Liberál Galko pre PL: Facka štekajúcemu Blahovi je v poriadku. A kotlebovci? Možno nás prekvapia. Dobrý návrh im podporím

0
Ľubomír Galko (Autor: SITA)

Vyjadrili ste sa na Facebooku, že bude zaujímavé sledovať, či poslanec Ľuboš Blaha po vstupe kotlebovcov do parlamentu nezmení rétoriku. Ako ste to mysleli?

Pán Blaha často vykrikuje a vyvreskuje z horného radu a vyslovene uráža často aj poslancov o generáciu starších. Nazýva ich, s prepáčením, bezcharakternými sviňami, nemorálnymi prasatami a robí to len preto, lebo vie, že poslanci, ktorí tu boli doteraz, majú svoju úroveň, a že nikto z nich mu za to facku, ktorú by si za to zaslúžil, nedá. Aj keď niektorí, vrátane mňa, už k tomu boli veľmi blízko. Tiež som si to v poslednej chvíli rozmyslel, a povedal som si, že tú kultúru zachovám.

Čiže myslel som to presne tak, ako som to povedal, a teda, že to bude zaujímavé, či bude on takýmto spôsobom urážať ľudí, u ktorých nebude mať istotu, že túto pomyselnú hranicu neprekročia. Sami ste videli týchto poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko. Viacerí z nich sú asi častejšie v posilňovni ako pri študovaní zákonov. U nich nie je celkom isté, ako sa zachovajú, a bude veľmi zaujímavé sledovať, či Blaha bude tam ako taký pudlík vyštekávať z horného radu naďalej len po slušných poslancoch, pri ktorých bude vedieť, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa mu nestane to, že niekto z nich by si to s ním ručne stručne vysvetlil… Alebo či bude vyskakovať aj po takýchto poslancoch, pri ktorých človek nevie, čo od nich má čakať. Len takto som to myslel, nijako inak. Zbrane, samozrejme, do parlamentu nepatria. Tu sa nebojuje zbraňami.

Takže podľa vás by bolo v poriadku, keby niekto dal pánovi Blahovi za prípadné urážlivé vyjadrenia facku?

Áno. Keby pán Blaha niekomu povedal, že je nemorálne prasa a to, podľa neho nemorálne prasa, by to dokázalo, že by mu jednu paclo, tak u mňa by to bolo úplne v poriadku, ale, samozrejme, potom ten človek, ktorý by mu struhol, by niesol následky, lebo to môže byť trestný čin. Vieme, že keď poslanec Hlina zaútočil na poslanca Martvoňa, tak to bol pomaly trestný čin. Takže človek, ktorý by si to s ním takto ručne stručne vybavil, nech nesie potom následky svojho konania. To je aj dôvod, pre ktorý si to mnohí poslanci rozmyslia, lebo potom nasledujú ďalšie veci – strata mandátu.

To znie tak, akoby príchod poslancov ĽS NS bol, podľa vás, v niektorých prípadoch pozitívom…

To si myslím, že nebude. Keby som to mohol ovplyvniť, tak ja by som ich nechcel v tom parlamente, lebo oni zastávajú názory a hodnoty, z ktorých drvivá väčšina sú nezlučiteľné s mojím videním sveta. To, čo oni hlásajú a čo majú v programe, ak sa to vôbec dá nazvať programom, je niečo, čo ja odsudzujem. Ja by som bol najradšej, keby bolo v parlamente 150 saskárov, aj keď sme v rámci strany rôzne krídla a máme na určité veci rozdielny názor, základné hodnoty nás všetkých spájajú. Ale na druhej strane, keď ich ľudia zvolili, tak tu budú tých 200-tisíc voličov zastupovať. Aj keď pani Valová je veštkyňa, keby som sa mal ja zahrať na veštca, tak si myslím, že oni nebudú veľkým prínosom pre parlament. Prínosom sú ľudia, ktorí naozaj pracujú, ktorých často ani nevidíte na kamere, ale, jednoducho, odborne pracujú a prinášajú odborné návrhy…

A potom je dobré, keď sú tu aj bojovníci proti korupcii, ako sú v našej strane, ale napríklad aj v hnutí OĽaNO, ale nestačí, s prepáčením, len vykrikovať spoza pultov, ale musí ísť o ľudí, ktorí dokážu protikorupčné návrhy pretaviť do zákona. A ja si nie som celkom istý, že strana Mariana Kotlebu je stavaná na odbornú prácu, ale možno nás prekvapia.

Keď poslanci ĽS NS skladali sľub, tak poslanci SaS netlieskali. Ste sa nejako pred tým dohodli?

Áno, dohodli sme sa na tom, ale ja, napríklad, osobne som netlieskal nikomu. Je tam dosť roztlieskavačov a ja už som tu dlhšie, ale áno, špeciálne pri strane ĽS NS sme sa dohodli, nie nejako vopred, ale tak spontánne. Akonáhle išiel prvý, tak niekto z nás vo vyššom rade povedal, viete čo, týmto radšej nie. Všetci sme to hneď automaticky prijali.

Zaznievajú také názory zo strany opozičných poslancov, že dosť bolo vymedzovania sa voči Kotlebovi. Čo si o tom myslíte?

Ja by som to nechal na slobodnom rozhodnutí každého poslanca. Máme niektorých poslancov, ktorí veľmi citlivo pristupujú trebárs k histórii, napríklad, čo sa týka holokaustu, a venujú sa vyslovene ľudským právam. Bude normálne, keď sa oni budú vymedzovať ďalej. A potom máme poslancov, ktorí sa venujú iným témam, napríklad hospodárstvu alebo v mojom prípade bezpečnosti. Tam by som to nechal na zvážení každého. Osobne sa nebudem proti nim vymedzovať, skôr ich budem ignorovať. Vidím to ako najlepšiu cestu, lebo ako vidíte, príde jeden s pištoľou a teraz sú tri dni okolo toho články a to je najlepšia reklama. Čiže môj recept bude, že ich budem ignorovať. Nebudem sa ale nikdy uchádzať o ich priazeň pri nejakom návrhu môjho zákona. Keď zaňho zahlasujú, tak nech sa páči, keď mi nezahlasujú, tak nech si robia, čo chcú, ale určite nikdy ja za nimi nepôjdem a nebudem s nimi handlovať, že či by ma nepodporili.

Boris Kollár povedal, že ak príde dobrý návrh zo strany pána Kotlebu, tak ho podporí. Tiež si to viete predstaviť?

Jasné, že áno. Predstavte si, že by dal návrh na zavedenie 15-percentnej rovnej dane. My to máme v programe, prečo by som sa mal zdržať alebo hlasovať proti. Jasné, že by som zaň zahlasoval, určite. Ale my zasa máme takú zásadu, že na to, aby sme za zákon zahlasovali, musí byť stopercentne dobrý. Najlepšie, keď je v súlade s našim programom. Ja nepredpokladám, že by oni takéto návrhy dávali. Možno niečo ekonomické od nás okopírujú, ale čo oni môžu také dať… Však uvidíme.

- Reklama -