Merkelovej bude „dohodnutá“ rezignácia a začne sa náprava. Ani Nemecko už nezastaví imigrantov inak ako streľbou, hovorí na rovinu ekonóm Kříž

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

Pred časom ste vo svojom komentári na serveri Echo 24 na adresu Angely Merkelovej napísali, že „keď politický blbec urobí chybu, vždy tvrdí, že to bola jeho povinnosť“. Myslíte si, že je to s pani Merkelovou také zlé?

Nepochybne. Ona stále hovorí o povinnosti Nemecka a Európy. A tvári sa pri tom ako Matka Tereza. Pani Merkelová v auguste napomínala Maďarov, ktorí sa snažili dodržiavať Schengenskú zmluvu a tzv. Dublinský dohovor, a pozvala cez ich hlavy imigrantov do Nemecka. Dôležité sú dve veci: Merkelová sa svoje elektrizujúce slová nikdy ani nepokúsila upresniť, nieto odvolať, a za druhé, imigranti ich pochopili tak, ako potrebovali. Ďalšie státisíce sa ich s elánom dali do pohybu.

Pri tom pozvaní bola evidentne dojatá. A keď imigranti v Budapešti kričali „Germany, Germany“, tak to aj dokonca priznala – vzhľadom na minulosť, akú Nemecko má…

Dospelý politík tu nie je na to, aby bol dojatý, ale aby hodnotil správne situáciu a reprezentoval záujmy ľudí, ktorí ho zvolili, a, samozrejme, celej krajiny, v tomto prípade – vzhľadom na Schengen – dokonca Európy. Pani Merkelová navyše mala čas na nápravu. Politikovi sa môže stať, že niečo povie a má to nejaké nepredpokladané alebo nechcené dôsledky. Takáto chyba sa dá ešte napraviť. Lenže Angela Merkelová sa nechávala s imigrantmi fotiť a tvrdo kritizovala nielen nemeckú opozíciu, ale aj poúčala rôzne štáty v Európe. Dokonca sa zdalo, že verí tomu, že ide v tejto kríze primárne o utečencov, a nie o ekonomických migrantov. Ona bola tak dojatá, že Nemcov má konečne niekto rád, že si vôbec nepripustila, že imigranti majú radi nemecké azylové zákony a peniaze, nie ju a jej voliča.

Myslíte, že si už uvedomuje, že urobila veľkú chybu?

Áno, ale zvolila zlú obranu. V snahe zachrániť, čo sa dá, a odchýliť rastúci problém od vlastnej osoby, presadila silové hlasovanie ministrov vnútra Európskej únie o povinných kvótach pre imigrantov. Pokračovala vo svojej rétorike, internacionalizovala a prehĺbila problém. Každý politik v Európe si, samozrejme, povie: „Pozvala si si ich a teraz chceš, aby sme my ostatní niesli politické a ekonomické náklady?“

Ale to si zrejme nepovedali, veď väčšina štátov Európskej únie povinné kvóty podporila.

To vôbec nie je také jednoduché. Po prvé, išlo zatiaľ o jednorazový mechanizmus. Tým hlasovaním štáty ešte nestratili dlhodobú kontrolu nad svojím územím a nad tým, akí ľudia do krajiny môžu prísť a koľko ich bude. A po druhé, počítajte so mnou: Veľká Británia a Dánsko majú výnimku zo Schengenu. Krajiny Višegrádu a Rumunsko sú proti prerozdeľovaciemu automatu. Ak sa teraz vo Varšave zmení vláda, stratí nad ňou Tusk úplne kontrolu a Poliaci ešte pritvrdia. Španieli sú tiež proti stálemu mechanizmu prerozdeľovania. Francúzsko fakticky mlčí a vidíme, čo prakticky robí: blokuje hraničné priechody s Talianskom, a keby to šlo, zlikviduje tábor v Calais tým, že vypustí imigrantov do Británie. Belgicko a Holandsko sú už natoľko moslimské, že ani nemajú vnútornú slobodu sa o tých veciach doma baviť, nieto rozhodovať. Zostáva Taliansko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko a Grécko, ktoré sú na ceste a teda sa radi so všetkými o to imigrantské nadelenie podelia, a potom niekoľko ďalších štátov, ktoré sa zatiaľ – z rôznych príčin – vyložene boja Nemecka… Čo to je za jednotu?

Kedy si myslíte, že imigračná vlna skončí?

Pokiaľ bude Merkelová vo funkcii, tak sa kríza neskončí. Vidíme, že imigranti sú stále agresívnejší. Idú cez ploty, cez pole, cez nádražie, a keď sa im Maďari postavili a chránili Schengen, tak neváhali použiť aj silu. Dav akoby hovoril: „Choďte nám z cesty, ideme za pani Merkelovou. Vy, Maďari, čo je vám do toho.“ To bolo úplne zrejmé. Dnes je na svete asi tri miliardy ľudí, ktorí si môžu oprávnene myslieť, že sa im nedarí dosť dobre a že im niekto ubližuje, a že by teda mali dostať v Nemecku azyl. Bude dosť ťažké preverovať, kto z nich je Sýrčan, a bude ešte ťažšie tých ľudí vracať. V krajinách s nejakými otvorenými konfliktami navyše žijú stovky miliónov ľudí. Od Afganistanu až po Nigériu. Teda nielen v Sýrii. Prečo a ako ich môžeme z merkelovského pohľadu „diskriminovať“?

Pani Merkelová ale odišla do Turecka a rokovala s prezidentom Erdoganom. Nemôže sa jej takto predsa len podariť imigračnú vlnu prinajmenšom pribrzdiť?

Nie, už je pre ňu neskoro. Cez zimu síce imigrantov zrejme veľa ubudne, ale na jar sa všetko znovu spustí naplno. Tu nejde o to, či sa práve niekde bojuje, alebo nie, ale o to, aké je počasie, či sa možno plaviť po mori, a či je dostatok lodí a člnov. Erdogan má pred voľbami a potrebuje tie televízne zábery, keď veľká nemecká kancelárka ide s prosíkom do Ankary a sľubuje hory-doly. Ona Turecku sľúbila nielen peniaze, ale aj zrýchlenie víz, potom zrušenie víz a zrýchlenie rokovania o vstupe do EÚ! Pýtala sa niekoho zo schengenských štátov? Snáď okrem tých peňazí, ktoré idú z bruselského rozpočtu, som nič také nezaznamenal. Aby sa zachránila, kašle na všetkých a na všetko, najmä na dohodnuté pravidlá. Robí si, čo chce.

Dá sa do toho počítať aj nedávna nemecká dohoda o ďalšom potrubí, ktoré má pod Baltským morom doviezť ďalších 50 miliárd kubických metrov plynu ročne z Ruska, a ktorá všetkým vyrazila dych?

Ten plyn Nemecko potrebuje, aby mohlo nahradiť jadrové elektrárne. O takom radikálnom kroku v energetickej politike vtedy, v roku 2011, tiež Merkelová rozhodla bez konzultácie s kýmkoľvek. A teraz sa o tom plyne s Ruskom priebežne muselo vyjednávať po celé mesiace, v čase, keď sa zavádzali protiruské sankcie EÚ. K tomu už treba naozaj kačací žalúdok. Mňa by zaujímalo, či česká, alebo slovenská rozviedka o tomto nemecko-ruskom rokovaní, ktoré výrazne zhoršuje energetickú pozíciu mnohých krajín, vedela. Asi nie, pretože potom by sa vláda – a rad ďalších vlád – museli dávno ozvať. Vrátane Európskej komisie a nebohej Ukrajiny. Nič také sa ale nestalo.

Vráťme sa k prezidentovi Erdoganom. Ak vyhrá voľby, pomôže Merkelovej?

Voľby po tom európskom divadle z minulého týždňa vyhrá skoro určite. Ale domnievam sa, že už Merkelovú odpísal. Ona mu fakticky veľmi nič nemôže dať, lebo nikto z dvasaťosmičky, vrátane Nemecka, Turecko v EÚ nechce. A keby bol zavedený bezvízový styk s Tureckom, tak z tejto krajiny rovno zmizne niekoľko miliónov Kurdov, ale aj Turkov – zase do Nemecka. To nemá riešenie. Turci jednoducho fakticky nebudú robiť nič, o svoje vonkajšie hranice sa Európska únia musí postarať sama. Merkelová v tej Ankare vyzerala fakt rozpačito, bolo mi jej pred televízorom až ľúto. Na Turecko a na imigrantov bude platiť len sila.

Ako to myslíte?

Aby Američania udržali elementárny poriadok na svojich mexických hraniciach, tak imigrantov musia chytať ako lovnú zver a do Mexičanov na Rio Grande bežne aj strieľajú. Tí vedia, že ide o život, a preto imigrantov nie je toľko. V USA pritom nedostanú ani dolár. Takže motivácia nie je zďaleka tak silná ako teraz tu, smerom do Nemecka. Ak latinoameričania prekonajú hraničný plot, sú v USA ilegálne a permanentne im hrozí vyhostenie. Španieli to robia podobne, inak by na Kanárskych ostrovoch a na svojom južnom pobreží dávno mali pol Afriky. Imigrantov ani Nemecko nezastaví inak ako streľbou. A okamžitým vrátením lodí späť do Turecka, severnej Afriky a Libanonu.

To znie celkom drsne, ale logicky. Ako dlho môže kancelárka Merkelová vo funkcii vydržať?

Z nášho sebeckého pohľadu je jej škoda, pretože lepšie vzťahy so žiadnym ďalším kancelárom už asi mať nebudeme. Pochádza z NDR, rozumela nám. Ale pre Nemcov a Európsku úniu neurobila nič. Spomínate si na nejaké reformy, ktoré by zorganizovala? Žila celý čas z reforiem „Harz“ svojho predchodcu, sociálneho demokrata Schrödera. A z eura, ktoré podhodnocuje nemeckú prácu, a teda pomáha ich exportu. Vidíme len rôzne krízy, Grécko je na tom po siedmich rokoch horšie ako na začiatku a vidíme len ďalšiu snahu všetko vysedieť. Tá snaha nesie jednoznačne jej pečať.

Ako dlho teda?

Nemci sú veľa disciplinovaní a nemajú radi zmeny. Všimnite si, že od konca vojny mali iba osem predsedov vlády. Adenauer, Erhard, Kiesinger, Brandt, Schmidt, Kohl, Schröder, Merkelová. A tí traja poslední vládnu už od roku 1982, teda po dlhých 33 rokov! Hoci je teda Merkelová stopercentný politický zombie, tak jej odchádzanie bude pre Nemcov zložité. Už teraz sa režú v Drážďanoch každý pondelok medzi sebou. Zimu kancelárka ešte zrejme vydýcha, ale isté to nemá. Nemci najprv musia pochopiť, že je to politická extrémistka, ktorá hlása úplne krajné názory. Názory nepraktické a škodlivé. Je pekné, že je na imigrantov dobrá, ale to mala vstúpiť do kláštora – nie do politiky. Ako sa kolotoč zase s imigrantmi na jar rozbehne na plné obrátky, bude jej „dohodnutá“ rezignácia a začne sa náprava. Takže: jeden až osem mesiacov. Potom nastane zložitá náprava tej pohromy. Však vzhľadom na právo na sceľovanie rodín bude v Nemecku, tak ako tak, o päť miliónov ľudí viac… A problémy z toho vyplývajúce zostanú už navždy nezabudnuteľným extrémistickým a vykoľajeným politickým odkazom Angely Merkelovej.
 

Karel Kříž je absolventom Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Prahe. V rokoch 1985-1990 pracoval na Ekonomickom ústave ČSAV. V prvej polovici deväťdesiatych rokov bol najprv šéfom ekonomickej redakcie Lidových novín, potom niekoľko rokov aj zástupcom šéfredaktora. V rokoch 1996-98 bol poradcom predsedu Fondu národného majetku a členom riadiacich orgánov niekoľkých veľkých firiem. Od roku 1999 podniká. Je členom predstavenstva spoločnosti VALUE ADDED.
- Reklama -