Kočner vytiahol ďalšie detaily. Aj o vražde. Na Kollára sa to sype

0
Marián Kočner (Autor: Peter Števkov)

Celé Slovensko prekvapilo to množstvo obvinení, ktoré ste vytiahli na Borisa Kollára. Prečo ste to urobili? Nestačilo argumentovať, že ste nerobili machinácie s DPH?

Ja by som to vôbec nenazval obvineniami. Na Slovensku, keď niekto povie pravdu, tak sa to považuje za obvinenia? Obvinenie je u mňa terminus technicus, keď niečo poviete a neviete to dokázať. Pokiaľ to ale viete dokázať alebo pokiaľ sa to zakladá na pravde, tak je to čistá pravda.

Moja reakcia na Kollára mala dva dôvody. Prvý dôvod bol, že ten, kto začal s obviňovaním, bol on. Začal o mne vykrikovať, že som mafián, že som zlodej, že som ho vydieral a nútil  do podpisu nejakej zmluvy, čo sa nakoniec ukázalo ako klamstvo. Majiteľ pozemkov, ktorý predal tie pozemky Ondrejčákovi (poznámka redakcie: Juraj Ondrejčák alias Piťo si v súčasnosti odpykáva 16-ročný trest za založenie zločineckej skupiny), potvrdil pre televíziu Markíza, že sa nikdy s Borisom Kollárom o predaji tých pozemkov nebavil, že so mnou sa nikdy o tom nebavil. Ja som pri tom obchode nebol vôbec prítomný, čiže Boris Kollár klamal prvýkrát. Boris Kollár podpísal zmluvu o nájme tých pozemkov v roku 2013, to bolo dva roky po tom, ako Ondrejčák bol vo väzbe. Nemusel podpísať tú zmluvu a čo rozpráva, že ja som ho do niečoho nútil v roku 2011, keď to podpísal v roku 2013? To je druhé klamstvo.

Druhý dôvod bol ten, že som presvedčený, že nikto, kto je v politike, nie je čistý. Ale už keď tam idem so špinavými rukami, tak nekričím, že ten druhý ich má špinavé, pretože potom sa môže stať, že niekto mi pripomenie moje hriechy z minulosti a moje špinavé ruky. Mňa napálilo, že Kollár sa pomaly vyhlásil za svätého, čo nie je pravda, a rozpráva o tom, aký on je bohatý, ako nikdy v živote nemusí nič robiť. Ja mu to neberiem. Ale nech ukáže, koľko daní zaplatil. Tiež rozpráva, ako nikomu nie je nič dlžný, a to si tiež myslím, že nie je pravda, pretože by nebolo zlé opýtať sa všetkých dodávateľov, že ako im Boris Kollár platí faktúry. Či platí načas a či vôbec zaplatil…

Hovoríte, že tieto veci sa dajú dokázať. Ale povedali ste napríklad, že Kollár bol pri atentáte na mafiánskeho bosa Steinhübela, známeho ako Žaluď…

Bol…

A to sa dá dokázať?

Samozrejme, veď to vyplýva aj z mediálne uverejnených informácií v tom čase. Vyplýva to z výpovede človeka, ktorý tam sedel, ktorý bol postrelený. Bol to ten Žaluďov ochrankár, prezývku mal Džica, ktorý bol postrelený do chrbta. Bol vypovedať na políciu a povedal, že sa postrelil sám. To sú skutočnosti, ktoré existujú…

Ochrankár ale nepovedal, že bol pri tom prítomný Boris Kollár…

Ako viete, že nepovedal?

Povedal?

Ja som jeho výpoveď nečítal. Ale určite sa to dá zdokladovať. A všimnite si jednu vec, všetky skutočnosti, ktoré som ja na tej tlačovke uviedol, čo je možno trochu aj chyba novinárov,  Boris Kollár ani jednu z nich nevyvrátil. Na všetko Boris Kollár odpovedá na Facebooku, dokonca nekomunikuje s novinármi. Na všetko odpovedá len tým, že povie, že k mafiánovi, dépeháčkarovi a zlodejovi sa vyjadrovať nebude. Že sa nebude vyjadrovať k človeku, ktorý je na mafiánskych zoznamoch. Ale mafiánske zoznamy neexistujú…

Nejaké sa objavili…

Ale kto ich urobil? Policajný prezident Jaroslav Spišiak povedal, že polícia nikdy v živote žiadne mafiánske zoznamy nezostavovala a že nikdy v živote to, čo bolo uverejnené v médiách, nevidela a nemala k dispozícii. Keď sa zajtra objavia nové mafiánske zoznamy a bude na nich Boris Kollár, Daniel Lipšic, Milan Krajniak, Peter Pčolinský a desať ďalších ľudí, budeme im veriť? Keď polícia poprie, že také niečo vytvorila? Bavíme sa o veci, ktorú nikto nikdy nepotvrdil.

Prečo sa teda Kollár na ne odvoláva? Nech odpovie na otázky alebo nech sa konkrétne venuje každej veci, ktorú som tam povedal. Viete… Na otázky novinárov všetkým tým jeho partnerkám ani jedna neodpovedala. Prečo?

Povedali ste, že jednu z nich mal zmlátiť. Tvrdíte, že aj to sa dá dokázať? A ak je to teda pravda, čo hovoríte, je problém povedať, o ktorú ženu išlo?

Samozrejme, to nie je problém a, samozrejme, sa to dokázať dá. Ale vzhľadom na to, že po návrate z dovolenky pôjde Kollár na generálnu prokuratúru a podá na mňa trestné oznámenie, tak som sa rozhodol, že nebudem médiám poskytovať informácie predtým, ako ma v predmetnej problematike vypočuje vyšetrovateľ alebo prokurátor, ktorému to poviem ako prvému aj s dôkazmi, aj so všetkým. A keď to bude zaregistrované v nejakej zápisnici, tak to poviem aj médiám. Dopredu to určite hovoriť nebudem.

Prezradíte aspoň formu toho dôkazu?

Určite nie. To je vec, ktorú predebatujem s orgánom činným v trestnom konaní, a keď budem požiadaný, aby som svoje tvrdenia nejako dokázal, tak ich určite dokážem.

Takže nemáte obavy z trestného oznámenia?

(Smiech) Vôbec. Absolútne.

Kollár vás nazval banditom, mafiánom, zlodejom, dépeháčkarom. Neplánujete mu trestné oznámenie opätovať?

Z dvoch dôvodov nie. Po prvé, polointeligent ma uraziť nemôže. Po druhé, pri tom, ako funguje justičný systém na Slovensku, vôbec nemá dôvod podávať na Borisa Kollára trestné oznámenie za to, čo povedal, pretože to skončí o šesť alebo sedem rokov. Súd vyriekne niečo a o šesť rokov sa mi bude musieť ospravedlniť. A o to vôbec nemám záujem.

Je aj toto dôvodom, prečo sa neobávate trestného oznámenia? Že u nás nefunguje justičný systém?

Nie, neobávam sa z toho dôvodu, že všetko, čo som povedal, je pravda. Za pravdu vás nemôžu stíhať. Aby ste ma lepšie pochopili… Justičný systém umožňuje sa neprimeraným spôsobom brániť každému, kto je obvinený, a predlžovať akékoľvek konanie.

Čo sa týka trestného oznámenia Borisa Kollára voči mojej osobe, bude veľmi rýchlo vyriešené, pretože ja sa bez mihnutia oka dostavím na každý výsluch. Nebudem tam posielať právnika, ospravedlnenky a všetky tie konania trvajú hrozne dlho práve preto, že všetci tí, ktorých sa to týka, sa úspešne bránia tisícimi spôsobmi a predlžujú to konanie. O tom to je.

Bude vo vašej výpovedi pre políciu spomenutá aj osoba Michala Hajtmana?

Pokiaľ sa ma na to vyšetrovateľ opýta, určite zopakujem, prípadne dám nejaké ďalšie informácie, ktoré o tejto problematike mám, a je vecou orgánov činných v trestnom konaní, aby sa k tomu vyjadrili. Prokuratúra je okrem iného povinná vyšetrovať veci, aj keď sa o nich len dozvie, teda bez trestného oznámenia.

Ja som nepovedal, ani si nedovolím tvrdiť, že Boris Kollár tomuto človeku ublížil. Ja o tom nemám informácie a neobviňujem človeka bez informácií.

Ale ste to naznačili…

Ja som povedal jednu vec, a teda, že Michal Hajtman bola osoba, ktorá figurovala v troch alebo štyroch firmách, v ktorých figuroval aj Boris Kollár plus jeho ďalší dvaja spoločníci. A figuroval aj vo firme, ktorá mala aktivity na Donovaloch.

Tým, že Borisa poznám dlho, bol som prekvapený menom Michal Hajtman, ktorý bol jeho spoločník. Nikdy v živote takého človeka nespomínal, nikdy v živote som takého človeka na Donovaloch nevidel. Keďže poznám jeho ďalších spoločníkov Fera Leflera a Ľudka Gogu, ktorý je jeho nevlastný brat, bolo mi veľmi zvláštne, že nepoznám Michala Hajtmana, ktorý bol tiež spoločníkom.

Zaujímavé je, a to si nájdete veľmi ľahko, len keď rozkliknete obchodný register, tak zistíte, že z tých firiem traja páni odišli a vo všetkých tých firmách zostal len sám pán Michal Hajtman. Ešte zaujímavejšie je, že v roku 2012 boli všetky tie firmy ex offo vymazané. Výmaz ex offo znamená, že predmetná spoločnosť nekomunikuje. To znamená, že neodovzdala niekoľko rokov po sebe daňové priznanie, nekomunikuje so súdom, s obchodným registrom, nereaguje na výzvy, nikto nepreberá poštu. Takúto firmu zo zákona po nejakej lehote súd vymaže.

Prečo Michal Hajtman nekomunikuje, nereaguje? Kde je Michal Hajtman? Treba ho hľadať…

V obchodnom registri sa dá nájsť, že figuroval spoločne s Kollárom vo firme SKI CENTRUM DONOVALY  a SNOWTECH…

Ešte tuším v jednej…

Viete o ňom niečo viac?

Neviem. Kladiete otázku nesprávnemu človeku. Prečo sa do dnešného dňa žiadny novinár neopýtal Borisa Kollára: Boris, povedzte nám, kto je Michal Hajtman. Bol to váš spoločník, akú úlohu mal vo firme, kde je, čo ste sním robili? Doriti, položím mu desať otázok.

Viete, novinári sa dnes nevedia pýtať. Naozaj, 80 percent novinárov nevie klásť otázky. Ja som vyštudoval žurnalistiku, ja som toho novinára robil. Keď položím otázku a nedostanem uspokojivú odpoveď, tak položím druhú. A budem sa pýtať dovtedy, dokým ten človek neutečie, čo je dnes bežné u politikov, alebo dokým neodpovie na to, čo chcem vedieť.

Kto o Hajtmanovi hovorí, že bol vyvezený do zahraničia a zabitý?

(Úsmev) To sú reči, ktoré som počul od ľudí, ktorí kedysi dávno s Borisom hompáľali nohami na prašiaku.

Ale ja som nepovedal, že mu Boris ublížil, že ho Boris vyviezol. Tá situácia je dnes taká. Michal Hajtman nekomunikuje, neexistuje, nie je. Treba sadnúť do auta, ísť na jeho adresu, navštíviť jeho príbuzných. Či niekomu nechýba, či ho dali hľadať. To ale nie je mojou úlohou, na to sú investigatívni novinári.

Hovorili ste, že sa vyvíja nejaká aktivita, aby boli médiám dostupné fotky a letenky z cesty Borisa Kollára na Kubu…

Fotky nie, iba letenky som povedal. Boris ma obvinil, že fotky z tejto dovolenky som dal médiám ja. V čase, keď tieto fotky do médií prišli, som bol v Indii 10-tisíc kilometrov ďaleko.

Z Indie sa nedá poslať?

Dá, ale ja som s ním na tej dovolenke nebol. Odkiaľ by som tie fotky mal. Veď na tej dovolenke bolo ďalších 12 ľudí, z ktorých ktokoľvek to mohol dať fotky médiám. Prečo by som to robil ja.

Kollár to, samozrejme, myslí tak, že ste to spravili sprostredkovane…

Ale ešte raz. Bol som 10-tisíc kilometrov ďaleko. V živote som takú fotku v rukách nedržal, nemal som ju v maile, v počítači, nie. Čo nakoniec zistil aj on, že s tým nič nemám. Preto mi poslal tú ospravedlňujúcu esemesku. Ale dva dni nato už o mne vykrikoval, že som zlodej, dépeháčkar a mafián. Ja to nechápem.

Ďalšia vec je, že keď niekoho verejne očiernim, potom mu pošlem esemesku, že viete čo, pomýlil som sa, prepáč, tak, k*rva, posadím sa pred ten Facebook, keď už nie pred médiá, a poviem, viete čo, obvinil som Mariána Kočnera z niečoho, čo nie je pravda, poslal som mu ospravedlňujúcu esemesku a, Marián, verejne sa ti ospravedlňujem, všetko to, čo som na teba verejne nakydal, nie je pravda. To urobí chlap, ktorý ma gule, a to by mal urobiť každý politik.

Ja som za históriu samostatného Slovenska nikdy v živote nezažil, aby sa nejaký politik niekedy niekomu za niečo ospravedlnil. Nikdy! Budú radšej zatĺkať, obchádzať otázku, utekať pred mikrofónom. Ale veď mýliť sa je ľudské, človek môže mať nesprávnu informáciu, ale rozdiel medzi mnou a ním je v jednej veci. Ja nevypustím zo svojich úst informáciu, o ktorej nie som presvedčený, že je pravdivá.

Zdá sa mi trošku neuveriteľné, že všetko, čo ste o Kollárovi povedali, naozaj dokážete dokázať…

Ale vám sa to môže zdať neuveriteľné..

Napríklad to pašovaie striebra, máte na to nejaké podklady, dokumenty?

Iste, iste…

To ste teraz vyvíjali mesiac nejaké aktivity, aby ste získali takéto dôkazy, alebo ich zbierate dlhodobo?

Budete prekvapený, ale prišli za mnou ľudia, ktorí boli osobne účastní týchto aktivít. Ešte raz, osobne účastní. Prišli a povedali, počúvajte to, a to sme robili. A ja som sa opýtal, dobre, v prípade, že bude treba, aby to bolo povedané niekde, nazvime to pod prísahou, hej, alebo vyšetrovateľovi policajného zboru, si ochotný to zopakovať, že ty si tam bol a že ty si to robil s nimi? Áno. Ešte aký dôkaz by ste chceli viac? (Smiech)

Ak je pravda, čo hovoríte, tak nasledujúce mesiace môžeme ohľadne tohto čakať veľkú búrku

Ale tá búrka nezáleží odo mňa. Boris pôjde podať trestné oznámenie, a keď ho podá, tak sa to bude vyšetrovať.

A keby nepodal trestné oznámenie…

Tak sa ho nebudete pýtať, prečo ho nepodal?

Samozrejme, že budeme.

Tak nepredbiehajme udalosti a neprejudikujme dopredu nič. Boris povedal, že ho pôjde podať, a na to vám poviem jednu vec. Pred štyrmi rokmi povedal, že pôjde podať na mňa trestné oznámenie vtedajší predseda parlamentu pán Sulík. Aj vtedajší poslanec Kollár za SaS povedal, že na mňa podá trestné oznámenie, keď som položil rečnícku otázku. Ja som ho z ničoho neobvinil, ja som položil rečnícku otázku, čo vie o tom, ako v banke, v ktorej bol riaditeľ, ukradli 72 alebo 74 alebo neviem koľko miliónov korún. Išiel na mňa podať trestné oznámenie. Ďalší, ktorý na mňa išiel podať trestné oznámenie, bol poslanec za SaS Juraj Droba, o ktorom som povedal, že si pýtal peniaze za voľbu generálneho prokurátora. A štvrtý bol Galko. Viete, čo je zaujímavé? Nikto z nich trestné oznámenie nepodal. A viete prečo?

Prečo?

Lebo o Kočnerovi sa všeobecne vie, že netrepe sprostosti, ktoré nevie dokázať. A tým, že by to trestné oznámenie podali, ja by som ho musel zdokladovať, všetko to, čo som povedal, aj s dôkazmi a bolo by to, priateľu, o to horšie. (Smiech)

Takže hovoríte, že sa môže stať, že ani Boris Kollár to nepodá?

Ja som nič nepovedal. Ale viete, keď to nepodá, tak sa ho zase treba pýtať, prečo to nepodal. A ja vám už dnes poviem jeho odpoveď, chcete ju vedieť?

No hovorte…

Človek z mafiánskych zoznamov mi za to nestojí, povznesiem sa nad to, nebudem si ho všímať, lebo totiž nič iné nemôže povedať.

Keby teda Kollár trestné oznámenie nepodal, hovoríte, že to nebudete riešiť? Nebudete dávať polícii tieto údajné dôkazy o prevoze striebra a podobne?

Po prvé, je to, bohužiaľ, premlčané, čiže to dnes nemôže nikto vyhodnotiť ako trestný čin. To je zaujímavé len z jedného dôvodu, že pokiaľ na mňa podá Boris trestné oznámenie za ohováranie, a jednou z vecí bude aj to, že som povedal, že pašoval so Žaluďom a s Deákom striebro, a on bude tvrdiť, že to nie je pravda, a policajný vyšetrovateľ to bude musieť vyriešiť, či som ho teda ohováral, lebo ohováranie je, keď hovoríte o niečom, čo nie je pravda, áno? A ja to zdokladujem a zistí sa, že som hovoril pravdu, no tak záver policajného vyšetrovateľa bude: Vzhľadom na to, že policajným vyšetrovaním nebolo dokázané, že obvinený alebo teda vyšetrovaný Marián Kočner nehovoril pravdu v tejto veci, lebo výsluchom svedka XY bolo dokázané, že predmetný skutok sa udial tak, ako ho Marián Kočner popísal na svojej tlačovej konferencii, vyšetrovateľ toto konanie zastavuje. A môže ísť viete kam? Viete kam.

Takže v podstate hovoríte, že to všetko nemá zmysel ako útok, ale ako obrana?

Má to zmysel jeden. Boris Kollár prišiel s tým, že treba urobiť generačnú výmenu politikov. V tomto s ním súhlasím, absolútne. Povedal taktiež, že do politiky by mali ísť ľudia, ktorí niečo vo svojom živote dosiahli, ktorí majú zarobené, aby nemuseli kradnúť, a ktorí sú charakterovo čistí. Aj s tým súhlasím, ale Boris Kollár to nie je, tak nech tam nelezie.

Ste to vy?

Nie. Ale ešte raz, ja sa nepchám do politiky. Ja nerozprávam a nepoučujem a nekritizujem bez toho, aby som dal nejaké riešenie.

Povedali ste, že prišli za vami ľudia s informáciami, vy sám ste potom ešte konštatovali na tlačovej konferencii, že teda dáte odmenu 10-tisíc za nejaké kompromitujúce informácie na Borisa Kollára.

Nie, to som nepovedal.

Nie doslovne, ale dalo sa to tak pochopiť…

Ja som povedal, že za každú informáciu o zlodejstve, to znamená o tom, že Boris alebo Lipšic urobili niečo protizákonné. To je u mňa zlodejstvo. Ktorá sa bude zakladať na pravde, ku ktorej budú dôkazy a ktorá bude overiteľná, tak za takú informáciu im zaplatím. A viete, nič s ňou neurobím, takto ju dám médiám. Tu som pre vás kúpil prípad a riešte ho.

Prečo desaťkrát viac za informáciu na Lipšica?

(Smiech) Prečo desaťkrát viac?

Je ťažšie nájsť takúto informáciu?

Nie, nie, nie, nemyslím si, že je ťažšie. Je to preto, lebo by som sa u Borisa nedoplatil, lebo tá suma u Borisa, ktorá sa bude skladať z 10-tisíc, môže prekročiť tých sto. (Smiech)

Takže inými slovami, podľa vás teda existuje viac informácií na Kollára ako na Lipšica?

Som o tom presvedčený.

Podľa niektorých ste odmenu vyhlásili, pretože máte strach…

Z koho?

Z Daniela Lipšica.

Určite nemám strach z Daniela Lipšica. Viete, Daniel Lipšic, keby sa znovu stal ministrom vnútra, tak nie je vyšetrovateľ, nie je prokurátor a nie je sudca. Daniel Lipšic by bol len minister vnútra s krvavými očami. Daniel Lipšic s radosťou rozpráva, že takí ľudia ako ja by mali sedieť v base. Ja sa vás teraz opýtam, a kde máme prezumpciu neviny? To je to, o čom on rozpráva, hej? Ako môže minister vnútra alebo bývalý minister vnútra a človek, ktorý je vzdelaním právnik, povedať o niekom, že by mal sedieť v base? To nemáte pocit, že pán Lipšic stojí nad zákonom? O tom snáď rozhodujú orgány činné v trestnom konaní a nezávislé súdy a ja z Daniela Lipšica nemám ani takto za mak strach, vôbec.

Mal som niekoľko kontrol z finančnej polície iniciovaných práve Daniel Lipšic ako ministrom vnútra, kde tí policajti mi off record povedali: Pán Kočner, už sme tu šiestykrát, naozaj nás to mrzí, že vás otravujeme, my máme proste príkaz niečo na vás nájsť. Ja hovorím, páni nech sa páči, tu máte doklady, pýtajte sa, ja vám zodpoviem všetky otázky. A nič nenašli.

Je to už zase bežné v slovenskej politike, Harabin tiež povedal Lipšicovi, že pôjde do basy…

Ale viete. Bohužiaľ, to je presne o tom, že pokiaľ v tomto štáte nepríde k dvom skutočnostiam. Po prvé: médium, ktoré uverejní informáciu o niekom, ktorá sa nezakladá na pravde, očierni ho, zničí tomu človeku život. Pokiaľ také médium nebude nezávislým súdom odsúdené na likvidačnú pokutu, tak ako je to v najdemokratickejšej krajine na svete v Spojených štátoch amerických, kde bez mihnutia oka médium dostane pokutu 50 miliónov dolárov, tak pokiaľ niečo také sa nepresadí na Slovensku, tak dovtedy si nebudú vydavatelia a novinári uvedomovať, že nepodloženou informáciou môžu človeku zničiť život. Čiže pokiaľ sa toto neudeje a pokiaľ nejaký politik nebude exemplárne potrestaný za klamstvo, ktoré povedal verejne, tak sa dovtedy nič nestane.

Vráťme sa k tej odmene. Nepamätám si, že by niekto kedykoľvek predtým vypísal podobnú odmenu za informáciu na nejakého politika. Viacerí ľudia to označili za mafiánsku praktiku v priamom prenose.

Čo je na tom mafiánska praktika? Ja si myslím, že omnoho viac mafiánske by bolo, keby som to robil podlinkovo, teda naháňal informácie a platil za to ľuďom pod stolom, ale ja som to verejne povedal. Ale možno, že nič nebude, možno nepríde nič a nikomu nebudem musieť dať peniaze. A ešte raz, to je normálna odmena. Takže ja si myslím, že oveľa čestnejšie je to povedať a v médiách vyhlásiť, že je to takto.

A povedal som jednu vec, ja si tú informáciu nenechám pre seba, nebudem s ňou nikoho vydierať, nebudem ju zneužívať. Povedal som, ja ju zaplatím pre všetkých, pre médiá, pre občanov tohto štátu. Takto ju položím na stôl, pokiaľ bude naozaj pravdivá, aby som niekoho neobviňoval. A potom uvidíme, ako s ňou naložia novinári, občania, orgány činné v trestnom konaní. Veď ja robím službu tomuto národu a platím ju.

Už vás niekto s takouto informáciou kontaktoval od tej tlačovej konferencie?

Áno.

A prezradíte na koho?

Nie.

Prečo?

To je taká nevinná informácia. Prečo by som mal prezrádzať, viete, sú veci, ktoré majú, samozrejme, svoju postupnosť aj svoj čas. Vzhľadom na to, že už ma niekto kontaktoval, stretnutie som mal zatiaľ len jedno. S ostatnými kontaktmi mám stretnutie naplánované. A tiež keď sa s niekým idem stretnúť, najprv si preverím, kto je ten človek, aby som sa nestretával s bláznami, na to ja nemám čas.

Pracuje ešte vaša dcéra vo Fun rádiu?

Nie. Moja dcéra tam praxovala cez leto počas vysokej školy, dva roky po sebe.

Zhodou okolností má dnes Petra Krištúfková narodeniny, plánujete jej zablahoželať? Ste ešte v kontakte?

Neviem, nie som v kontakte s Petrou Krištúfkovou.

Stretávate sa ešte s nejakými politikmi?

Iste.

S ktorými?

(Smiech) Ste investigatívny novinár, skúste si zistiť. Stretávam sa, samozrejme, stretávam sa s ľuďmi, ktorí boli moji priatelia predtým, ako do politiky vstúpili. Čiže všetci politici, s ktorými sa občas stretnem, sú ľudia, s ktorými som sa poznal predtým, ako do politiky išli. S každým jedným z nich. S nikým, kto v súčasnej politike je, som sa nezoznámil v čase, keď už v politike bol. Vždy to bolo predtým. 

- Reklama -