Ľudia nedôverujú štátu, trápi ich upadajúca morálka a tolerovanie korupcie. Žena, ktorá chce kandidovať na prezidentku nielen o stretnutiach so Slovákmi

0
Bohumila Tauchmannová, riaditeľka INCOMA Slovakia (Autor: TASR)
Keby ste mali samú seba zaradiť do nejakého politického prúdu, ktorý by to bol? Zjednodušene povedané, chcete by skôr konzervatívna alebo liberálna kandidátka?
 
Som zástancom liberálno konzervatívneho politického prúdu nazývaného aj moderný kozervativizmus. Liberálne hodnoty a postoje zastávam hlavne vosobnej a ekonomickej oblasti. To znamená voľný trh, štíhlejší štátny aparát a nízke dane. Som nekompromisným zástancom dodržiavania zákonov prostredníctvom skutočne nezávislých súdov a silových zložiek štátu. Som zástancom motivácie ľudí k pracovitosti, dodržiavania morálky a slušnosti. Kladiem dôraz na rodinu, tradície a národnú hrdosť.  
 
Boli ste niekedy členkou politickej strany?
 
Nie nikdy som nebola členkou žiadnej politickej strany a ani v budúcnosti sa nechystám do žiadnej vstúpiť a ani ju zakladať. 
 
Na svoju kandidatúru zbierate podpisy pod heslom: Za zdravý rozum a na rovnomennom webe píšete, že ste sa rozhodli pokúsiť kandidovať na funkciu hlavy štátu, pretože podľa vás majú niektorí ľudia pocit, že sa nedovolajú spravodlivosti. Hovoríte o morálnom úpadku aj únave spoločnosti aj úpadku dôvery voči štátu, ale čím je podľa vás toto všetko spôsobené? 
 
To, čo som napísala na webovú stránku takto pred rokom, sa mi potvrdilo počas môjho trištvrte ročného putovania po slovenských mestách ako správny predpoklad prevládajúcej nálady v spoločnosti. Rozprávam sa s ľuďmi a sú naozaj unavení z toho, že sa neriešia starosti bežných občanov. Zákony sú postavené tak, aby boli výhodné pre úzku skupinu ľudí. Nedôverujú štátu a jeho inštitúciám. Mnohí už stratili aj nádej, že sa bude dať situácia zlepšiť tak, aby sa dovolali spravodlivého riešenia, lebo cítia úzku previazanosť ekonomickej a politickej moci.  Zvyknú mi na ulici hovoriť „keď máš peniaze aj spravodlivosť si kúpiš“. Ďalším problémom o ktorom  hovoria je poukázanie na nízku zodpovednosť či už politikov, alebo štátnych úradníkov za svoje rozhodnutia. Porovnávajú ich zodpovednosť za svoje činy so zodpovednosťou radových občanov, alebo malými živnostníkmi a podnikateľmi. Vidia rozdiely v neprospech občana. Taktiež ich trápi upadajúca morálka v spoločnosti. Napríklad, tolerovanie korupcie ako bežného pracovného postupu. Musím s nimi v tomto len súhlasiť. Ale nesúhlasím s nimi v tom, že je tento stav nemenný.
 
Preto som sa rozhodla kandidovať na post prezidentky Slovenskej republiky, aby som s pomocou občanov napomohla meniť tento nelichotivý stav v našej spoločnosti. Myslím si, že zdravý rozum zvíťazí. Verím občanom Slovenska, že sa postavia za zmeny v spoločnosti, ktoré chcem presadzovať a ktoré sami trefne pomenovali v našich rozhovoroch v uliciach miest Slovenska, v ktorých si osobne ako nezávislá, občianska kandidátka už pol roka zbieram podpisy pod petíciu, ktoré musím v počte minimálne 15 000 vyzbierať, ak chcem kandidovať na prezidentku Slovenskej republiky.  Päťdesiat miest som už prešla. Do jesene ma čaká návšteva ďalších sto. Teším sa na túto púť poznania, ktorá ma zavedie nielen do duše našich občanov, ale do mnohých nádherných kútov Slovenska.
 
Vyjadrili ste sa, že chcete byť občianskou kandidátkou bez podpory finančných skupín a politických strán. Nerozmýšľali ste ani nad prijatím, keď už nie finančnej, tak aspoň politickej podpory niektorej zo strán či politikov, ak by sa táto možnosť naskytla? 
 
Moje vnútorné morálne nastavenie mi hovorí, že ak tvrdím o sebe, že som nezávislá, tak prijatím takejto podpory by som nezávislosť stratila. Som hlboko presvedčená, že prezident republiky, ak má byť prezidentom všetkých občanov a preto sa musí pozerať na svet občianskou optikou. Riadiť sa svojim svedomím, radiť sa s odborníkmi a pohybovať sa v medziach zákonov. 
 
Je podľa vás správne, keď dáva prezident v úrade najavo svoju politickú orientáciu a stavia sa jednoznačne na stranu opozície alebo koalície? 
 
Dávať najavo svoju politickú orientáciu nie je správne. Avšak dať najavo svoje postoje a vysvetliť ich, to určite áno.
 
Čo si myslíte o zmenách vo vláde, ktoré nastali po protestoch vyvolaných vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Súhlasíte s tvrdením, že v tomto prípade nahradila ulica opozíciu, keď pod tlakom protestov odstúpil premiér aj minister vnútra? 
 
Ulica nenahradila opozíciu. Ulica povedala svoje rázne nie, dokonca to bol odkaz všetkým politikom v tom zmysle, že raz pohár trpezlivosti občanov prekypí a strunu nehodno naťahovať donekonečna. Myslím si, že vzopätie ulice bol pre nich nečakaný šok. Jediným riešením zastaviť úplný pád vlády a upokojenie spoločnosti boli ústupky vo výmene politickej špičky. Pozitíva takejto reakcie občanov vidím do budúcnosti  aj v tom, že občianska verejnosť sa stala sebavedomejšou. Aktívne sa zaujíma o zlepšenie transparentnosti chodu štátu a vyžaduje túto nápravu od politikov.
 
Nechcem, aby ste hodnotili, ale čo si myslíte o rozhodnutí Andreja Kisku opätovne nekandidovať na prezidenta a následnom vyhlásení, že do konca roka oznámi ako bude ďalej v politike postupovať?
 
Tieto rozhodnutia pána prezidenta Andreja Kisku vnímam v rovine jeho osobného rozhodnutia. Má na takéto rozhodnutia také isté právo, ako každý iný občan Slovenska.
 
Sú podľa vás súčasné právomoci prezidenta SR dostatočné? Ktoré z nich považujete za najdôležitejšie a akú úlohu by podľa vás mal prezident v našej spoločnosti plniť? 
 
Súčasné právomoci prezidenta sú dostatočné. Záleží len na tom, ako ich prezident dokáže napĺňať. Najdôležitejšou úlohou je byť morálnou oporou a vzorom pre občanov, lebo len zmenou morálneho nastavenia spoločnosti príde postupne k prirodzenému zlepšeniu v každej oblasti spoločnosti.
 
Aký je váš postoj k členstvu Slovenska v nadnárodných organizáciách ako je EÚ alebo NATO? 
 
Súhlasím so zahraničnopolitickým smerovaním Slovenska. Členstvo v týchto organizáciách vnímam ako určitú záruku demokracie na Slovensku. 
 
Čo si myslíte o predkladanom návrhu zákona o interrupciách, s ktorým prichádzajú do parlamentu poslanci ĽS NS?
 
Keďže na Slovensku dlhodobo klesá medziročne počet interrupcií, nemyslím si, že treba tento zákon otvárať. Lebo ak zákon spĺňa cieľ, tak je dobre nastavený. Prijatím tvrdšieho zákona v oblasti interrupcií by sme vyvolali vlnu záujmu o tzv. „potratovú turistiku“, ktorá prekvitá  v susednom Poľsku. Nateraz máme v spoločnosti oveľa závažnejšie spoločenské témy, ktoré treba momentálne riešiť. Vnímam túto tému aktuálne v rovine politického marketingu. Platí v ňom jednoduchá zásada. Keď potrebujem upriamiť pozornosť na seba, alebo odvrátiť pozornosť od nepohodlných tém, tak vytiahnem populistickú, alebo kontroverznú tému.
 
Nie ste jediná žena, ktorá sa chce uchádzať o post prezidenta SR. Je podľa vás Slovensko pripravené na prvú ženu v prezidentskom paláci? 
 
Áno, je. Osobne som predpokladala, že  spoločnosť je už pripravená prijať ženu ako prezidentku SR. Potrebovala som si najprv odpovede na mnohé témy overiť priamo u občanov. Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo som na začiatku kampane v septembri minulého roka neusporiadala tlačovú konferenciu k mojej kandidatúre, ale začala som najprv putovať po Slovensku. V prvom rade som si chcela zistiť reakcie a názory občanov na rôzne otázky. Výsledok nálady z ulíc na vašu otázku je taký, že mnohí by na prezidentskom stolci uvítali práve ženu. 
 
Ako vnímate nepomer žien vo vedúcich pozíciách, či už podnikateľských alebo politických? Zlepšuje sa to aj na Slovensku alebo je to len zdanie, že žien – líderiek je v uplynulých rokoch stále viac?
 
Keď porovnám pomer žien vo vedúcich funkciách za posledných 30 rokov, určite sa to zlepšuje. Pozitívna je aj tá skutočnosť, že sa zrýchľuje dynamika rastu podielu žien – líderiek nielen v podnikateľských, ale aj politických kruhoch. A možno sa dočkáme o pár desaťročí opačnej štatistiky…
 
Bohumila Tauchmannová bola za národné vzdelávacie projekty „Kvalita z našich regiónov“ a „Pýtajme si slovenské“ dvakrát nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo. Za svoju prácu v oblasti vzdelávania odbornej verejnosti ju Zväz obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky ocenil najvyšším vyznamenaním „Merkúrov rad“. 
 
- Reklama -