Koniec kotlebovcov? Títo ich môžu položiť

0
Predseda SHO Róbert Švec (Autor: SITA)

Naozaj zakladáte stranu?

Je pravda, že zakladáme politické hnutie, ktoré sa bude volať Slovenské hnutie obrody.

Minulý rok ste pre ParlamentnéListy.sk konštatovali, že váš čas ešte len príde, rok 2016 to však nebude a preto ste sa nezúčastnili volieb.

Zmenilo sa veľa vecí. Najmä situácia nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Zmenila sa nálada občanov SR, ale aj Európanov. Máme tu brexit, nepokoje v Turecku a podobne. Všetko toto vplýva na naše rozhodnutie. Po 12-ročnej existencii SHO ako občianskeho hnutia sme presvedčení, že máme Slovákom čo ponúknuť. Naša práca, pomoc sociálne slabým rodinám, ekologické aktivity a ďalšie podujatia svedčia o tom, že nezakladáme našu značku a hnutie na zelenej lúke, ale že za nami je úspešný príbeh, ktorý chceme Slovákom ponúknuť.

Ideologicky sa, zdá sa, podobáte na Kotlebovu ĽS NS. Prečo by mal volič kotlebovcov voliť radšej vás?

Ako som spomínal v predchádzajúcej odpovedi, je za nami úspešný príbeh a každý, kto má záujem, sa môže pozrieť na naše aktivity, prácu a vystupovanie. Veľakrát som povedal, že odmietam krčmové reči a gerilový politický marketing. Toto ani nie je našim voličom blízke. Sme presvedčení, že národná politika sa dá robiť normálnym, slušným spôsobom a ten ponúkame ľuďom. Neznamená to však inšpirovať sa politikou súčasných pánov Slovenska a Európy. Znamená to presadzovať národné, vlastenecké hodnoty razantne a nekompromisne, ale slušne. Toto je to, čo ponúkame voličom.

Nevylučuje sa vaše tvrdenie o slušnej politike s tým, keď pochodujete vedľa Mariána Magáta, ktorý na Facebooku obhajoval Hitlera?

Pokiaľ ide o pochody proti islamizácii Európy, tak na nich je vítaný každý, kto odmieta politiku EÚ a islamizácie. My nikoho z účasti nevylučujeme, takže keď je tam pán Kopáč a pán Magát, minule tam bol aj pán Kotleba, tak nikoho nevyhadzujeme. Tá myšlienka boja proti islamizácii je spoločná. Každý tam môže prezentovať svoje postoje a za ne je, pravdaže, zodpovedný.

Označujú vás za protieurópskych, protiamerických a proruských…

Je to hlúposť. Odporúčam každému, aby si preštudoval naše postoje, vyhlásenia a prácu. Nie sme proruskí, sme proslovenskí. Veľakrát som povedal aj na protestoch proti NATO a vojenským základniam, že nechceme slúžiť ani Západu, ani Východu. Chceme byť sami sebou.

Nie sme ani protieurópski. Sme za spoluprácu európskych národov, lebo Európa je na to odkázaná, ale sme proti tomu, aby sa z EÚ stával taký moloch, ako vidíme. Preto aj Británia opustila EÚ, lebo je to už neúnosné.

Nie sme ani protiamerickí, máme len výhrady proti politike súčasných politických elít v USA a voči politike NATO, lebo v súčasnosti vidíme, že migračná kríza tu je, lebo oni zbombardujú polovicu Afriky a potom odtiaľ utekajú ľudia do Európy. 

- Reklama -