Kiska je najdôveryhodnejším politikom na Slovensku. Preto musí byť jeho rozhodovanie o opätovnej kandidatúre o to náročnejšie, myslí si Remišová

0
Andrej Kiska a Veronika Remišová (Autor: TASR)

Aké sú vaše priority na tento rok? Čo by ste chceli predstaviť a na čom pracovať?

V politickej rovine sa budem naďalej venovať pálčivým témam korupcie, ktorá infiltrovala takmer všetky sféry verejného života. Uplynulý rok som sa sústredila aj na oblasť vzdelávania, mládežnícku politiku a financovanie mládežníckych organizácií. Témam vzdelávania a školstva sa plánujem venovať aj v tomto roku,  ministerstvo školstva chce pripravovať ďalšie reformné dokumenty a treba sledovať, či tieto zmeny pôjdu správnym smerom. Nanešťastie, zatiaľ to tak nevyzerá. Okrem toho, stále tu máme nedoriešený obrovský eurofondový škandál z leta, pri ktorom sa budem opakovane pýtať kompetentných na to, aké dôsledky nakoniec ponesú daňoví poplatníci. Stále nie je jasné, čo vláda plánuje urobiť s už uzatvorenými miliónovými zmluvami v prípade, že nám ich Brusel odmietne preplatiť.  

Znepokojuje ma aj spôsob, akým sa u nás naďalej aplikuje spravodlivosť, dvojitý meter na „našich ľudí“ a bežných občanov, zakrývanie káuz, ale aj spôsob, akým sa u nás pristupuje ku krajine, k našim lesom, k životnému prostrediu. Ľudia si nezaslúžia nefunkčný štát a arogantnú vládu, Slovensko potrebuje zmenu. Hlavnou prioritou pre mňa je túto zmenu ľuďom ponúknuť.

Od začiatku roka sme svedkami napätých vzťahov medzi prezidentom Andrejom Kiskom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Čo si o tom myslíte?

Nepokladám za potrebné túto situáciu podrobnejšie komentovať, myslím si, že je všetkým dostatočne jasné, kto je pán Kaliňák a aké spôsoby sú mu vlastné. Celá táto téma je bližšia skôr bulvárnym komentátorom, preto sa radšej budem sústrediť na skutočnú prácu v prospech Slovenska a našich občanov.

Prekáža vám daňová kauza prezidenta? Mal by podľa vás opäť kandidovať?

Bolo by chybou, ak by vládna koalícia, ktorá je plná škandálov, stratila v osobe prezidenta prirodzenú protiváhu aj v dôsledku nedostatočne vysvetlených podozrení a nejasností. Čo sa týka jeho opätovnej kandidatúry, aj podľa najnovších prieskumov je pán prezident stále najdôveryhodnejším politikom na Slovensku, preto rozhodovanie musí byť o to náročnejšie. Stále je to ale jeho slobodné rozhodnutie, do ktorého by som určite nechcela vstupovať zbytočným špekulovaním.

Koho podporí hnutie OĽaNO v prezidentských voľbách, prípadne budete mať vlastného kandidáta?

Rozhodovanie o kandidátovi či prípadnej podpore by v zásade malo prebiehať v troch úrovniach. Prvá je vnútrostranícka diskusia, druhá je dohoda v rámci opozičných strán a tretia úroveň je predstavenie kandidáta, prípadne podpora niekoho nezávislého. My sme sotva začali rokovať na prvej úrovni, preto by bolo naozaj predčasné predbiehať. Okrem toho, stále čakáme na rozhodnutie prezidenta Kisku o opätovnej kandidatúre, takže nie je kam sa ponáhľať. Prioritou sú komunálne voľby, ktoré sú už tento rok.

Ako by ste zhodnotili politický rok 2017? Čo bolo pre vás najväčšou výzvou a čo, naopak, najväčším sklamaním?

Pracovne bol rok 2017 dosť náročný, už od začiatku sme tvrdo bojovali za našich občanov v kauze zvyšovania cien energií, ktoré sa nám podarilo nakoniec dostať na pôvodnú úroveň. V lete som sa zas naplno venovala škandálu s eurofondmi, pre ktorý nakoniec musel odstúpiť minister školstva. Na jeseň sa nám zas podarilo víťazstvo v župných voľbách, mám veľkú radosť, že môj rodný kraj bude mať dobrú županku Eriku Jurinovú. Asi najväčšou výzvou pri všetkých týchto úlohách je pokračovať aj vtedy, keď sa zdá všetka námaha zbytočná.

Našťastie, pri vytrvalom úsilí sa viackrát podarilo dosiahnuť aj pozitívne zmeny. Ako veľkú pozitívnu výzvu beriem vždy dôveru občanov, ich podnety a povzbudenia. Dokonca mnohí z nich prišli, ponúkli svoje skúsenosti, rady, odbornosť. Práve túto dôveru a záujem občanov si vážim najviac a tiež ma to povzbudzuje v ďalšej práci.

Všeobecne za sklamanie a veľký problém považujem to, že na Slovensku ľudia nedôverujú politikom a politike samotnej. Bohužiaľ, aj súčasný postoj vládnej koalície ku škandálom a pochybeniam budí dojem, že všetci sú rovnakí, nikomu sa nedá veriť a nikomu už nejde o dobro občanov. To často odrádza kvalitných a čestných ľudí od aktívnej politiky a ťahá krajinu do ešte väčšieho marazmu.

Hnutie OĽaNO predstavilo v novembri tieňovú vládu. Ako spätne hodnotíte tento krok? Nebolo to podľa vás predčasné, ako veľakrát povedal aj váš opozičný partner Richard Sulík?

Prešla polovica volebného obdobia, získali sme v hnutí prehľad o práci jednotlivých poslancov. Viacerí už mali vytvorené odborné tímy a intenzívne komunikovali svoje témy aj s externými spolupracovníkmi. Keďže naším cieľom je vymeniť súčasnú vládnu garnitúru, je aj nastavenie našich aktivít v takejto forme logickým krokom. Viacerým poslancom môže táto pozícia pomôcť, vniesť do našej spoločnej práce lepší systém, udržiavať si prehľad o politikách jednotlivých rezortov a zrozumiteľne komunikovať naše riešenia. Z tejto perspektívy teda nie je namieste hovoriť o predčasnom kroku.

Vzťahy v opozícii sa nezdajú byť úplne harmonické. Svedčí o tom aj reakcia predsedu KDH, ktorého ste nepozvali spolu s SaS do koalície v prípade spoločného postupu do komunálnych volieb. Bolo to správne riešenie?

Štandardne postupujeme tak, ako sme postupovali pri župných voľbách, čo znamená uzatvorenie koaličnej zmluvy s našimi partnermi z SaS. Rozhodne sa nebránime spolupráci s ďalšími opozičnými stranami, podobne ako to bolo pri župných voľbách. Župné voľby ukázali, že táto spolupráca je možná a funguje.  

Igor Matovič o vás často hovorí ako o budúcej premiérke. Ako vy vidíte svoju budúcu pozíciu v hnutí OĽaNO a parlamente?

V súčasnosti sa snažím sústrediť na to, čo môžem urobiť tam, kde som práve teraz. Hlavným cieľom je ukázať ľuďom alternatívu a vymeniť súčasnú vládu. Pre ľudí nie je podstatné to, aká je moja budúca pozícia, ale čo sa reálne podarí zmeniť.

Na slovenskej politickej scéne vznikli dve nové strany, Progresívne Slovensko a Spolu. Vnímate ich ako konkurenciu, ktorá s vami bude bojovať o voličov?

V demokratickej krajine je dobré, ak aj medzi politickými stranami funguje zdravá súťaž. V poslednom čase sa síce niektorí politici snažia túto súťaž obmedzovať či prispôsobiť svojim predstavám a zablokovať opozičné strany. Toto považujem za veľmi nebezpečné a takýmto spôsobom sa na politického súpera pozerať nechcem. Vzniknuté strany akceptujem, v konečnom dôsledku rozhoduje o úspechu či neúspechu strán volič. My budeme v prvom rade pracovať tak, aby sme svoje hodnoty a program mohli po najbližších parlamentných voľbách presadiť vo vláde.

- Reklama -