Márnomyseľnosť, márnomyseľnosť. No veľa toho nedosiahol, hodnotí Schwarzenberg polčas úradovania Zemana. A pridal aj názor na jeho cestu do Číny

0
Karel Schwarzenberg (Autor: Hans Štembera)

Ako vo všeobecnosti vnímate návštevu prezidenta Miloša Zemana v Číne?

Je to trošku prehnané, jedna návšteva za rok stačí. Mal by zachovávať solidaritu so štátmi Európskej únie a štátmi Severoatlantickej aliancie. Koniec koncov, týmto spolkom nie je dobré vzdorovať.

Domnievate sa, že jeho prítomnosť v Číne môže zmeniť obraz o Českej republike v Európskej únii alebo vo svete?

Nezlepší sa. Samozrejme, ide o to, čo sa deje v súkromnom živote. Vidíme, že ľudia nás posudzujú na dedine, v malom meste, v Prahe aj vo svete podľa toho, s kým sa stretávame. Kto nás pozýva, s kým sedíme v krčme, koho pozývame my. Podľa toho ľudia posudzujú. V politike to funguje rovnako.

Je známe, že prezident sa snaží nadviazať, ale aj obnoviť kontakty medzi našou republikou a Čínou, rokuje s investormi a podobne. Ako to vidíte v tomto kontexte?

Aké obnovovanie? Tieto vzťahy stále existovali, s Čínou máme diplomatické aj obchodné vzťahy a obchod s Čínou v priebehu posledných rokov vzrástol. Neviem, kde by sa mal obzvlášť zmeniť výsledok, k čomu to vedie. Zdôvodnenie obchodnou diplomaciou sa mi zdá trochu prázdne, jedná sa o snahu porovnávať sa s najmocnejšími mužmi sveta, ako je Putin a ďalší podobní politici. Každý si zvolí svoju spoločnosť podľa toho, ako sa mu to hodí.

Môže byť toto jedinou motiváciou prezidenta, nejde zároveň o niečo iné?

Aj hospodárstvo možno hrá určitú úlohu, ale pozrite sa na výsledky jeho politiky. Stačí sa pozrieť na čísla a potom o tom môžeme diskutovať, keď začneme predkladať fakty.

Prečo to teda Miloš Zeman robí? Čo ho vedie k takýmto návštevám?

Márnomyseľnosť, márnomyseľnosť, márnomyseľnosť. Márnomyseľnosť ako v prípade mnohých politikov, ktorí chcú vládnuť a presadiť sa. On bude tým jedinečným zo Západu, ktorý bude stáť medzi týmito mocnými pánmi. Je to márnomyseľnosť.

Ako hodnotíte prezidenta Miloša Zeman v polovici jeho volebného obdobia?

Nie som veľmi nadšený. Množstvo vecí sa mu nepodarilo. Nepodarilo sa mu zlepšiť obraz Českej republiky v zahraničí a ukazujú to aj prieskumy. Nepodarilo sa mu, povedzme, dosiahnuť zmierenie rôznych táborov v Čechách.

Čo mohol teda urobiť lepšie?

Primárnou úlohou hlavy štátu je, aby mal nad straníckymi hádkami nadhľad, aby sa snažil o zmierenie, nie aby niečo podnecoval, ako napríklad teraz v tom provokovaní ohľadne utečencov. Mohol by to zhoršiť.

Václava Havla si pamätáme ako revolučného prezidenta, Václava Klausa ako kritika a ekonóma. Ako si podľa vás budeme pamätať Miloša Zemana?

Jeho volebné obdobie sa ešte neskončilo, ale obávam sa, že to bude rozporuplné.

Ako môžu prezidentovi prospieť či uškodiť ľudia združení okolo neho? Napríklad Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a ďalší?

To záleží na jednotlivcovi. Podľa tvrdenia, že Mynář nemá osvedčenie, čo by v jeho pozícii mať mal, to je jedna kapitola. Kmoníček je veľmi inteligentný a skúsený diplomat, má svojrázne názory a mnohí kolegovia na neho žiarlia. O tom, že patrí k inteligentným diplomatom, niet pochýb. O Ovčáčkovi, pretože som bol svojho času hovorcom a niečo o tej profesii viem, radšej nebudeme diskutovať.

Miloš Zeman nemá vo všeobecnosti rád novinárov. Niekto tvrdí, že novinári zasa nemajú radi Zemana. Kto za takýto vzťah môže? Sú novinári na prezidenta zbytočne tvrdí?

Povedané s odpustením, keď svedčí sto ľudí proti jednému, tak ja predpokladám, že má pravdu tých sto ľudí. Samozrejme, keby neznášal len niektorých novinárov, prosím, ale on nadáva všetkým a tým najhrubším spôsobom. To je tiež zaujímavé, pretože novinár takto hlave štátu nadávať nemôže. Je to divné.

Čo si myslíte o posledných krokoch Andreja Babiša? Evidentne chce mať pod kontrolou podnikanie v republike. Pomôžu mu tieto kroky alebo budú pre Čechov skôr stratové?

Mám dojem, že je nervózny. Prekročil vrchol kariéry a ľudia prichádzajú na to, že z mnohých sľubov sa zatiaľ nič nezrealizovalo. Na rade sú tie blbé pokladnice, čo smeruje k obmedzovaniu ich slobody. Takže on už je nervózny oprávnene.

Myslíte si, že má pocit, že sa pod ním trasie stolička?

Nie, on zostane vo vláde až do konca, o tom niet pochýb. Má svojich poslancov v parlamente. Ale nepredpokladám, že v najbližších voľbách bude mať taký úspech, ako mal doteraz.

autor: Zuzana Koulová

- Reklama -