Kotleba? Hotová katastrofa. Odoprel peniaze aj zdravotne postihnutým deťom. Už sa nemusí dostať ani do druhého kola… Bývalý župan Maňka svojmu nástupcovi nič nedaroval

0
Vladimír Maňka, europoslanec (SMER-SD) (Autor: SITA)
Nedávno ste vyhlásili, že proti Marianovi Kotlebovi sa v budúcich voľbách majú spojiť opozičné aj koaličné strany. Je podľa vás takéto spojenie reálne?
 
Reagoval som na výzvu osobností kultúrneho a spoločenského života, ktoré sa postavili za demokraciu a proti fašizmu. Osobnosti navrhujú takéto spojenectvo pred prvým kolom volieb do samosprávnych krajov. Súhlasím s nimi. Vidím však aj inú alternatívu. Marian Kotleba nesplnil ani jeden zo svojich sľubov a ukázalo sa, že nie je schopný riadiť kraj. Pripravil región o desiatky miliónov eur a o stovky pracovných miest. Toto číslo stále rastie. Ak ľudia budú hodnotiť výsledky jeho práce, ak vo voľbách budú dvaja silní demokratickí kandidáti a ak ľudia prídu do volebných miestností, Marian Kotleba sa nemusí dostať ani do druhého kola…
 
Ako s odstupom času hodnotíte váš neúspech v minulých voľbách? Myslíte si, že keby sa strany takto spojili aj vtedy, vyhrali by ste?
 
V prvom kole volieb som získal takmer 49,5 % hlasov z 11 kandidátov a M. Kotleba niečo okolo 21 %. Štyri roky predtým som mal v prvom kole okolo 37 % hlasov zo 6 kandidátov, Kotleba sa do druhého kola ani nedostal. V druhom kole som vtedy vyhral. Vysoké preferencie v prvom kole ostatných volieb som vnímal ako ocenenie mojej práce, že ľudia mi teraz už v prvom kole dali podstatne viac hlasov, lebo ocenili výsledky našej práce a splnenie sľubov.  Po voľbách som dostal takmer tisíc mailov a listov. Ľudia sa mi ospravedlňovali, že v druhom kole neprišli voliť, pretože môj vysoký náskok považovali za isté víťazstvo. Lenže bola to aj moja vina. Priznávam, situáciu pred druhým kolom som podcenil.
 
Ako hodnotíte pôsobenie Mariana Kotlebu na poste župana?
 
Kotleba sa už po prvom roku ohodnotil sám. V Záverečnom účte hospodárenia kraja za rok 2014 na strane 109 uvádza: Porovnaním výsledku hospodárenia s minulým rokom Úrad BBSK dosiahol na rozdiel od predchádzajúceho roka záporný výsledok hospodárenia. Výsledok hospodárenia sa zhoršil o 11 513 096,53 eur.“ To ani nepotrebuje komentár.
 
Ak sa bližšie pozriete, akákoľvek oblasť hospodárenia pod vedením Mariana Kotlebu je hotová katastrofa. Nehovorím len o samotnom úrade. Svojich straníckych či rodinných príslušníkov si dosadil všade. Napríklad aj do Banskobystrickej správy ciest. Urobil presne to, čo predtým odsudzoval. Po dlhých rokoch kladného hospodárenia to boli práve oni, ktorí aj v tomto podniku s 500 zamestnancami hneď po nástupe svojou neodbornosťou vytvorili stratu. Produktivitu práce znížili už v prvom roku o takmer 40 % Neuchádzajú sa o zákazky. To ich vedie do záhuby. Umelými zásahmi, ktoré, bohužiaľ, asi nikto nevidí, sa na úkor obyvateľov kraja snažia dostať podnik do plusu, aj tak sa im to nepodarilo.
 
 
Ktorá kauza podľa vás kraju najviac uškodila a čo bude musieť Kotlebov nástupca po ňom „upratovať“?
 
Čo všetko kraju uškodilo, vypláva na povrch až po jeho odchode z funkcie. Už dnes je toho až príliš. Na škodu veci je, že kompetencie krajov sú nastavené tak, že väčšina ľudí tieto škody nevníma. Tým, že kraj pod vedením Kotlebu zamestnával načierno, sa sám pripravil o viac ako sto miliónov eur. Čo je najsmutnejšie, ešte predtým odmietol 17,5 milióna eur, ktoré stačilo už len čerpať. Pripravil tak ľudí o peniaze na rekonštrukciu ciest a mostov, ktoré oproti iným krajom po ukončení jeho vládnutia“ v kraji zostanú zdevastované. Kotleba napríklad odmietol milióny eur, ktoré sme krvopotne vybojovali z rozpočtu EÚ, určené pre zdravotne postihnuté deti v okrese Lučenec, ktoré sa so svojimi opatrovateľmi tešili na nový život v rodinnom prostredí. Podobný projekt odmietol aj v okrese Žiar nad Hronom. 
 
Robert Fico vyhlásil, že europoslanci sú odtrhnutí od reality. Myslíte si, že je to pravda? Čo tým chcel podľa vás povedať?
 
Nikdy som nemal pocit, že tým myslel mňa. Aj ja som povedal, že niektorí premiéri sú odtrhnutí od reality, keď pri vyjednávaní o rozpočte EÚ odmietli pred tromi rokmi poskytnúť peniaze na ochranu vonkajších hraníc a neskôr na to doplatila celá Európa. A nemal som vôbec na mysli slovenského premiéra, ktorý za svojich kolegov nemohol.
 
Ako hodnotíte odchod Borisa Zalu zo Smeru?
 
Je to jeho slobodné rozhodnutie. V dobrých rodinách si problémy a nedorozumenia riešia doma a nie cez médiá.
 
Čo si myslíte o nutnosti zmien v Smere? Čo je potrebné zmeniť ako prvé?
 
Smer vyhral v štyroch voľbách za sebou. Trikrát zostavoval vládu. Nepoznám žiadnu demokratickú krajinu na svete, kde by strana s takýmito výsledkami nemusela niektoré veci po toľkých rokoch prehodnocovať, resp. sa zamýšľať aj nad potrebou nových tvárí vo svojich radoch. Je to normálny proces. 
 
- Reklama -