Mainstreamové médiá potláčajú informácie. Európska únia si kope vlastný hrob. Predseda bavorskej AfD približuje situáciu v Nemecku

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Stranícke preferencie CDU/CSU rastú a aj s ohľadom na úspech v krajinských voľbách v Severnom Porýní-Vestfálsku, keď už tretíkrát utrpela SPD porážku, to vyzerá, že kancelárka Angela Merkelová hrá zase prvé husle. Nepriaznivý trend pre CDU/CSU, ktorý sme sledovali minulý rok, sa otočil. Čím to podľa vás je? Čo zapôsobilo na nemeckú verejnosť?

Cez zimu neprichádzali žiadni ďalší migranti a tí, ktorí prišli na jar, nie sú na očiach. Správy o denne páchaných násilnostiach, krádežiach a prepadnutiach sa potláčajú. Nemeckému obyvateľstvu sa skrátka vytvára ilúzia, že je všetko v poriadku.

Mainstreamové médiá potláčajú informácie. Len jeden príklad za všetky: Znásilnenie a následná vražda študentky Marie L. afganským migrantom Husseinom K. vo Freiburgu vzbudili medzinárodnú pozornosť. V deň, keď televízne spoločnosti od USA cez Rusko až po Japonsko o tomto prípade informovali vo svojich spravodajstvách, sa verejnoprávna ARD rozhodla túto správu neumiestniť do večerných televíznych novín. Oficiálne zdôvodnenie znelo, že ide o udalosť lokálneho významu…

Historik a analytik think tanku Institut Václava Klause Aleš Valenta pravidelne sleduje situáciu v Nemecku. „Stav, keď sa politik, ktorý spôsobil migračnú katastrofu fatálnych rozmerov, môže za rok a pol po tom tešiť podpore viac ako 60 percent občanov, je možný len v Nemecku,“ komentoval vzostup Merkelovej pre Parlamentné listy. Hovorí o Nemecku ako o krajine, ktorej mentalitu utvára nenapodobiteľný mix katastrofálnych dejín, zlého svedomia, silne vyvinutej stádovosti, mimoriadnej ekonomickej výkonnosti a presvedčenia o vlastnej schopnosti byrokraticky a administratívne zvládnuť všetko“. To sú pomerne ostré slová, ako to vidíte vy ?

To je trefný opis z perspektívy historika. Doplnil by som ho ešte o postreh, že existuje takmer bezhraničná politická naivita a nekritická viera vo fungovanie demokracie, hlavne u občanov socializovaných v bývalom západnom Nemecku. Občania bývalej NDR sú oveľa kritickejší. Tí, ktorí zažili komunizmus, vidia mnohé paralely medzi súčasnou situáciou v Nemecku a atmosférou v spoločnosti koncom osemdesiatych rokov v bývalom východnom bloku.

Výsledky v Porýní-Vestfálsku sú debaklom pre SPD. Prečo zmizol „efekt Schulz“? Môže to znamenať začiatok trendu, ktorý skutočne vydrží až do volieb do Bundestagu? Dá sa predpokladať, že Angela Merkelová sa stane opäť nemeckou kancelárkou?

Celý hype okolo Schulza bol iba umelo vytvorenou bublinou. Bol to pokus navodiť duel medzi Schulzom a Merkelovou. Inak hrozí duel medzi AfD na jednej strane a systémovými stranami na druhej strane, čo by však nahrávalo AfD, takže to nie je v záujme všetkých ostatných. Táto umelo vytvorená bublina spľasla veľmi rýchlo. SPD prehrala v troch krajinských voľbách po sebe. Tá strana nemá čo ponúknuť. Zelení živoria okolo piatich percent, komunisti sa v Porýní-Vestfálsku nedostali do parlamentu a socialisti stratili. Ide o všeobecný celoeurópsky trend – ľavica je na ústupe. Jej ideológia je produktom konca devätnásteho storočia, svoj zenit mala v dvadsiatom storočí. Ale my už žijeme v 21. storočí.

Martin Schulz

Martin Schulz. Zdroj: TASR

Ste spokojný s doterajšími výsledkami AfD? Mimochodom, médiá informujú o klesajúcich preferenciách a štiepení strany. Ukázal to vraj aj zjazd AfD v Kolíne nad Rýnom. Ako je to v skutočnosti?

Preferencie nám klesli, to je pravda. Prispeli k tomu aj vnútrostranícke súboje, a hlavne ich prehnane silná medializácia. Rôzne krídla však bojujú aj v ostatných stranách. Pripomínam niekoľko mesiacov trvajúci súboj medzi Seehoferom a Merkelovou. Ale len u nás z toho média robia hneď apokalyptické „štiepenie“. Z interného pohľadu musím povedať, že situácia je oveľa pokojnejšia, než ju médiá prezentujú. To, ako dopadne AfD vo voľbách, bude záležať nielen na tom, do akej miery sa budeme prezentovať ako jednotní, ale aj na mnohých externých faktoroch. Jedným z nich je miera prílivu ďalších migrantov. Zdá sa, že so stúpajúcimi teplotami narastá aj ich počet.

Môže sa zdať, že mnoho ľudí v Nemecku možno až tak otázku migračnej politiky nerieši. Aká je atmosféra a realita?

Opak je realitou. Problémy s migráciou a s bezpečnosťou sú momentálne otázky, ktoré hýbu spoločnosťou najviac. Preto sa ich chopili všetky ostatné strany. Minister vnútra Thomas de Maiziére mal nedávno v denníku Bild asi 6-stranový rozhovor. Nadpis znel: Nie sme burka. Martin Schulz sa len pred niekoľkými dňami vyjadril, že treba dôsledne vypovedávať kriminálnych migrantov. Ešte pred pár týždňami nám za rovnakú požiadavku nadával do nacistov.

Aké sú vaše osobné skúsenosti pri stretnutiach s ľuďmi, aké sú ich reakcie?

Reakcia je taká, že všetci, ktorí majú denný kontakt s migrantmi, zrazu chápu argumenty AfD. Budú nás voliť azda všetci policajti, požiarnici a zdravotné sestry.

Pýtate sa na reakcie. Tak tu mám jednu konkrétnu príhodu: Policajti v službe majú zákaz prejavovať akékoľvek politické preferencie. V uniforme nesmú navštevovať politické mítingy. Toto pravidlo veľmi striktne dodržiavajú a vo vlastnom záujme sa pred svojimi kolegami na verejnosti k politike nevyjadrujú. Na minulý míting našej strany dorazila hliadka. Starší policajt s mladšou kolegyňou skontrolovali, či je pred halou všetko v poriadku. Pozvali sme ich dnu. Ten policajt zdvorilo odmietol s poukazom na to, že sú v službe. A potom hovorí: „Nemusím ísť dovnútra, aj tak vás budem voliť.“ A to, prosím, pred svojou kolegyňou!

Eurokomisár pre vnútro Avramopoulos dal pred pár dňami Maďarsku a Poľsku, ktoré zatiaľ neprevzali žiadnych utečencov, mesačnú lehotu na zmenu prístupu. Ak to neurobia, začne podľa neho Komisia konanie pre porušenie európskeho práva, ktoré môže po niekoľkých stupňoch skončiť až na únijnom súde. Čo sa bude diať, dostanú pokutu? A k čomu tento prístup Bruselu povedie?

Tak týmto si Európska únia kope vlastný hrob. Každému, kto vie napočítať do piatich, musí byť jasné, že dnes sú to Poľsko a Maďarsko, zajtra to môže byť ďalší štát. Tu ide o záchranu suverenity členských krajín. Kto si ju chce zachovať, musí bojovať.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa už v Berlíne stretla s novým francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a dohodla sa s ním na veľmi úzkej spolupráci. Obaja vyjadrili podporu ďalšej integrácii a silnejšej menovej únii. Čo z toho pre Európu podľa vás vyplýva, prípadne zvlášť pre Nemecko? Čo môže kombinácia Macron – Merkelová znamenať?

Vyzerá to na ďalšie absolútne bezohľadné utužovanie unifikácie Európskej únie. Tí dvaja budú EÚ tlačiť stále ďalej k európskemu superštátu, zavedú eurobondy, spoločné sociálne poistenie a európske dane. Koniec koncov, s týmto cieľom Macrona a celé to jeho „hnutie“ vykopali zo zeme.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty

Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty. Zdroj: TASR

- Reklama -