Liberál Droba pripustil koalíciu s SNS. Je to možné, ak… A aj o tom, ako Dzurinda s Miklošom Sulíka vysmiali

0
Juraj Droba so synom Jurajom (Autor: archív J.D.)

Ako ste sa zoznámili s Richardom Sulíkom?

Bol som jeden z prvých ľudí, s ktorými sa Richard zoznámil, keď sa vrátil po revolúcii späť na Slovensko. Udialo sa to takým úsmevným spôsobom, že som mal dlhé vlasy, batoh na chrbte a stopoval som v Bergu na Západ. Bolo to v lete 1990. Chcel som vidieť aj niečo iné ako Rakúsko. A stopol som si práve dlhovlasého frajera na športovom fáre, a to bol práve Richard Sulík. Potom sme sa pár rokov nevideli, ale po mojom návrate z USA v roku 2002 sme sa začali stretávať intenzívnejšie. Diskutovali sme, ako by Slovensko malo vyzerať, o reformách, rovnej dani, o odvodovom bonuse a situácia sa vyvinula tak, že Richard sa snažil ponúknuť svoj ekonomický program SDKÚ. Dzurinda s Miklošom ho v podstate vypoklonkovali a vysmiali, tak sa Richard tvrdohlavo zaťal, len ako to on vie. Založil vlastnú stranu. A urobili sme ten projekt tak dobre, že v prvých voľbách sme získali viac percent, ako sme očakávali, a úspech nás, samozrejme, zaskočil.

Dostali ste sa do vlády a vtedy sa začali prvé trenia v koalícii. Aká bola vtedy naozaj atmosféra?

Bolo to veľmi náročné, lebo Richard šiel do toho naozaj s tým, že ponúkame zmenu k modernejšiemu a slobodnejšiemu Slovensku. A že nejdeme kradnúť. A starí matadori neboli schopní rozmýšľať v týchto dimenziách. Na základe vlastných skúseností neboli schopní vnímať, že SaS je o niečom inom. Z toho vznikali problémy a nedorozumenia, lebo mali v hlave vzorce, ktoré im určovali, že SaS musí urobiť toto, a SaS sa vzpriečila a neurobila to, lebo sme neboli schopní rozmýšľať tým politicko-pragmatickým spôsobom, kde hlavným zmyslom je politické prežitie. A to bol aj dôsledok toho, čo sa stalo s vládou Ivety Radičovej.

Vy tvrdíte, že ľudia z ostatných koaličných strán sa prišli iba obohatiť?

Nedá sa to paušalizovať, ale na Slovensku je prepojenie strán s biznisom a oligarchami veľmi intenzívne a SaS to nemá vo svojom DNA.

To znamená, že tie zvyšné tri strany sú prepojené na oligarchov a finančné skupiny?

To tvrdíte vy. Ide najmä o financovanie tých strán a je to o spôsobe, akým rozmýšľajú. SaS nikdy nemala také ciele, akými sú nominácie manažérov“ do štátnych podnikov, kde sa mnoho z tých nekalých vecí deje. Pozerali na nás, že prečo nás až tak nezaujímajú štátne podniky…


Kto alebo čo teda stojí konkrétne za pádom vlády Ivety Radičovej? Pretože najmä teraz dostali politici náramnú chuť sa priam predbiehať s novými faktmi.

Tí, čo chcú nasadiť psiu hlavu SaS alebo konkrétne priamo predsedovi, sú na jednej strane extrému a na druhej strane sú tí, čo obviňujú Radičovú alebo sprisahanie Mikuláša Dzurindu. Ja to hodnotím triezvejšie. Každý z nás na tom nesie svoj podiel viny. Rozhodlo o tom päť subjektov. Štyri strany a premiérka. Bola chyba z našej strany, že sme zle odkomunikovali to, že nemôžeme euroval podporiť. A pritom sa ponúkalo jednoduché riešenie, nespájať hlasovania. Ostatní partneri neboli schopní pochopiť, že my sme ochotní obetovať vlastné stoličky pod zadkami. Mysleli si, že cukneme v poslednej minúte, ale to sa nestalo. Aj Hrušovský neskôr sám povedal, že do poslednej chvíle si mysleli, že SaS zmäkne.

A akú rolu v tom zohrávali Mikuláša Dzurinda a Ivan Mikloš?

Ja by som ich dosah nepreceňoval. Myslím si, že Iveta Radičová mala dostatočne silný mandát od voličov, ktorý sa ale bil s jej slabou pozíciou vo vlastnej strane. A áno, skúšali na ňu rôzne veci, bola veľmi nepríjemným spôsobom testovaná kauzou daňového riaditeľstva, voľbou generálneho prokurátora, kde bola šachová partia okolo Trnku, a napokon euroval. Nemyslím si, že by ju huckali, ale v jednom  momente pochopila, že riadiť 15 testosterónov je veľmi ťažké a po všetkých tých intrigách voči jej osobe prestala mať chuť robiť ďalej premiérku.

Mal jej nástupcom byť Ivan Mikloš?

Hovorilo sa to. Ale nemal som pocit,  že by to chcel. Jemu vyhovovalo byť dvojka v strane. A cez ministerstvo financií mal veľkú moc.

Ale prišli predčasné voľby a vznikli trenice priamo vo vašej strane. Čo predchádzalo vašej vzbure?

Nemyslím si, že to bola vzbura.

Keď sa niekto vzoprie predsedovi a odíde…

To nasledovalo až neskôr. Predchádzali tomu voľby predsedu v roku 2013. V strane vznikla skupina ľudí, ktorí nadobudli pocit, že Sulík je príliš polarizujúci. Že SaS potrebuje nového lídra, aby sme sa stabilizovala a upokojila, a stala sa z nás štandardná liberálna strana. S týmto šiel do voľby Jozef Kollár a so Sulíkom prehral o 13 hlasov. V zákulisí to poriadne bublalo a boli to vyhrotené časy, lebo strana sa naozaj začala deliť na dva tábory. Po prehre dostal Kollár férovú ponuku na lídra eurokandidátky a na miesto prvého podpredsedu strany. Skupina okolo Kollára ale začala vyhlasovať, že so Sulíkom to pôjde dole vodou a nemá význam v takej strane zotrvávať. Ja som, bohužiaľ, tým rečiam podľahol a dnes to vyhodnocujem ako chybu.

Začali ste spolupracovať so stranou NOVA Daniela Lipšica…

Súčasťou dohody o vstupe liberálov do Novy bolo vytvorenie troch frakcií. Jednou z nich bola liberálna frakcia. V istom momente sa Daniel Lipšic rozhodol frakcie zrušiť. Čím de facto vypoklonkoval liberálov. Jediný logický krok bol teda odchod.

Koľko vás stál tento výlet do Novy?

Mňa osobne nič, ale Juraj Miškov Novu sponzoroval.

Malo to byť vyše 200-tisíc eur.

Netuším, môže byť.

Kolegovia založili Skok! Bez vás. Prečo?

Lebo som si nemyslel, že ten projekt má zmysel.

Prečo?

Krátkosť času, absencia lídra s výtlakom a najmä úplné prekrytie tém s SaS. Vtedy som tú situáciu vyhodnotil tak, že buď sa úplne vytratím z politiky, alebo sa vrátim do SaS.

Miškov nie je dobrým lídrom?

Nie je tvárou pre voličov. Je dobrým zákulisným hráčom a manažérom.

Vy ste priamo povedali, že strany sponzorujú oligarchovia, vaša kolegyňa Lucia Nicholsonová ich dokonca priamo pomenovala. Nestroskotala by budúca pravicová vláda práve na týchto otázkach, keďže tvrdíte, že v tomto idete hlavou proti múru?

Hovorí sa, že politika je umenie možného. Nemyslím si, že v rámci koalície pôjde o ľúbostné vzťahy medzi stranami. Zároveň som ale presvedčený, že je možné vyskladať proreformnú koalíciu tak, aby fungovala. Ak sa bavíme o zlepenci, tak sa pozrite na Smer, kde od národných socialistov cez marxistov až po veľkopodnikateľov je všetko v jednom mechu. Teda viem si predstaviť, že by fungovala štvor- až päťčlenná koalícia s exaktne prepracovanou koaličnou zmluvou. Aby sme sa venovali tým najdôležitejším veciam, zdravotníctvo, školstvo, korupcia, justícia.

A premiér Procházka?

Môžeme mať nad ním veľa otáznikov, ale pokiaľ jeho strana bude mať najviac hlasov, dostane mandát. A je lepšie spolupracovať so Sieťou a s premiérom Procházkom, ktorý bude trikrát lepší ako Fico.

Slovenská národná strana prešla reinkarnáciou a vyzerá to, že získa vo voľbách aj dosť hlasov. Viete si predstaviť koalíciu s pánom Dankom? Šušká sa v zákulisí, že aj on poškuľuje radšej po pravicovej koalícii ako po koalícii so Smerom.

Pán Danko je nová tvár, ktorej kroky ešte neviem čítať.

Ale stoja za ním ľudia z éry Jána Slotu…

Títo ľudia sú len štatisti a celá SNS je len o pánovi Dankovi. Robí to veľmi dobre z hľadiska politického marketingu, za čo mu tlieskam, a aký naozaj bude, sa ukáže až po voľbách, keď dostane priestor.

Ale neodpovedali ste, či si viete predstaviť s SNS koalíciu.

SaS vylúčila spoluprácu iba so Smerom. Pre mňa by hodnotovo bola spolupráca s SNS reálna ako UFO, ale všetko ukážu až výsledky volieb.

- Reklama -