Kisku si v parlamente neviem predstaviť, priznáva Galko. Svoju nomináciu na Homofóba roka považuje za zlomyseľnosť

0
Podpredseda SaS Ľubomír Galko (Autor: df)
SaS uviedlo, že oceňuje ako Andrej Kiska oznámil svoje rozhodnutie opätovne nekandidovať a chápe jeho dôvody. Ale neprišlo toto rozhodnutie trochu neskoro?
 
Oznámil to vtedy, keď definitívne dospel k rozhodnutiu, z tohto pohľadu je to v poriadku. Samozrejme, všetci by sme boli radšej, keby sa vyjadril skôr, lebo by menej známi kandidáti mali viac času na poznávaciu kampaň, ale prispôsobíme sa tomu.
 
Čo si myslíte o načasovaní prezidentovho oznámenia, ktoré prišlo presne v deň, keď zasadal imunitný výbor a vlastne deň potom, čo Robert Fico hovoril o údajne závažných informáciách v správe o financovaní kampane Andreja Kisku?
 
Myslím si, že je to len úbohá konšpirácia obyvateľa Bašternákovho bytu, ktorý už vidí, že odchádza na politické smetisko, a tak ešte kope okolo seba a snaží sa upútať pozornosť. Veľmi sa mu to nedarí, na jednej z jeho tlačoviek v parlamente boli len traja novinári. Poslanec Fico je skrátka čím ďalej, tým menej zaujímavý.
 
Hrá rozhodnutie prezidenta do karát Smeru alebo skôr opozičným stranám?
 
Do karát Smeru už nehrá nič, a teda ani žiadne rozhodnutie prezidenta. Čo sa týka opozície a špeciálne SaS, my nekalkulujeme. Poctivo pracujeme a budeme sa snažiť presvedčiť ľudí svojou prácou.
 
 
Kým sa prezident Kiska takto nerozhodol, boli ste v SaS ochotní ho podporiť. Teraz ste reagovali, že ideálne by bolo ponúknuť za opozičné strany jedného spoločného kandidáta. Už ste s predstaviteľmi niektorých strán neoficiálne hovorili a viete si predstaviť zhodu na jednom kandidátovi?
 
Neoficiálne rozhovory prebiehali aj v minulosti a oficiálne budú nasledovať čoskoro. Či dospejeme k dohode, uvidíme.
 
Ak by sa prezident nakoniec rozhodol vstúpiť do parlamentnej politiky, či už ako člen niektorej zo strán, alebo by založil nový subjekt, nebral by hlasy práve liberálom?
 
Toto neriešime. My sa sústredíme len na svoju prácu. Okrem toho si osobne myslím, že Andrej Kiska ako bývalý prezident nikdy nebude sedieť v slovenskom parlamente. Neviem si ho tam ako bývalého prezidenta predstaviť.
 
Ako vnímate to, že nákup obrnených transportérov ministerstvom obrany za 400 miliónov eur, ktorý ste v minulosti kritizovali, teraz preveruje NAKA?
 
Neočakávam od NAKA žiadne povzbudivé výsledky. Navyše si myslím, že ministerstvo obrany zákon neporušilo. Oni sa správali len neeticky, nemorálne a netransparentne. Ak by obstarávali medzinárodným transparentným tendrom, ušetria veľa peňazí. 
 
Inštitút ľudských práv vás zaradil do ankety Homofób roka za váš vlaňajší výrok o exministrovi školstva Plavčanovi: Prihriaty Plavčan je na dovolenke…” Čo na to hovoríte?
 
Nie je to od nich korektné. Nemal som na mysli jeho sexuálnu orientáciu, ale to, že mu to v hlave nedochádza. Keďže som však v texte už jedno spojenie „pripečený Plavčan“ použil, tak druhé som napísal ako „prihriaty Plavčan“. No a keďže sa to niektorým diskutujúcim nepáčilo, lebo to v nich evokovalo, že útočím na jeho možnú orientáciu, ktorá je mne ukradnutá, neviem, akú ju má a ani ma nezaujíma, tak som to rýchlo zmenil na „zabrzdený Plavčan“.
 
Toto určite tí, ktorí ma nominovali do tejto ankety, vedeli, lebo som to vysvetľoval a bolo to medializované. Preto to z ich strany pokladám za zlomyseľnosť. Každý, kto ma pozná, vie, že určite nie som žiaden homofób. Delím ľudí, a podľa toho sa k nim aj správam, na čestných a nečestných, na slušných a neslušných, na poctivých a nepoctivých a podobne. Nie podľa toho, akú majú orientáciu.
 
- Reklama -