Máme si azda do Trnavej Hory zavolať Cavendisha? Bývalý šéf železníc, ktorý rozdal zlaté padáky, ide zabojovať v Banskobystrickom kraji

0
Pavel Kravec (Autor: TASR)

V našom prvom rozhovore ste povedali, že vaša kandidatúra na starostu obce nebola náhoda, lebo svoju rodnú dedinu máte rád. Môžeme povedať, že ani vaša budúca kandidatúra na poslanca BBSK nie je náhoda?

Nič nie je náhodné, všetko má svoje príčiny aj súvislosti. Teda, aj keď sa aj po troch rokoch starostovania pokladám len za „starostovského učňa“, na to, aby som pre obec a lokálny región presadil napríklad lepšiu údržbu komunikácií, je starostovská stolička primalá a nie je súčasťou stola, kde sa rozdeľujú finančné zdroje.

Začali ste so zberom podpisov. Čo vás prinútilo k tomuto rozhodnutiu?

Chcem kandidovať ako nestranícky kandidát a teda musím splniť zákonom predpísanú podmienku získania platných 400 súhlasných podpisov voličov nášho žiarskeho volebného obvodu.

V minulosti ste patrili do vrcholovej politiky, konkrétne ste boli jeden zo zakladajúcich členov „starého“ KDH. Z vrcholovej politiky ste odišli a teraz sa vraciate do tej krajskej ako nezávislý. Prečo?

Zo strany som vystúpil po známej kauze „zlatých padákov“, ktoré boli súčasťou politického boja Smeru proti KDH. Nepoškodzovať stranu som považoval za svoju povinnosť a teda moje vystúpenie zo strany bolo logické, ale takýto prístup je aj prejavom politickej kultúry v demokracii. Zlatý padák som rozdal na dobročinné ciele, za celú ich históriu ako jediný.

Viete, že „zlaté padáky“ dodnes existujú aj napriek tvrdeniu R. Fica, že ich zrušil, len sa o tom nepíše? Ktovie prečo? (úsmev)

Nezvažovali ste, resp. nekontaktovali ste svoju bývalú stranu, aby vás podporili? KDH, OĽaNO-NOVA a SaS sa spojili, aby postavili spoločného kandidáta proti Marianovi Kotlebovi.

Priatelia z KDH ma oslovili s ponukou byť na ich kandidátke. Práve z uvedených dôvodov som to odmietol.

Neprichádzala do úvahy ani podpora iných politických subjektov?

Nie.

Čo iní podporovatelia?

Dostávam veľa podporných a priaznivých stanovísk k mojej kandidatúre na nezávislého kandidáta na poslanca BB VÚC.

Banskobystrická župa je najviac sledovaná zo všetkých krajov. Čo je vaša vízia? Čím chcete zabojovať o hlasy voličov?

Pragmatizmom. Politika VÚC je o riešení praktických záležitostí, ako je už spomínaná údržba ciest, fungovanie sociálnych a kultúrnych zariadení, ale je aj o rozvoji regiónu v rozsahu kompetencií VÚC. Však je nemysliteľné, aby nám zanedbanie jarných opráv cestných výtlkov súčasné vedenie vucky zdôvodňovalo, že sa museli sústrediť na obce, cez ktoré sa konali preteky Okolo Slovenska, alebo príde Sagan a pod. Máme si azda do Trnavej Hory zavolať Cavendisha?

Trúfate si na svojich protikandidátov? Viete, kto sú horúce želiezka v ohni?

Najvačšími konkurentmi sú súčasní poslanci z radov úspešných starostov a lekárov,
ktorí už majú medzi voličmi svoje renomé, ale aj ja mám čo ponúknuť okrem slušnosti a odbornosti.  Mám dobré starostovské výsledky a v niektorých oblastiach som dokonca priekopník, napr. v transparentnosti. Ako prvý na Slovensku som začal zverejňovať svoje starostovské  rokovania a stretnutia, čo vo svojom blogu ocenila aj Transparecy International. Toto budem robiť aj v prípade zvolenia za poslanca VÚC.

Koľko podpisov máte vyzbieraných?

Podpisy zbieram nielen ja, ale aj moji priatelia a priaznivci a hovoriť o počtoch je zbytočné, lebo ak nemáte 400 + zhruba 100 ako rezervu pre prípady neplatných podpisov, to je akoby ste nemali nič.

Aké sú reakcie okolia na vašu ambíciu stať sa vuckárskym poslancom?

Reakcie sú rôzne, podporné aj vyčítavé, napr. či som už nemal politiky dosť? Ja  im hovorím, že politika je len prostriedok a nie cieľ. V tomto prípade je cieľom zlepšenie toho, čo poslanci VÚC v kraji môžu zlepšiť.

V prípade, že sa vám podarí uspieť, vzdáte sa starostovskej stoličky v Trnavej Hore?

Byť  poslancom VÚC nie je ani o honore, ani o odmene, ktorá je len symbolická, ale o presadení toho, čo vidím ako starosta obce za potrebné v našom regióne presadiť. Obe funkcie sú takpovediac kompatibilné a vzdať sa niektorej z nich by znamenalo stratu kontaktu s realitou všedného dňa občana.

- Reklama -