Kiskova aura čistého bojovníka proti korupcii je vážne naštrbená. U časti jeho voličov je to nenapraviteľné. Na jeho mieste by som nekandidoval, tvrdí analytik

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)
Ako vnímate vyhlásenie premiéra Roberta Fica, že dobrým kandidátom na budúceho prezidenta by bol Miroslav Lajčák? Je to snaha o vylepšenie imidžu strany? 
Určite je to v tom duchu zlepšovania imidžu strany, ako hovoríte, ale okrem toho Lajčák bol spomínaný v tejto súvislosti. Nikdy to však nebolo jasné. Vždy to bola len nejaká možnosť, alternatíva v prípade potreby. Teraz to ale už môže byť vážnejšie, pretože prezidentské voľby sú o necelé dva roky. Je čas začať určovať kandidátov a zisťovať reakcie. 
 
Je to pre Smer-SD jediný možný kandidát, keď už premiér prisahal na zdravie vlastného syna, že kandidovať nebude? 
Lajčák určite nie je jedinou alternatívou. Možno pre Fica je táto alternatíva najlákavejšia, pretože aj keď mal Lajčák problém s platbami za oslavy počas slovenského predsedníctva Rade EÚ, nebola to žiadna strašná kauza. Sú v Smere určite aj ďalší. Počul som dokonca hlasy, že by Maďarič mohol kandidovať za prezidenta. 
 
Po tom, čo odstúpil z funkcie podpredsedu strany?  
Nepredpokladá sa, že by ho Fico navrhoval. V zásade by Maďariča premiér pokojne mohol navrhnúť, ale keby sa bez toho Maďarič rozhodol (kandidovať na prezidenta), čo sa asi nerozhodne, tak by zrejme v Smere vznikla frakcia, ktorá by ho podporila. To by však bol očividný rozkol v strane. Maďarič do toho preto zrejme nepôjde, ale nechcem predbiehať. 
 
Aké má Lajčák podľa vás šance na zvolenie, ak by k tomu došlo? 
Mal by relatívne vysoké šance, ale netreba zabúdať na to, že Lajčák je bývalý komunista a myslím si, že táto krajina by už mohla mať prezidenta, ktorý komunista nebol alebo sa aspoň nesnažil byť komunistom ako Kiska. Sú tu takí ľudia. 
 
Čo hovoríte na opätovné kandidovanie/nekandidovanie súčasného prezidenta Andreja Kisku. Poškodia mu podľa vás tie kauzy, ktoré mal za sebou?
Či do toho pôjde, to neviem povedať, ale kauzy mu určite poškodia, pretože tá aura čistého bojovníka proti korupcii, ktorá mala byť okolo neho, je vážne naštrbená a u časti jeho voličov je to nenapraviteľné. Na jeho mieste by som nekandidoval, pretože sa tá špina začne prepierať a určite by sa na verejnosť dostali ďalšie negatívne informácie, ktoré existujú a ktoré by celkom určite boli zverejnené v prospech niekoho alebo na diskreditáciu Kisku. 
 
Poslankyňa Lucia Nicholsonová uviedla, že by kandidatúru zvážila, keby sa už prezident Kiska neuchádzal o post hlavy štátu. Bola by to vhodná kandidátka opozície alebo si viete predstaviť v prezidentskom paláci iné mená z NR SR? 
Pri všetkej úcte k pani poslankyni si myslím, že je ešte príliš mladá. Takýto mladší človek má byť v exekutíve a nie sedieť na poste, ktorý je viac-menej reprezentačný. 
 
- Reklama -