednu vec. Došlo aj na možný plán stretnutia s Donaldom Trumpom?

Nie, vôbec nie. Napokon Trump pána Bannona pred časom vyhodil ako svojho poradcu, takže by bolo dosť divné, keby sme túto tému preberali.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

- Reklama -