Kiska si pretláča Luntera. Platené prieskumy… Kandidát na banskobystrického župana Urbáni prišiel s vážnymi obvineniami

0
Milan Urbáni (Autor: Archív: MU)

Čomu sa aktuálne venujete? Pred necelým rokom ste v rozhovore pre náš portál prezradili, že sa dlhodobo venujete viacerým činnostiam a stále ste aktívny, čo znamená, že sa rozhodne nenudíte. Stále toto konštatovanie platí?

Naďalej to platí. Nikdy v živote som nemal iba jedno zamestnanie. Buď som robil v zdravotníctve, alebo so zdravotnou výchovou, prípadne so športom. Aktuálne som dva dni v týždni vo svojej gynekologickej ambulancii, robím aj riaditeľa jednodňovej chirurgickej kliniky DL-Clinic v Banskej Bystrici a venujem sa aj ďalším činnostiam, napríklad developingu. V Banskej Bystrici staviame 100 nových bytov.

No a takisto sa stále venujem športu a rôznym charitatívnym organizáciám. Som zakladajúci člen Lions Clubu v Banskej Bystrici, ale aj v Brezne, Zvolene či Košiciach. Čiže to je ďalšia vec, ktorej sa dosť venujem.

Chodím na rôzne akcie, kde je široká škála aktivít. Podporujeme zrakovo postihnutých, ale nielen ich. Celkovo ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Takže tých aktivít mám ozaj veľmi veľa.

Spomínaný rozhovor s M. Urbánim TU.

Aj napriek tejto vyťaženosti však máte záujem kandidovať na post banskobystrického župana. Tesne pred naším rozhovorom ste pritom mali stretnutie so starostom Očovej Jánom Senkom (okrem iného poslanec NR SR za Smer, pozn. red.). Znamená to teda, že si pomaličky už „naháňate“ podporu pred voľbami? Je to taká tá nevyhnutná práca v teréne? 

Od politika v prvom rade očakávam, že pracuje s ľuďmi. Ja som sa tohto stále držal, a tak aj robím, a vyhlásil som, že keď budem predsedom VÚC, nebudem len sedieť v kancelárii, ale práveže budem chodiť po kraji, ktorý veľmi dobre poznám.

Dnes som bol pozrieť nie iba pána starostu (Senka), to nebol hlavný dôvod. Bol som sa pozrieť na záverečné skúšky na jednej súkromnej strednej odbornej škole. Túto školu vlastní Róm a riaditeľka aj zástupca riaditeľa sú tiež Rómovia. Ale chodia tam, samozrejme, aj nerómski pedagógovia.

Odporúčam každému, kto tvrdí, že s Rómami sa nedá vyjsť, aby sa tam išiel pozrieť! Pochopiteľne, dá sa s nimi. Len im treba ponúknuť vzdelanie. Ja som bol nadšený, keď som  dnes videl, ako to tam  vyzerá.

A pri tej príležitosti sa, samozrejme, patrí navštíviť aj pána starostu, s ktorým sa dlho poznáme. Tak sme podebatovali nielen o škole, ale aj o aktuálnej situácii v Očovej, respektíve v regióne.

Posuňme teraz rozhovor už do širšej a skôr všeobecnejšej roviny. Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)? Čo bolo tým hlavným faktorom, prečo ste sa rozhodli zabojovať o kreslo župana?

Ten dôvod je veľmi prozaický. Ani jedného kandidáta totiž nepokladám za takého, ktorý by vedel s týmto krajom niečo pozitívne spraviť. Dlho ma prehovárali aj moji spolustraníci. A nakoniec ma prehovorili a rozhodol som sa túto výzvu prijať, a idem kandidovať s plnou vážnosťou, pričom chcem a viem, ako tento kraj dať do poriadku. A aj ho dám do poriadku. 

Ak sa však držíme posledných čísel, tak agentúra Focus vám vo svojom nedávnom prieskume namerala volebné preferencie len 4,8 %. Pričom prvý Marian Kotleba získal 25,9 % a druhý Ján Lunter rovných 20 %.

Prosím vás, veď ten prieskum si zaplatil pán Lunter. Ja si nepotrebujem platiť prieskumy, ja chodím medzi ľudí, rozprávam sa s nimi a hľadám riešenia na aktuálne problémy, ktoré treba riešiť. Mňa  prieskumy  absolútne nezaujímajú.

Tento kraj poznám a ľudia poznajú mňa. Ja potrebujem voličov a nie nejaké čísla v prieskumoch. Nepotrebujem pána Kisku, ktorý pretláča pána Luntera a robia všemožné kampane, tak ako počas  jeho prezidentskej kampane, aby si presadili práve pána Luntera. Toto tam rovno môžete napísať!

Je to v prvom rade nefér. Ja si odmietam kupovať prieskumy. Nikdy som to nerobil a ani nebudem. Základ je aj tak komunikácia s ľuďmi.

Z vašich slov jasne vyplýva, že akési memorandum o porozumení, keď trojica kandidátov Mičev, Klus, Lunter sľúbila, že sa vzdá svojich hlasov v prospech najsilnejšieho kandidáta s cieľom poraziť Mariana Kotlebu, asi nehrozí, však?

Takáto myšlienka môže vzniknúť len v hlave niekoho, kto nemá žiadne politické a takticko-organizačné skúsenosti. Pretože ja nebojujem proti Kotlebovi. Mňa pán Kotleba nezaujíma. Mňa ako kandidáta musí zaujímať, aby som  ja vyhral, a urobím pre to maximum. A nebudem sa spájať či vzdávať. 

Veď keby sme išli ako futbalisti na ihrisko, tak by sme sa akože dohodli, že nechceme vyhrať? Nikto nevie pred voľbami, kto vyhrá! A keď to niekto dopredu vie, tak potom je to predsa podvod.

Mňa zaujímajú len moje preferencie pred voličmi. Teda skutočné výsledky 4. novembra. 

Možno majú pred Marianom Kotlebom ako politickým protivníkom len rešpekt. A možno sa ho dokonca až boja…

Ja sa nebojím nikoho. Pre mňa nie je Kotleba taký súper, ktorého by som sa mal báť. Ľudia v kraji teraz už nadávajú, lebo vidia, čo Kotleba počas svojej vlády v kraji spravil, nič. Veď život v Banskobystrickom kraji zakapal. Tu „zdochol pes“. Žiaden investor, žiaden rozvoj. Jednoducho nič! 

A že on sa chváli, že ušetril peniaze? Veď to znamená, že teda nič nespravil pre rozvoj kraja. Nič nezveľadil, nepritiahol sem žiadneho investora. A o tomto treba hovoriť, toto treba napísať.

Máte teda favorita na víťazstvo?

Iste, Milana Urbániho (úsmev). Veď čo by som bol za politika či športovca, keby som neveril vo svoje schopnosti? Ak by som favorizoval niekoho iného, tak to by ani nemalo zmysel ísť do volieb. Samozrejme, že favorizujem seba a urobím maximum pre to, aby som aj vyhral.

Vlani koncom augusta ste sa vyjadrili v našom rozhovore, že už rokujete so spriatelenými stranami pred voľbami vo VÚC. Môžete už teraz s odstupom 10 mesiacov konkretizovať, o koho ide?

Rokujem aj s parlamentnými, ako aj mimoparlamentnými stranami. Samozrejme, len s tými, ktoré považujem za priateľské, a hlavne programovo podobné. Ale konkretizovať mená a strany ešte v tomto momente nechcem. Ak podpíšeme nejakú koaličnú dohodu, tak sa to včas dozviete.  

V prvom rade sa však spolieham na seba, na svoju stranu a na svojich spolupracovníkov. Teraz 29. júna máme celorepublikové stretnutie predsedov a kandidátov na poslancov do zastupiteľstiev VÚC, čiže vo vnútri strany sa pracuje. Chodíme tiež po regiónoch a presviedčame voličov, stretávame sa s ľuďmi. Skrátka pracujeme na plné obrátky.

Čo by som však chcel ešte pripomenúť, je to, že nie som spokojný s decentralizáciou na Slovensku. A aj to je jeden z dôvodov, prečo idem kandidovať. Lebo decentralizácia nie je kompletná a  je to  taký mačkopes.

Preto chcem viac kompetencií pre kraj.

A na záver otázka, ktorá v posledných týždňoch mimoriadne rezonovala Slovenskom, a to zrušenie Mečiarových amnestií. Ste bývalým členom Mečiarovho HZDS, ako sa na tento krok pozeráte?

Ja som prišiel do HZDS v roku 2000 a viem o tom asi toľko, čo aj vy. Pokiaľ to odsúhlasili, tak počkajme na výsledok. Neviem detaily, nevedel som detaily a nebudem sa preto k tomu vyjadrovať. S pánom Lexom som sa stretol asi dva razy v živote, aj to tak, že sme si podali ruky a možnosť rozprávať sa sme  mali minimálnu.

Čiže neviem o týchto problémoch a ani ma nezaujímajú. Nech sa ukáže spravodlivosť. Na to tu máme orgány, ktoré to majú za  úlohu došetriť. Pokiaľ sa odsúhlasili tie amnestie, budem rád, keď sa bude vedieť výsledok. A nech je hlavne spravodlivý. 

- Reklama -