Krádeže, znásilnenia, vlámania a násilnosti. Bavorský šéf AfD Bystroň jasne o situácii v Nemecku a aj o voľbách v Rakúsku: V 94 zo 117 okrskov…

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Čo hovoríte na vyjadrenie Václava Klausa v Berlíne, že migračnú krízu nespôsobili migranti, ale európski politici?

To je, samozrejme, pravda – európski a hlavne nemeckí politici dali migrantom jasný podnet na pochod niekoľko tisíc kilometrov. Nebyť tohto podnetu, dodnes by sa pohybovali vo svojom pôvodnom regióne a s jeho nepopierateľnými problémami by sa museli zaoberať nadnárodné organizácie, v ktorých kompetencii to napokon je, a nie my.

Odmietať v Nemecku azyl migrantom by zrejme mohlo mať strašné následky. Čo hovoríte na to, že migrantom, ktorým bol azyl zamietnutý, stačí, aby spáchali napríklad zločin, a po odpykaní trestu môžu znovu požiadať o azyl?

Chyba je v tom, že azylová procedúra trvá niekoľko mesiacov. Čakanie na rozhodnutie by sa malo skrátiť na niekoľko dní a žiadosti by sa mali podávať na nemeckých zastupiteľstvách v cudzine.

Aké sú z vašej skúsenosti najväčšie aktuálne problémy okolo migrantov v Nemecku?

Najväčší problém aj do budúcna je sociálne príkorie, ktoré pociťujú veľké časti obyvateľstva, ktoré museli dlhé roky počúvať výhovorky politikov, že na zvýšenie dôchodkov, podporu rodín alebo aj výstavbu potrebnej infraštruktúry ,nie sú peniaze‘. Ale rovnakí politici teraz hlásajú, že ,peňazí je dosť‘, a uvoľňujú desiatky miliárd eur na migrantov.

A čo kriminalita? V súvislosti s tým – čo hovoríte práve na prípad muža z Kene, ktorý vo Viedni ubil ženu železnou tyčou?

Jednotlivé prípady nemajú veľkú výpovednú hodnotu. Fakt je, že v prípade určitých druhov kriminality, ako sú krádeže, znásilnenia, vlámania a násilnosti, majú cudzinci nadproporciálne vysoký podiel.

Čo hovoríte na výsledky prezidentských volieb v Rakúsku? Rakúski slobodní ich chcú napadnúť. Majú podľa vás dôvod, a hlavne, myslíte si, že majú šancu?

H. CH. Strache dnes výsledok volieb napadol. Na tlačovej konferencii uviedol, že v 94 zo 117 volebných okrskov boli hlásené nezrovnalosti. Problémy sú hlavne v súvislosti s volebnými lístkami zasielanými poštou. Týka sa to 570 000 volebných lístkov. Takže istá skepsa je, zdá sa, na mieste.

Práve tieto voľby výrazne ovplyvnili pohľad na utečeneckú krízu a problémy okolo migrantov. Ako to ovplyvňuje v súčasnosti politickú situáciu v v Nemecku?

V establishmente vládne panika. Vládnuce strany sú ešte agresívnejšie vo svojom boji o zotrvanie pri moci.

Rakúsko pred časom schválilo nový krízový zákon, podľa ktorého môže v súvislosti s utečeneckou krízou vyhlásiť stav núdze z dôvodu ohrozenia vnútornej bezpečnosti a poriadku a nevpustiť do krajiny žiadnych azylantov. Čo na tento krok hovoríte?

Rozumné opatrenie. Teraz je dôležité, aby sa v prípade potreby aj aplikovalo. V Nemecku nie je problém s tým, že by tu nebola dostatočná legislatíva, ale s tým, že ju súčasná vláda buď nevyužíva, alebo dokonca porušuje.

Ako vnímate možný odchod Veľkej Británie z EÚ? Čo by to podľa vás pre celú EÚ znamenalo? Cameron sa vyjadril, že by to ohrozilo mier v Európe. Súhlasíte s tým?

Neviem, ako by to ten mier malo ohroziť. Myslíte si, že by potom Francúzsko vypovedalo UK vojnu? To pochybujem. Europochlebovači sa proste len snažia ľudí zastrašiť a používajú na to aj takéto scestné výmysly. Keby Británia vystúpila, nemalo by to ani zďaleka žiadne dramatické následky. Dá sa vychádzať z toho, že jej status by sa podobal tomu, aký má dnes napríklad Nórsko.

Nemecko chce zaradiť Rusko medzi hlavné hrozby, čo na to hovoríte? Súhlasíte, a ak áno, v čom konkrétne vidíte takú strašnú hrozbu v Rusku?

To je, bohužiaľ, veľká chyba. Stabilitu na európskom kontinente nedosiahneme konfrontáciou voči Rusku, ale naopak spoluprácou s ním.

autor: David Hora

- Reklama -