Mali sme lepšie výsledky ako v parlamentných voľbách, stále rastieme. Kotlebovi nie je čo vyčítať, tvrdí Uhrík a prezrádza plány ĽS NS

0
Poslanci ĽSNS Milan Uhrík (vľavo) a Marian Kotleba (Autor: TASR)
Kandidovali ste v Nitrianskom kraji na post predsedu, ale neuspeli ste v konkurencii, a nakoniec zvíťazil doterajší župan Milan Belica. Bolo to podľa vás len vďaka podpore koaličných zoskupení alebo je za tým niečo viac? 
 
Čo sa týka mojej kandidatúry, tak to nevnímam ako nejakú porážku alebo prehru. Treba si uvedomiť, že politike sa venujem od zvolenia do parlamentu, teda len jeden a pol roka. Za ten čas sa mi podarilo obsadiť tretie miesto veľmi tesne za druhým kandidátom, keďže rozdiel medzi mnou a pánom Jánom Greššom bol len veľmi malý. Ďalej treba dodať, že proti mne stáli kandidáti, ktorí sa politike venujú už dlhé desaťročia. Pán Belica je verejne známa osoba v Nitrianskom kraji, každý ho tam pozná, je šestnásť rokov županom, mal podporu troch veľkých, silných, koaličných strán. Keď spočítame len rodinných príslušníkov týchto strán a všetky okresné úrady, teda ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom na tieto strany napojení, tak je to obrovská masa voličov, ktorá to musela prevalcovať. Mňa to vôbec neprekvapuje. Tak isto to platí aj v prípade pán Grešša. Je to herec, ktorý bol vyše desať rokov riaditeľom najväčšieho divadla v Nitrianskom kraji a pozná ho takmer celé Slovensko. 
 
Podľa vás boli teda vaša kampaň a výsledok v Nitrianskom kraji úspešné?
 
Áno, vzhľadom na to, akú objektívnu pozíciu máme, tak to bolo veľmi dobré umiestnenie a v budúcnosti budeme pracovať na tom, aby sme sa zlepšili. Stanem sa poslancom župného (krajského) zastupiteľstva, budem behať po kraji a o päť rokov bude situácia vyzerať úplne ináč. Predpokladám, že v nasledujúcich voľbách nebude kandidovať ani pán Belica, ani pán Greššo, pretože budú ďaleko po sedemdesiatke, čiže to bude potom úplne iné. 
 
Čo hovoríte na volebnú účasť? Považujete za úspech, že v niektorých krajoch prišla voliť niekde necelá štvrtina alebo tretina z celkového počtu oprávnených voličov?
 
Volebná účasť bola lepšia, ako bola v posledných župných voľbách, ale určite nebola nejaká senzačná ani geniálna. Ťažko hovoriť o tom, že tí, ktorí boli zvolení, sú reprezentanti väčšiny, to ani zďaleka nie. Vyhrala tá najväčšia menšina. 
 
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) došlo k netradičnému spojeniu koalície a opozície, keď strany podporili Jána Luntera, aby porazili ĽS NS. Čo si myslíte o tejto taktike?
 
Zďaleka to nebolo férové ani korektné. Tieto štandardné strany dokázali, že im vôbec nejde o program alebo nejaké hodnoty, ale iba o to, aby za každú cenu získali kraj a možnosť rozhodovať o kšeftoch a zákazkách tak, ako o tom rozhodovali pred tým. Proti nám a proti Marianovi Kotlebovi sa postavilo v BBSK sedem politických strán, ktoré podporili pána Luntera. To je sedemnásobná presila len proti nám a to nehovorím o mediálnej presilovke, v ktorej niektoré médiá dávali pánovi Lunterovi obrovský pozitívny priestor. Nám nedávali žiaden takýto priestor, naopak písali o nás len negatívne, čiže tu nemožno hovoriť o nejakom vyrovnanom súboji. 
 
Myslíte si, že sa táto negatívna kampaň, o ktorej hovoríte, podpísala na celkových výsledkoch strany ĽS NS a budú vyvodené nejaké vnútrostranícke dôsledky z týchto volieb do VÚC? 
 
Vnútrostranícky si nemáme čo vyčítať. Proti takej presile, akej čelil Marian Kotleba, by nikto neuspel. To sa nedá, keď sa proti vám postavia všetci plus médiá. Marianovi Kotlebovi nemáme čo vyčítať. Držal sa veľmi statočne a dovolím si povedať, že nikto na Slovensku by proti takej presile nedosiahol lepší výsledok, ako dosiahol on. Nevidím to ani ako prehru pre Ľudovú stranu Naše Slovensko, lebo v BBSK volilo ĽS NS alebo Mariana Kotlebu o 80 percent viac voličov, ako ich v kraji volilo našu stranu v parlamentných voľbách. V porovnaní s parlamentnými voľbami nás jednoducho volilo viac ľudí. Sme rastúca strana, ideme stále dopredu, ale stále to matematicky nestačilo, aby sme vyhrali voľby proti takej veľkej presilovke. 
 
Smer podľa analytika Eduarda Chmelára „zožal, čo zasial“ zmenou volieb do krajských samospráv na jednokolové. Súhlasíte s tým, že Smer si touto zmenou takpovediac podpílil konár, na ktorom sedí?
 
Vyzerá to tak. Keď sa o jednokolovej voľbe v parlamente hlasovalo, my sme sa zdržali, pretože sme povedali, že je nám to jedno. V každom prípade sme boli pripravení zabojovať o čo najlepší výsledok. Strany vládnej koalície si však odhlasovali jednokolovú voľbu, išli do volieb spoločne a mysleli si, že to prevalcujú, ale nakoniec sa im to vypomstilo. Čiže plánovali, ale nevyšlo im to. 
 
Po voľbách do VÚC sa hovorilo o prekreslení politickej mapy na Slovensku v súvislosti so stratou podpory, ktorú utrpela koalícia, respektíve jej kandidáti v krajoch. Je to podľa vás znak toho, že dôvera ľudí v tieto, ako vy hovoríte „tradičné strany“, je na ústupe?
 
V každom prípade je tu cítiť istý trend. Koaličné strany nedosiahli ani zďaleka taký úspech, aký predpokladali, to je evidentné. Druhý, tiež smutný pohľad je, že vyhrali zástupcovia opozície, z ktorých sú mnohí takzvaní kiskoidi, teda zástupcovia kvázi nezávislého prúdu, pričom je jasné, že nezávislí nie sú. Iba zneužívajú značku nezávislosti na to, aby presadzovali svoje štandardné opozičné záujmy a to isté platí aj v prípade poslancov. Tento trend sa prejavil aj na tom, že veľmi veľa nezávislých poslancov sa v krajských voľbách presadilo a pritom sa tak len tvária. 
 
Novozvolení župani aj krajskí zastupitelia budú pri moci päť rokov, aby boli v roku 2022 voľby do VÚC naraz s tými komunálnymi. Aký je plán ĽS NS na toto obdobie? Bude sa strana snažiť znova ovládnuť BBSK, prípadne rozšíriť svoje regionálne pôsobenie?
 
Získali sme dve miesta poslancov v zastupiteľstvách a určite sa budeme intenzívne angažovať v regiónoch. Primárne v Bankskobystrickom a Nitrianskom kraji, ale aj ďalších, a čo sa týka BBSK, tak si myslím, že nebudeme mať nejakú super náročnú prácu. Je totiž len otázka času, keď začnú u pána Luntera spomínať potrebu nejakého úveru a začnú sa vyhovárať, že sme niečo zanedbali, poberú 20-, 30-miliónové úvery, aby sa porozdávali kšeftíky a to sa určite stane. Je to len otázka času. My sa budeme prizerať, sledovať a kritizovať. Poznáme veľmi dobre kraj a vieme, ako sa veci dali a dajú robiť efektívne. Po piatich rokoch im vystavíme odpočet práce a porovnáme to, čo sme dokázali my, s tým, čo dokážu oni. Som presvedčený, že výsledok bude jednoznačný a ľudia si uvedomia, že zase raz skočili na sladké reči. 
 
- Reklama -