Komunista Suleiman pre PL.sk: Sympatizant fašizmu je každý, kto sa nehlási k SNP a neuznáva sovietsku pravdu o oslobodení

0
Podpredseda KSS Jalal Suleiman (Autor: lb)

Prečo ste prišli privítať Nočných vlkov?

Bol som tu aj minulý rok. Akúkoľvek formu, ktorá nám dokáže pripomenúť koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo nad fašizmom, treba podporovať. Myslím si, že aj tento rok príde dosť občanov Slovenskej republiky poďakovať svojim osloboditeľom spred 71 rokov.

Máte dojem, že sa táto vďaka prejavuje nedostatočne?

Všetci vieme, že sú sily v parlamente republiky, pre ktoré táto nadčasová hodnota nie je dostatočná. Tieto sily tu boli pred voľbami, budú aj po voľbách. Niektoré hlasy vyzývali na odstránenie samotného pomníka na Slavíne. Každý, kto sa nehlási k odkazu Slovenského národného povstania, antifašistickým tradíciám slovenského národa a kto neuznáva sovietsku pravdu o oslobodení, je sympatizant fašizmu.

Máme stranu v parlamente, ktorá sa k tejto tradícii nehlási, no pritom veľmi obhajuje Vladimira Putina a súčasnú ruskú zahraničnú politiku. Ako to vnímate?

Nemyslím si, že táto strana obhajuje Rusko. Obhajoba Ruska však nie je podstatná. Dôležité je to, čo stelesňuje súčasné Rusko, a teda tú sovietsku pravdu. Keď toto neuznáte, tak je to falošné.

Stelesňuje naozaj Rusko „sovietsku pravdu“? V Rusku sú veľmi nízke dane pre bohatých, štát má tesné vzťahy s Ruskou pravoslávnou cirkvou…

Vôbec netvrdím, že Rusko je nejaká socialistická krajina. Len hovorím, že pre nás na Slovensku existujú nejaké nadčasové hodnoty, do ktorých bežná politika nemá čo hovoriť. Ruské vedenie, vrátane Putina, sa k týmto nadčasovým hodnotám stavajú slušne.

Čo sú teda pre vás tie nadčasové hodnoty?

Porážka fašizmu. Nastolenie mieru, ktorý tu trvá 70 rokov. Pozrite sa na Ukrajinu. Akonáhle vypovedali sovietsku pravdu, tak stratili územie, stratili občanov. To sa môže stať aj na Slovensku a v Čechách.

Drvivá väčšina Slovákov, ale aj celkovo Európanov predsa súhlasí s tým, že treba poraziť fašizmus a udržať mier. Mnohým však prekáža, ak sa k tomu pripája obhajoba Stalina.

Západ vedie antifašistickú kampaň pokryteckým spôsobom. Ona musí mať určité základné body. Ja ich nevidím. Vedú boj proti fašizmu, ale aj komunizmu. Dali tieto dve veci na jednu váhu a to zdevalvovalo samotné hodnoty boja proti fašizmu. Dali jednoducho na jednu váhu dve veci, ktoré sa nedajú dať dokopy.

V Rusku existuje tendencia obhajovať Stalina ako osobnosť. Je to v poriadku?

Stalin nikdy nebol prezidentom Československa alebo generálnym tajomníkom strany, do ktorej patrím aj ja. Hodnotím ho preto iba z medzinárodného hľadiska. Z tohto uhľa pohľadu je Stalin predstaviteľom armády, ktorá oslobodila našich predkov a územie. Takto sa ja dívam na Stalina. Rusi však musia byť na Stalina kritickejší ako my v Európe.

- Reklama -