Kto bol doteraz najlepším riaditeľom verejnoprávnej televízie? Rezník pre PL aj o tom, ako sa vyrovnáva s tlakom politikov

0
Jaroslav Rezník (Autor: TASR)

Vaše meno je medzi kandidátmi na post šéfa RTVS. Hovorilo sa o vás dokonca skôr ako o iných, prekvapil vás nakoniec takýto počet záujemcov?

Nie, aj pred piatimi rokmi nás bolo približne toľko. Bude to napínavé.

Každý z vás prichádza s nejakou koncepciou. Aký by mal byť nový riaditeľ RTVS podľa vás?

Vytrvalý, rozhľadený, trpezlivý, koncepčný a spravodlivý. 

Čo by sa napríklad dalo zmeniť?

V rozhlasovom aj v televíznom programe sú programové typy, o ktorých si viem predstaviť, že by mohli byť nahradené inými. Ale som ďaleko od toho, aby som v programe menil niečo podľa individuálnych pocitov. Dnes je zostavovanie programu alchýmia.

Páčil sa vám program RTVS v poslednom čase?

Niečo áno, niečo nie. To nie je dôležité. Príznačné je, že z TOP 10 programov RTVS s najvyššou spokojnosťou za rok 2016 je na prvých troch miestach Máša a medveď, Fargo II a Červené víno. Čiže ruská animovaná rozprávka, americký seriál a slovenská klasika spred štyridsiatich rokov. Najúspešnejším programom zo súčasnej produkcie RTVS sú v tomto rebríčku na siedmom mieste Kandráčovci: 10 rokov s Vami z produkcie košického televízneho štúdia.

Ktorých troch z tých všetkých mien na zozname považujete za najvážnejších protikandidátov?

Všetci sú skúsení mediálni manažéri.

Pred piatimi rokmi ste získali dva hlasy, kde ste vtedy spravili chybu?

Nikde.

Dnes však Robert Fico Václava Miku vyslovene nechce. RTVS podľa neho pod Mikom nezvládli úlohu zaistiť verejnoprávnosť, podľa premiéra je spravodajstvo RTVS opozične ladené. Vzhľadom na historickú skúsenosť Smeru s Fedorom Flašíkom to zdanlivo vyzerá na vás alebo pána Ruttkaya alebo pani Ťapákovú… Bude sa rozhodovať práve medzi vami?

Som jeden z deviatich kandidátov, ktorí sa o túto funkciu uchádzajú. Budeme predkladať svoje vízie a koncepcie. Mne neprináleží hodnotiť, pre koho z nás sa poslankyne a poslanci rozhodnú.

S akými plánmi chcete predstúpiť 30. mája na verejnom vypočutí? Čo zmeníte oproti kandidatúre z roku 2012?

Predložím víziu, ktorá bude definovať ďalší rozvoj televíznej časti RTVS na multikanálovom princípe s dôrazom na vyprofilovanie jednotlivých okruhov: Jednotka ako univerzálny plnoformátový okruh s klasickou trojčlenkou BBC: vzdelávať – informovať – zabávať, Dvojka ako okruh určený cez deň pre deti a mládež a večer vyhradený pre náročného diváka. Trojka by mala byť športovým okruhom doplneným o publicistiku najrozličnejšieho druhu s dôrazom na zdravý životný štýl. Rozhlas, ktorý sa obetoval v prospech revitalizácie, nadviaže na svoje najlepšie tradície a oveľa výraznejšie ich prepojí so súčasnými technologickými možnosťami.


Čo podľa vás vo voľbách rozhodne?
Kvalita projektov.

Za ktorého riaditeľa bola Slovenská televízia pre vás najlepšou a kedy ste mali opačné pocity?

Naozajstnou legendou v dobrom zmysle slova sa stal pán riaditeľ Hlinický.

Niektorí z protikandidátov, zhodou okolností práve tí známejší, majú za sebou rôzne mediálne škandály. Nebojíte sa, že to všetko prebije“ zmluva so Sputnikom?

Nie. 

Spolupracujete so 45 agentúrami z celého sveta, koľko z nich je z Ruska?

Momentálne so žiadnou, ideme z viacerých otvorených zdrojov. Budeme testovať TASS.

Sputnik partnerom nebude, zmluvu ste zrušili podľa zdôvodnenia na parlamentnom výbore sám, slobodne, rovnako ste ju podľa vás aj uzatvárali. Tak potom prečo ste ju zrušili? Nerozumiem, tie tvrdenia mi prídu nepresvedčivé.

V danej chvíli to bolo jediné riešenie, ako zastaviť umelo vyvolanú hystériu.

Sputnik podľa vašich slov robí s AFP, Reuters, AP či s Českou televíziou. Ako si vysvetľujete kritiku u nás?

Nie podľa mojich slov, ale podľa všeobecne a verejne prístupných zdrojov, doložil som to prezentáciou na výbore. To, čo sa udialo v priebehu tých troch dní, nebola kritika, ale vyvolanie atmosféry, v ktorej nijaké racionálne argumenty neplatili. Bolo to zjavne pod pás.

Zaskočila vás kandidatúra pani Ťapákovej?

Prečo by ma mala zaskočiť kandidatúra kohokoľvek?
 
Napríklad z dôvodu, či jej nemôže uškodiť kauza z ministerstva zahraničia…

Neprislúcha mi hodnotiť šance mojich protikandidátov, veď sú to aj moji kolegovia. Nikomu však nepadne dobre, keď ho pretriasajú v médiách a on sa môže brániť len veľmi sporadicky. Je to však daň, ktorú platíme všetci. Otázkou je, kto akú veľkú.    

Môže to,  že ste boli riaditeľom Slovenského rozhlasu a teraz vediete TASR, byť pred poslancami výhodou?

Väčšina z nás, ktorí kandidujeme, má profesijný životopis naplnený riadiacimi pozíciami v médiách. Nebude to rozdielový parameter.   

S vysielaním televízie pod Václavom Mikom nebola spokojná SNS. Ste pripravený na tlaky politikov?

Takmer 25 rokov riadim verejnoprávne médiá, takže nejaké tie tlaky už za sebou mám. Ale akí by to boli politici, keby netlačili na médiá, a aké by to boli médiá, keby tým tlakom s noblesou neodolávali. Politici a médiá vedú na jednej strane nekonečný súboj, na druhej strane vedia, že sa potrebujú. 

Volávajú vám do TASR? Sú vtedy nervózni?

Nie, nevolávajú. Takže nie sú nervózni. 

- Reklama -