Kaliňák pre PL: Sme k imigrantom tvrdí a tvrdí zostaneme. Iní sú na ceste do pekla

0
Robert Kaliňák (Autor: SITA)

Mala by EÚ otvorene povedať, že imigrácia je zlá vec?

To by rozhodne mala. Nie normálna imigrácia, ale nelegálna migrácia, ktorá je rozpore s našimi predpismi. Legálna imigrácia závisí od politiky jednotlivých krajín. Každá krajina má svoje imigračné procesy, cez ktoré presídľuje ľudí z rôznych krízových oblastí. Aj britská ministerka vnútra Theresa May povedala jasne, že Británia presídli tento rok 5000 Sýrčanov, ale priamo zo Sýrie. Oni si vyberú. Táto predstava, že my si tu rozdelíme nejaké čísla, jednoducho nefunguje. V rámci včerajšej rady ministrov padol návrh na prerozdelenie 54-tisíc migrantov z Maďarska, ktorí už v tej krajine jednoducho nie sú. Celé je to nesprávne, nezmysel a jednoducho nerozumiem tomu tvrdohlavému nástojeniu na tom, lebo je to návrh komisie. Je to zlý návrh komisie, ktorá sa najskôr mala poradiť s odborníkmi.

Diskutovalo sa na rade ministrov aj o tom, že krízu treba riešiť v krajinách pôvodu utečencov?

Začalo sa to riešiť. Zároveň sa začala riešiť ochrana hraníc v krajinách tranzitu, ako je Turecko. Rada ministrov však odmietla zaradiť Turecko medzi bezpečné krajiny pre konflikt s Kurdmi. My sme navrhovali, aby Turecko medzi ne zaradené bolo, pretože ak nebudeme môcť vracať utečencov do Turecka, tak zabudnime na to, že môžeme s touto krízou skoncovať. Napriek tomu sa však tieto veci brali akosi laxne, pričom najväčším problémom nakoniec boli kvóty a prerozdelenie 120-tisíc utečencov
 

Ak EÚ schváli kvóty na prerozdelenie 120-tisíc utečencov kvalifikovanou väčšinou, bude mať Slovensko nejakú možnosť, ako sa tejto povinnosti vyhnúť?

Slovensko sa bude brániť tak, ako sa bráni doteraz. Máme pripravené scenáre. Povedali by sme, že jednoducho nemôžeme zmeniť etnický charakter našej krajiny, lebo niekto má záujem nezmyselne rozdeľovať kvóty. Naša tvrdá azylová a imigračná politika bude vyzerať ďalej tak, ako vyzerala doteraz. My máme vlastne všetkých našich azylantov plne asimilovaných. Slávia Vianoce, naučili sa všetky naše zvyky. To je základ. Ak však imigrácia prekoná nejakú hranicu, ktorú ste schopní ročne absorbovať, tak sa vám začnú vytvárať komunity, ktoré sa budú riadiť vlastnými pravidlami, a nie miestnym právom. To je to najväčšie riziko.

Situácia napomáha extrémistov, prijíma ministerstvo nejaké špeciálne opatrenia v tejto súvislosti?

Nemyslím si, že im až tak napomáha. Toto oni tvrdili vždy. Pokiaľ aj slovenská politická scéna ako celok je jednotná v tejto téme a snaží sa zachovať národné záujmy Slovenska, tak nie je dôvod na to, aby u nás rástli. Majú šancu v iných krajinách, ktoré sa nepoučili napriek tomu, že vedia, že spravili chyby, že integráciu nezvládli, že mnohé ich mestá zaplatili krutú daň. Pozrite sa, ako niekedy vyzeralo švédske Malmo, a ako vyzerá teraz. To je mesto duchov. Na prvom mieste vždy musia byť záujmy a práva občanov vlastnej krajiny. Toto bezmedzné pomáhanie všetkým na úko vlastných občanov, to je úplná cesta do pekla.

Viete odhadnúť, dokedy budú zavedené hraničné kontroly na slovensko-rakúskych a slovensko-maďarských hraniciach?

Ja by som to tipol tak ešte na mesiac, mesiac a pol. Môžem sa mýliť, samozrejme, situácia sa môže dramaticky zhoršiť. Ja dúfam, že na jeseň maďarské opatrenia začnú lepšie fungovať a že do konca roka by sme tieto veci nemali na našich hraniciach vídať. 

- Reklama -