Končíte, panáci. Zo srdca sa smejem. Merkelová ničí všetko, ozýva sa z povolebného a zmeneného Nemecka

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Britský denník The Independent v kontexte krajinských volieb doslova píše o ponižujúcich stratách. Kresťanskodemokratická únia kancelárky Angely Merkelovej stratila voličov vo všetkých troch nemeckých spolkových krajinách, kde sa v nedeľu konali voľby. Vyhrala len v Sasku-Anhaltsku. Naopak hovorí sa o historickom úspechu AfD. Čo na výsledky hovoríte?

Samozrejme, máme z výsledku AfD veľkú radosť. Myslím, že to bol historický deň a tiež zlom. Skončila sa éra šesťdesiatosmičkárov. Teší nás, že sa nám podarilo prelomiť nezáujem ľudí o politiku, stúpol podiel ľudí, ktorí išli voliť. V podstate sme oživili demokraciu.

Hovoríte éra šesťdesiatosmičkárov, čo tým konkrétne myslíte?

Končí sa doba ľavicovej indoktrinácie celej spoločnosti. Politici nastúpili v šesťdesiatom ôsmom cestou Marsch durch die Istitutionen. To sa im, bohužiaľ, v nasledujúcich rokoch podarilo. Obsadili systematicky pozície v médiách, inštitúciách, ovládli celý spoločenský život, diktovali témy, ovplyvňovali celú nemeckú spoločnosť.


Voľby boli všeobecne považované takmer za referendum o politike kancelárky Angely Merkelovej v otázke utečenecké krízy. Ako výsledok ovplyvní jej pozíciu? Domnievate sa, že zmení rétoriku?

To je veľká otázka. Som zvedavý, ako zareagujú CDU a CSU, pretože prepad je naozaj signifikantný. Únia stratila veľké množstvo voličov a to je varovný signál volieb. V podstate logickou konzekvenciou by možno bolo zvrhnutie Merkelovej, ale na druhej strane členstvo v CDU je slabé. Merkelová za celý čas, čo vládne, zlikvidovala všetkých vnútrostraníckych oponentov, ktorí by mali potenciál ju nahradiť, takže nie je široko-ďaleko nikto, kto by sa jej mohol postaviť. K tomu sa pridáva jej vlastnosť, a síce absolútna bezcharakternosť, čo sa týka politického presvedčenia. Je schopná otočiť sa o 180 stupňov, čo ukázala už niekoľkokrát. V podstate obsadila pozície sociálnej demokracie, čím ju zlikvidovala. Dokonca aj Zeleným vzala ich kľúčovú tému, keď zrušila atómovú energiu zo dňa na deň. Následky vidíme teraz, keď sa Zelení možno ani nedostanú do dvoch krajinských parlamentov. Merkelová im vypálila rybník. Je možné, že to urobí zase a začne tvrdiť, že migranti k nám už neprúdia v takom množstve, a bude sa snažiť vytlačiť tému z vnímania verejnosti.

Myslíte si, že výsledky, čiže neúspech Merkelovej, ovplyvnia nejako rokovania na nadchádzajúcom samite s Tureckom?

Nemyslím si to. Samotné rokovania s Tureckom sú absolútnou chybou. Vôbec by sa s nimi rokovať nemalo. Hovorí sa, že sme si pustili do Nemecka milión a pol migrantov, ktorí sem nepatria, lenže to je problém, ktorý si môžeme vyriešiť sami a nepotrebujeme k tomu Turecko. Keď hovoríme, že máme problém s tým, že nechránime hranice EÚ, to je vec Európskej únie a k tomu Turkov tiež nepotrebujeme. Malé krajiny ako Bulharsko alebo Macedónsko ukázali v priebehu niekoľkých dní, že hranicu chrániť možno. Jediné, čo potrebujeme, je prinútiť Grécko, aby splnilo záväzky schengenskej dohody. Keď Merkelová rokuje s Tureckom, určite neprestane len preto, že teraz prehrala voľby. Na druhej strane Turci mávajú s Európskou úniou aj s Merkelovou na základe toho, že sa s nimi vôbec rokuje.

Nemecké i zahraničné médiá hodnotia často úspech AfD ako historický úspech euroskeptickej a protiimigračnej strany. Minister financií Schäuble ho dokonca označil za hanbu pre celú krajinu. Čo vy na to?


Hanba pre Európu je to, čo robí Merkelová so Schäublem. Najmä Merkelová ničí to, čo v pote tváre budovali Charles de Gaulle s Adenauerom a neskôr Kohl s Mitterandom; ničí celú architektúru Európy, ktorá držala spolu, a Nemecko bolo akceptované svojimi susedmi. Merkelová to ničí. Pozrite sa na to, ako kriticky sa k Nemecku stavajú nielen politici v susedných krajinách, ale aj veľká časť populácie. Merkelová Nemecko v Európe izoluje .

Napriek tomu si podľa prieskumov verejnej mienky drží dôveryhodnosť alebo jej popularita dokonca stúpa…

Je to inak. Jej popularita klesá. Je potrebné sa do detailov pozrieť na prieskumy. U nás bol týždeň pred voľbami zverejnený prieskum, v ktorom jasali jeho zadávatelia, že popularita Merkelovej dokonca stúpa. Keď sa ale pozriete, aká bola otázka… Pýtali sa, kto z týchto politikov by mal byť kancelárom. A ponúkli rôznych panákov, ako Steinmeier a ďalších. Z takéhoto výberu potom to, keď pol percenta voličov povie Merkelová, neznamená, že jej popularita rastie. Ak by bola položená otázky typu, či by mala odísť z politiky, dopadlo by to inak.

Vráťme sa ešte k hodnoteniu v médiách. Skutočným šokom je úspech AfD v Sasku-Anhaltsku, kde dosiahla xenofóbna a nacionalistická AFD takmer 25 % a zaostala za víťaznou CDU len asi o 5 %,“ píše už menovaný britský denník. Čo povedať na označenie xenofóbna a nacionalistická AfD? A ako si vôbec vysvetliť situáciu v bývalej NDR? Veď tam je najmenej utečencov.


Je absolútna nehoráznosť, keď nás označujú za xenofóbov alebo nacionalistov v negatívnom slova zmysle. To zaviedli ľavičiari, Zelení, hovoria nám to odborári. Ide o snahu nás očierniť a nalepiť na nás niečo negatívne, vzdialiť nás od voličskej základne, ktorou je stredná trieda. To sa nedeje len s nami. Je empiricky podložené a existuje niekoľko nezávislých štúdií univerzít, že napríklad ľudia, ktorí chodia na demonštrácie Pegidy, sú nadpriemerne vzdelaní, sú zo zarábajúcej strednej triedy, približne vo veku 48 rokov, ktorí si robia starosti o budúcnosť. Nemá to s extrémizmom nič spoločné. Len aby sa tieto hnutia diskreditovali, dávajú na ne nálepky, a tým sa kruh uzatvára . Ide o to, čo som hovoril na začiatku, sme indoktrinovaní ľavičiarmi, ktorí tento mechanizmus používajú. Snažia sa z nás urobiť extrémnych pravičiarov, čo nie je pravda.

Popri úspechu AfD je najväčším prekvapením víťazstvo Zelených v Bádensku-Württembersku, kde majú po sčítaní väčšiny hlasov niečo okolo 30 % a zhruba o tri percentá predstihli tretiu CDU. O čom to svedčí?

Nejde o víťazstvo Zelených, ale Kretschmanna. Vyhral tým, že robí konzervatívnu politiku a v rade bodov sa absolútne vzdialil od programu Zelených. To vidíte na výsledkoch ostatných volieb. Tam, kde Zelení zostali Zelenými, sú na piatich percentách a možno spadnú ešte pod päť percent. Kretschmann sa správa, ako by bol politikom CDU, je veľmi pragmatický a ako človek je veľmi charizmatický. Vyhral napriek tomu, že je Zelený, a nie preto. Mimochodom, hneď na prvej stránke Die Welt je na to dnes komentár.

Nemeckým voľbám sa venuje tiež spravodajská agentúra Bloomberg, ktorá Alternative für Deutschland prirovnáva k republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi s dodatkom, že vo svojich nápadoch zachádza ešte oveľa ďalej. Ako sa vám páči také prirovnanie?


Porovnávajú nás s kandidátom na amerického prezidenta. Ak sa to niekomu nepáči, potom môžeme povedať: Rovnako ako Donald Trump máme podporu obyvateľstva. Máme stále demokraciu a ide o to, čo si ľudia želajú.“ Mimochodom, majiteľ agentúry Bloomberg zvažoval, že bude kandidovať za demokratov proti Trumpovi, takže od tejto agentúry v danom smere neočakávajte žiadne objektívne informácie.


Rad kritikov tvrdí, že AfD využila protimigračnú politiku a že jej úspech nemôže vydržať. Čo si o tom myslíte?

Zo srdca sa smejem. V pokoji si počkám na ďalší vývoj. My sme veľmi široko postavená strana s plnohodnotným programom, pokrývame všetky relevantné témy a máme výraznejšie osobnosti ako ostatné strany. Oni si musia nakupovať poradcov, u nás sú to členovia predsedníctva.

- Reklama -