Kto skazil postup proti Putinovi, kde zaútočili imigranti, ako skončí Ukrajina. Ostrieľaný autor a jeho prekvapivé, konkrétne odpovede

Spisovateľ Gustáv Murín (Autor: Archív G. M.)

Utečenecká kríza hýbe Európou. Server Česká justícia informoval o uniknutom alarmujúcom dokumente nemeckých tajných služieb, kde sa varuje, že „integrácia tak veľkej skupiny nie je možná“ a ak väčšie množstvo ľudí prestane dodržiavať zákony, upadne Nemecko pre politiku Angely Merkelovej do chaosu. Prisťahovaleckou politikou sa vyrába extrémisti a ľudia sa radikalizujú, uvádza tiež dokument. Čo k tomu povedať? Máme sa obávať chaosu, rastu extrémizmu a priberanie „no go“ zón, ako to poznáme z Francúzska?

Áno, táto temná perspektíva je veľmi pravdepodobná. Koniec koncov ostré výroky na túto tému a na adresu súčasného vedenia Európskej únie dnes už verejne vyhlasujú aj niektorí premiéri postihnutých krajín, konkrétne chorvátsky. Veľmi ostrý začiatok mal aj nedávny ďalší samit v Bruseli, ktorý zvolal predseda Európskej komisie Juncker. Prišiel na neho s ďalším svojím absurdným plánom, ktorý medzi hlavami postihnutých štátov vyvolal len znechutenie. Európska komisia zlyháva fatálne a trvá to už dlho. Pritom islamisti v Belgicku, napríklad, už považujú túto krajinu za „dobyté územie“, kde chcú zaviesť Islamský štát, ktorý by v prvom rade zničil neislamské symboly vrátane budov a sôch.

 

 

V Evropě chtějí islámistě jedině přeměnuna Islámský stát.

V Evropě chtějí islámistě jedině přeměnu na Islámský stát. Jejich víra Šarija je totálním zvratem v právech evropanů. Sekání rukou, popravy, řezání částí těla. Ničení znaků naší víry, nulová tolerance jakékoliv jiné víry. Zničení monumentů národních evropských památek. Tohle je realita a v reportáži i zazněla. Je to opravdu skutečné. Sdílejte, posílejte mezi ještě svobodně smýšlející evropany. Za chvíli už to nebude možné, pokud nebudete chtít přijít o život.

Posted by Evropa umírá on 7. september 2015


 

Podľa množstva náznakov panujú vo vnútri Európskej ľudovej strany konflikty a stále podráždeneie diskusie pre utečencov. Na zjazde EĽS kritizoval šéf Európskej rady Donald Tusk európskych lídrov za naivitu. Otvorenosť sa podľa neho rovnala bezmocnosti a sloboda chaosu. Do toho vystúpil nemecký minister Schäuble s tým, že nálada medzi radovými členmi vo vládnucej CDU je dramaticky zlá a môže sa ešte zhoršiť. Ako toto všetko čítať a vnímať? Možno v tom vidieť náznaky možnej zmeny politiky?

Situácia naozaj pripomína titul jedného slávneho amerického románu Spolčenie hlupákov. Nad tým, čo predvádza pani Merkelová a jej podobní, zostáva rozum stáť. Ak by chceli Merkelová s Hollandom rozložiť Európsku úniu a vrátiť Európu do stredoveku, nemohli by sa správať inak. Výzvy Merkelovej, aby sme sa k utečencom správali ako k ľuďom, sú odtrhnuté od reality. Veď oni sami medzi sebou vytvárajú konflikty a na jednej z lodí sa našli takí, čo vyhadzovali „inovercov“ cez palubu na istú smrť. V Nemecku sa začínajú objavovať prvé prípady znásilnenia a kriminálnych činov. Mainstreamové médiá však vytrvalo vykresľujú obrazy, ktoré v nás majú vyvolávať ľútosť a zatajujú negatívne javy i temnú perspektívu tejto invázie migrantov. Európa si takto verejne zakrýva oči a jej vodcovia ju vedú vytrvalo do priepasti. Je to nepochopiteľné! Riešenie ponúka odstúpenie Merkelovej, ako hlavného „pozývateľa“ utečencov, a Junckera, ako zúfalo neschopného vodcu Európskej komisie. Otázka však je, či sa k tomu stranícke základne oboch odhodlajú.

Na druhej strane nezabúdajme, že migračná invázia je dobrý kšeft. Slovenská vláda nedávno „odklepla“ neznámej „mimovládke“, ktorá existuje asi mesiac, neuveriteľný príspevok pol milióna eur, ktorý títo neznámi majú ďalej rozdeliť. Pritom Slovensko migračná vlna obchádza, takže využitie tejto obrovské sumy je mimo územia a teda aj kontroly Slovenska. Na prvý pohľad šialené gesto doteraz racionálne konajúcej Ficovej vlády. Na druhej strane – aj nepochopiteľné sa stáva pochopiteľným, keď si uvedomíme, že je pred voľbami… a nedostatok kontroly nad takto „vyhodeným“ balíkom peňazí vyvoláva oprávnené podozrenie, či nejde jednoducho o „tunel“ na financovanie niečej predvolebnej kampane.

Situácia sa zhoršuje aj medzi migrantmi. Častejšie medzi nimi dochádza k násiliu, bitkám; a podľa jedného výskumu pracovného trhu v Nemecku sú utečenci pre tamojší trh nepoužiteľní. Do akej miery dôjde aj vďaka tomuto buď k sprísneniu celkovej migračnej politiky (predovšetkým lepšej ochrane hraníc), alebo naopak k otvoreniu „európskeho náručia“ a prijímaniu migrantov v stále rovnako veľkej miere? Nakoľko je pravdepodobná podpora veľkých utečeneckých táborov mimo Európy a deportácie utečencov z Európy tam?

Agresívne prejavy a vzbury migrantov len v tomto roku zažili Lesbos, Grécko, 15. 6 .; Traiskirchen, Rakúsko, 23. 7.; Belehrad, Srbsko, 27. 7.; Bělá pod Bezdězem, ČR, 1. 8.; Drážďany, Nemecko, 30. 7.; Sečovce, Slovensko, 4. 8 .; Kiskunhalas, Maďarsko, 30. 8.; Röszke-Horgoš, Maďarsko, 20. 9.; Hamburg, Nemecko, 6. 10. a len pred pár dňami Nagyfa v Maďarsku. Buď sa migranti napádajú sami medzi sebou, alebo ničia a podpaľujú zariadenia, ktoré sú im za nemalé sumy určené. Merkelová síce tvrdí, že bude utečencov vracať vojenskými lietadlami, ale to je skutočne naivný plán. Ako ich do tých lietadiel dostane a kam ich povezie? A čo urobí, keď sa začnú brániť aj tak, ako jeden Etiópčan, ktorý pred vrátením do krajiny usmrtil nemeckú ženu s dieťaťom ako pomstu. Čo sa stane, keď sa utečenci, čo sú najmä mladí muži, začnú zoskupovať do zločineckých bánd? V tú chvíľu pomôže len stanné právo, ale kto sa na neho odhodlá? Myslím, že pani Merkelová už rozliala toľko mlieka, že riešenia sú už len zlé a horšie.

Významnou témou je ruské vojenské angažmá v Sýrii. Ako aktuálne vyzerá situácia? Baššár Asad je ochotný vypísať nové voľby, keď dôjde k porazeniu IS. Rusko a USA sú vraj ochotné sa dohodnúť na určitej miere spolupráce. Čo to všetko môže naznačovať smerom k budúcemu vývoju?

V prvom rade si musíme uvedomiť, že vojenský vstup Rusov do Sýrie bol geniálny „ťah koňom“, ktorým sa Putin dostal z izolácie. Tú chystali USA podľa osvedčeného scenára, keď už Putina nepotrebovali na logistickú pomoc vo vojne v Afganistane. Klietka mala sklapnúť pre Ukrajinu. A on presunul náhle pozornosť sveta o stovky kilometrov ďalej na Blízky východ a ukradol USA ich vlastnúšou“. Ruská bombardovacia kampaň sa ukázala ako nádej a účinná alternatíva nielen pre Sýrčanov. A hegemónia USA s ich ničivou, nespravodlivou politikou na Blízkom východe sa končí. To Pentagón a Biely dom vyviedli z miery a teraz nevedia, čo robiť. Viac TU.

Veľa je počuť o Izraeli, ktorého prezident bol pred týždňom na návšteve Česka. Premiér Netanjahu ide tvrdo proti Iránu a šokoval výrokom, že k holokaustu Hitlera presvedčil palestínsky mufti Amín al-Husajní. Jeruzalemom tiež zmietali násilnosti, ku ktorých ukončeniu vyzval nielen izraelský premiér, ale aj americký minister zahraničia John Kerry. Ide „len“ o občasný scenár v nepokojnom regióne alebo sa máme pripraviť na väčšie problémy?

Netanjahu je „diablov advokát“ a túto úlohu hrá vedome a premyslene. Spomeňme si len, ako sa doslova vnútil na pietnu manifestáciu lídrov Európy po útoku na francúzsky humoristický časopis. Alebo ako sa vnútil do amerického Kongresu proti vôli Obamu, s ktorým je dlhodobo v konflikte aj pre Irán. Keď americký minister zahraničia John Kerry, unavený stálymi obštrukciami Netanjahua pri mierových rokovaniach, vyhlásil, že Izrael hrozí, že sa stane krajinou „apartheidu“, židovská lobby v USA pohrozila Kerrymu odvolaním z funkcie. Veď s pomocou dobre zaplatených republikánov drží celý Biely dom v hrsti. A v takejto konštelácii sa Netanjahu stal prvým svetovým štátnikom,ktorý zradil plán izolácie Putina a ochotne ho osobne navštívil v Kremli, aby s ním dohodol postup v Sýrii. To bol obrovský prielom v americkej politike, na truc washingtonským jastrabom. Takže pozor, Netanjahu na jednej strane vypúšťa smradľavé krysy fám, ako v prípade nezmyselného očierňovania Palestínčanov ako strojcov holokaustu (čo nie je prvý pokus) a na druhej strane vie byť veľmi pragmatický a vecný.

Saudská Arábia začína mať pre padajúce ceny ropy vážne hospodárske problémy. V kráľovstve, ktorému podľa mnohých analytikov vládne kráľovská rodina v štýle oligarchickej skupiny, holduje kokaínu, popravuje ako na bežiacom páse, s ľudskými právami si neláme hlavu a zrejme aktívne podporuje teroristické skupiny na Blízkom východe i Európe. Ako sa s tým vysporiadať? A ako nazerať na uvedené „typické“ javy fungovanie kráľovstva, ktorého výrazným spojencom sú USA?

Toto je zase pragmatická politika určitých washingtonských kruhov, ktoré sa neváhajú spájať s diktatúrami, keď sa im to hodí. Veď priateľom Američanov a Západu bol aj Saddám v boji proti Iránu, v istom čase Miloševič ako „mierotvorca“ na Balkáne a ku koncu aj Kaddáfí; teda vždy, keď ich potrebovali – a po použití ich hodili cez palubu. So Saudami to je komplikovanejšie, a to hlavne preto, že vďaka peniazom aj oni miešajú karty vo washingtonskej politike. Nezabudnime, že v dňoch, keď bola Amerika v šoku po útoku na „Dvojičky“, Saudov nechali bez problémov odletieť z USA, napriek zákazu letov. No a kým budú Saudovia platiť, či skôr podplácať, bude ich vojensko-priemyselný komplex v USA podporovať. Veď oni a Izrael oživili skrachovaný projekt rakiet z čias hviezdnych vojen menom Patriot. Oni tiež nakúpili veľa celkom zbytočnej americkej výzbroje za horibilné sumy. Ale – všetkého do času!

Na Ukrajine skončili komunálne voľby. Účasť bola nízka, v niektorých východných oblastiach sa vôbec nevolilo a k zmareniu hlasovania došlo dokonca aj v Mariupole, ktorý má pod kontrolou ukrajinská armáda. Celková situácia Ukrajiny je stále tragická, Kyjev pod kontrolou Donbas nemá, blíži sa zima, korupciu nikto nelikviduje a ľudia sú naštvaní. Čo to naznačuje? A ako hodnotíte, že ukrajinská kríza spadla z dohľadu a v podstate to už nie je mediálna téma?

Ukrajina je ďalšia zbabraná americká zahraničná intervencia po Iraku, Afganistane, Líbyi a Sýrii. A už sme si povedali, že práve vojenský vstup Rusov do Sýrie odsunul tému Ukrajiny na okraj pozornosti. A márne niektorí politici občas volajú, aby sa vrátila späť – kdeže tie vlaňajšie snehy sú! Obávam sa, že Ukrajina je chronický problém, ktorý potrvá ešte roky či dokonca desaťročia. Ukrajina je chorá a liek ešte nevynašli.


Skončili pozorne sledované parlamentné voľby v Poľsku, kde vyhrala opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť, z ktorej vzišiel aj nový prezident Andrzej Duda. Čo z toho vyvodzovať? Čo sa zmení z hľadiska riešenia migračnej krízy? Rastie šanca na odmietnutie stáleho povinného mechanizmu kvót, ktorý presadzuje Merkelová?

To je skvelá otázka, na ktorú by mnohí radi poznali odpoveď. Nezabúdajme však, že Západ hrá s poľskou kartou predovšetkým proti Rusom. Donald Tusk nie je náhodou šéfom Európskej rady. Nádejný pokus o zblíženie Rusov a Poliakov pochovali spoločne s obeťami podivného leteckého nešťastia v Smolensku. Bola to hyperbola na novú Katyň. A len veľmi odvážny poľský politik by tu priepasť skúsil prekročiť. Vzhľadom na to súčasná poľská politika ide na ruku západným pokusom izolovať Rusko, a preto sa podriadi zrejme akémukoľvek riešeniu utečeneckej krízy.

Aj niektoré prounijné štruktúry začínajú varovať pred rozkolom medzi európskymi elitami a bežnými ľuďmi a rastie podpora radiálnych hnutia. Možno od súčasných lídrov a vedenia štátov očakávať vyslyšanie nálad a názorov väčšiny obyvateľstva, ktoré je naladené proti masívnemu prijímaniu utečencov, alebo bude súčasný prístup Merkelová a ďalší lídri tlačiť silou?

Súčasní európski lídri, vrátane Merkelovej, začínajú vo svojich návrhoch na zvládnutie utečeneckej krízy cúvať, ale je to – príliš málo a príliš neskoro. Riešením je celá nová garnitúra európskych politikov a obávam sa, že hlavne tých radikálnych. Orbán a Fico sú pozoruhodnými výnimkami, ktoré ale tí súčasní lídri nepustia do najvyšších poschodí európskej politiky.

Podľa posledného prieskumu, ktorý bol zverejnený minulý týždeň, rastie nespokojnosť Čechov s členstvom v EÚ. Historicky je teraz proti členstvu 62 percent ľudí. Kto za to podľa vás nesie zodpovednosť, kto týmto náladám pomohol? Čo by s tým vedenie krajiny malo robiť?

EÚ stráca sympatie väčšiny obyvateľov vo väčšine krajín. A jediné, čo sa s tým dá robiť, je to, čo robí britský premiér Cameron. Položiť otázku EÚ na stôl a nechať v spoločnosti vykvasiť diškurz, ktorý naznačí, k akému východisku sa prikláňa väčšina. Ja len dúfam, že všetky tieto búrky EÚ prežije. EÚ je najgeniálnejší európsky koncept vedený výberom tých najneschopnejší v Európskej komisii na čele s Junckerom, bohužiaľ.

Prezident Miloš Zeman čelil kritike vysokého komisára OSN pre ľudské práva ohľadom vyjadrovanie sa voči utečencom a islamu. Niektorí analytici sa domnievajú, že prezident stupňuje rétoriku voči islamizmu, podľa mnohých komentátorov robí Zeman Česku hanbu a terč pre kritiku, že sme k utečencom nepriateľskí. Zaslúži si oprávnene prezident také súdy?

Zeman je známy svojou obcesiou „perliť“ na verejnosti. A asi najväčšiu hlúposť vyslovil už pred rokmi, že „nie všetci Arabi sú teroristi, ale všetci teroristi sú Arabi“. To za neho hovorila asi becherovka. Ale na druhej strane Zeman veľmi dobre vystihuje nálady verejnosti ohľadom utečencov. Takto sa pozoruhodne doplní tandem premiér Fico a prezident Kiska na Slovensku. Keď jeden nasadzuje tvrdú líniu, druhý to zmäkčuje. Zahraničie tak nemôže krajinu kritizovať ako celok. A nezabúdajme, že funkcia prezidenta v našich krajinách je „ornamentálna“. Výroky prezidenta Zemana spestrujú kolorit politickej debaty, zásadne ho ale neovplyvňujú. A vysoký komisár OSN pre ľudské práva by mal aj užitočnejšie terče kritiky, napríklad už spomínanú americkú podporu režimu Saudov, ktorý potláča ľudské práva. Prečo je tam ticho a triafa sa do ľahkého terča, akým je Zeman. Ako hovorí arabské príslovie: Nech psi štekajú, karavána ide ďalej…

- Reklama -